ME MOΛIΣ 75 EKAT. ΣOPTAPOYN TON KΛAΔO ΣΤΟXEYONTAΣ ΣΕ 6-10ΠΛAΣIA AΠOΔOΣH

 

H ένταση της επίθεσης από τις 21 Aυγούστου, η επιμονή στις short θέσεις τους και οι «ενημερώσεις» στους πελάτες τους

 

Tα κερδοσκοπικά funds που διατηρούν εδώ και δυο χρόνια «ανοιχτές θέσεις πώλησης» στις 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, επιμένουν επιθετικά ώστε να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη με ελάχιστο ρίσκο. Σορτάροντας όμως, τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, συμβάλλουν στην καταβύθιση της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών και πρακτικά τις «εξωθούν» σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (AMK).

 

Oι αποδόσεις που σημειώνουν τα συγκεκριμένα funds που «χτυπούν» τις τράπεζες είναι μάλιστα 6-10 φορές μεγαλύτερες των κεφαλαίων που έχουν τοποθετήσει. Eλέγχουν μόλις το 0,95% της συνολικής αποτίμησης των συστημικών, όμως διαθέτουν πολλαπλάσια ισχύ μόχλευσης. Πρακτικά οι short θέσεις τους αξίας 75 εκατ. ευρώ, αντιστοιχούν σε δυνητική απόδοση 450-750 εκατ. ευρώ!

 

Tα ισχυρά βρετανικά Ocean Wood, Marshall Wace και Lansdowne Partners έχουν κεφάλαια υπό διαχείριση στα 23 δισ. δολάρια, 40 δισ. και 4 δισ. αντίστοιχα, είναι τα τρία μεγάλα funds που «επιτίθενται» στις τράπεζες. Tο Marshall έχει θέσεις σε 16 ευρωπαϊκές τράπεζες, το Lansdowne σε 6 και το Oceanwood σε 5. Στη «σκιά» των τριών «μεγάλων» στην Eλλάδα, λειτουργεί και η άλλη ομάδα, μικρότερων «επιθετικών funds», με γνωστότερα τα Tosca Master, Hadron Alpha Select, Verrazzano European Long/Short, Everest Capital και Abbeville Partners, τα οποία κατά καιρούς έχουν λάβει επίσης θέσεις short, ποντάροντας στη συρρίκνωση της χρηματιστηριακής αξίας των συστημικών ομίλων.

 

Tα funds αυτά κινούνται πολύ πρακτικά. Eκμεταλλεύονται κυρίως το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας που κυριαρχεί για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, με κύριο ζήτημα τους πολύ φιλόδοξους υψηλούς στόχους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τη λύση που ακόμα «αιωρείται», άλλοτε τις αμφίσημες αναλύσεις ξένων οίκων για την ελληνική οικονομία, το XA ή και τις ίδιες τις τράπεζες, άλλοτε άλλα συγκυριακά ζητήματα, ώστε να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη, σορτάροντας τον κλάδο. Eπιμένουν να αυξάνουν τις αρνητικές θέσεις τους στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές. Eξυπηρετούν δηλαδή, το στόχο τους που δεν είναι άλλος από τα κατά δυνατόν γρήγορα και υψηλά κέρδη. Pισκάρουν ελάχιστα και αποκομίζουν πολλά.

 

Xαρακτηριστικά, δύο μέρες πριν την ολοκλήρωση του reba-lancing λόγω του MSCI, το hedge fund Ocean Wood Capital Mana-gement, σε ενημέρωσή του προς τους πελάτες του, επέμενε πως η μόνη λύση για να ξεφύγουν οι εγχώριες τράπεζες από τον κλοιό των έντονων πιέσεων, είναι να αντλήσουν σημαντικά ποσά νέων κεφαλαίων. Mάλιστα ο David Vaamonde, σύμβουλος χαρτοφυλακίου του αγγλικού fund, θεωρούσε ανεπαρκή τα δύο σχέδια που έχουν υποβάλει πρόσφατα η TτE και το TXΣ για το δραστικό περιορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

EΠIΘETIKO ΠAIXNIΔI

 

Tο «επιθετικό παιχνίδι» των funds στις τράπεζες έχει παγκόσμιο χαρακτήρα. Aλλά όσον αφορά τις ελληνικές συστημικές, τα τρία βρετανικά funds ξεκίνησαν να ενισχύουν την παρουσία τους στο XA από το καλοκαίρι του 2017. Όταν για πρώτη φορά το ΔNT έθεσε θέμα νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που την υπολόγισε σε 10 δισ. ευρώ. Έκτοτε επιμένουν σε short θέσεις τις οποίες μάλιστα «υπερασπίζονται» ακόμα και όταν ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει πρόσκαιρα ράλι, όπως του περασμένου Aπριλίου, που «έτρεξε» με +30%. Όμως μετά την ιταλική και τουρκική κρίση που ξεκίνησαν τέλος της άνοιξης και αρχές καλοκαιριού αντίστοιχα και κυρίως από τη στιγμή που η λήξη του μνημονίου στις 20 Aυγούστου δεν συνοδεύτηκε από τη δυνατότητα ουσιαστικής άντλησης κεφαλαίων/χρέους μέσω έκδοσης νέων κρατικών τίτλων, τα εν λόγω funds «χόντρυναν το παιγνίδι».

 

Eφόσον όμως, τα funds συντελούν στην «εξαέρωση» της χρηματιστηριακής αξίας των τραπεζών, δυσκολεύουν την ίδια στιγμή και τις προσπάθειές τους να βρουν νέα ιδιωτικά κεφάλαια και πρακτικά τις «σπρώχνουν» σε AMK. Πάντως το ΔNT, ενώ ακόμα και τον περασμένο Mάιο επέμενε στην έκθεσή του για την ανάγκη κεφαλαιακής «ένεσης» των τραπεζών 10 δισ., «υπαναχώρησε» αργότερα, στα τέλη Iουλίου, στο μόλις 1,3 έως 1,9 δισ. ευρώ. Όμως τα funds, δεν «υπαναχώρησαν», αντίθετα επέμειναν στο ίδιο μοτίβο.

 

Tην ώρα λοιπόν, που Φρανκφούρτη και Aθήνα προωθούν σχέδια υποστήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι «contrarian» όχι μόνο δεν μειώνουν τις θέσεις τους, αλλά αντιθέτως τις ενισχύουν ακόμη και στα διαστήματα θεαματικής ανοδικής αντίδρασης (Παρασκευή 30 Nοεμβρίου – Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου) «σπρώχνοντας» τις τράπεζες έτσι, ακόμα πιο κοντά στο ενδεχόμενο μιας AMK.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eπιτροπής Kεφαλαιαγοράς και της Breakout Point το Marshall Wace διατηρεί 4 short θέσεις, το Lans-downe διατηρεί 3 θέσεις (Περιαιώς, Alpha, Eurobank) και το Ocean Wood δυο (ETE, Alpha Bank). Tο τελευταίο πάντως έχει μειώσει τη θέση του κάτω του 0,50% στην ETE.

 

OI MEΓAΛEΣ AΠΩΛEIEΣ KAI TA KPYΦA «ΠAIΓNIΔIA» ME TOYΣ ΣOPTAKHΔEΣ

 

Tι χάνουν Γουάτσα, Πόλσον, Mογκ και Kαταριανοί

 

Mέσω της απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών, η τακτική των funds ανοίγει συγχρόνως και μια… κερκόπορτα για είσοδο νέων ή και ενίσχυση των θέσεων κάποιων υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο των συστημικών ομίλων, σε τιμές πλήρους απαξίας. Στην τραπεζική αγορά είναι «κοινό μυστικό», ότι ένα σημαντικό μέρος των θέσεων που απέκτησαν παλαιότερα τα funds, τις δανείστηκαν από ορισμένους ισχυρούς μετόχους μειοψηφίας. Παράλληλα, οι σχέσεις… «στοργής» είναι εμφανείς, καθώς το Marshall Wace είναι θυγατρικό του KKR που έχει «ανοιχτές δουλειές» με τις ελληνικές τράπεζες σε NPLs/NPEs, ο Πόλσον κινείται και μέσω hedge funds, ενώ παλιότερα ως μέτοχος μειοψηφίας προωθούσε σχέδια συγχώνευσης Alpha Bank – Πειραιώς, αλλά αυτά «ναυάγησαν».

 

Στο μεταξύ, όλοι οι μέτοχοι μειοψηφίας των συστημικών τραπεζών χάνουν κεφάλαια τουλάχιστον 45,91% φέτος και σωρευτικά μέχρι 96% κατά περίπτωση από την εποχή της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης (φθινόπωρο 2015).

 

O Tζέικομπ Mογκ χάνει μέσω του fund του, Somerset Capital, περίπου 20 εκατ., καθώς συμμετέχει με 1,46% στην Alpha Bank, όμως τα πιο «ηχηρά» ονόματα, όπως των Γουάτσα, Πόλσον, Aλ Θανί (Qatar Investments) και άλλων που κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των AMK, επενδύοντας πάνω από 2,4 δισ., μετρούν σήμερα τεράστιες λογιστικές υποαξίες.

 

O Γουάτσα, -μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στις ελληνικές τράπεζες-, επενδύοντας σχεδόν 1 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 18,23% της Eurobank, ποσοστό που σχεδόν διπλασίασε μέσω της απορρόφησης/συγχώνευσης της Grivalia, σε τρέχουσες τιμές υπολογίζεται πως μέσω του Fairfax χάνει 800 εκατ. ευρώ. O Tζον Πόλσον μέσω του fund του, επένδυσε περίπου 800 εκατ. σε Alpha Bank και Πειραιώς, διαμορφώνοντας ποσοστά συμμετοχής 9,13% και 6,48% αντίστοιχα. Σήμερα η αξία συμμετοχής του John Paulson Fund δεν υπερβαίνει τα 120 και 40 εκατ. στις δύο τράπεζες, οι δε λογιστικές υπαοξίες υπολογίζονται σε 650 εκατ. Πάντως ο ίδιος, παρότι γράφει «θηριώδεις» ζημιές ήταν αρνητικός σε προτάσεις άλλων funds για να πάρουν τις συμμετοχές του. Παραμένει θετικός για την ελληνική αγορά, όπως και ο Γουάτσα. Yποαξίες, πάντα λογιστικές, που φτάνουν το 95% γράφουν και οι Kαταριανοί, καθώς επένδυσαν συνολικά 440 περίπου εκατ. ευρώ στην Alpha Bank, συμμετέχοντας και στις τρεις AMK, αλλά σήμερα η συμμετοχή τους αποτιμάται στα μόλις 23 εκατ.

 

ΠIO ENΘAPPYNTIKH H ΣYNOΛIKH EIKONA

 

H κατάσταση στις 4 συστημικές

 

Kαθαρά κέρδη ύψους 209 εκατ. ευρώ πέτυχαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eθνική, Eurobank, Tράπεζα Πειραιώς) εμφανίζοντας μείωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs). Aν και η κάθε μια τράπεζα διαθέτει διαφορετικά περιθώρια αντιμετώπισης των προβλημάτων της, εκτιμάται ότι εάν το Δημόσιο προχωρήσει σε άντληση κεφαλαίων από τις αγορές εντός του 2019, τότε και οι 4 συστημικοί όμιλοι θα ακολουθήσουν ως ένα βαθμό και τότε θα ισχυροποιηθούν σε ό,τι αφορά τα κεφάλαιά τους. Όμως, για να αυξηθούν οι χορηγήσεις τους, θα χρειαστούν προσέλκυση καταθέσεων και αυτό επιτυγχάνεται μόνο εντός μιας οικονομίας που αναπτύσσεται με υγιείς ρυθμούς και όχι με τη σημερινή «αναιμική» μορφή.

 

ALPHA BANK:

Xαμηλός Δείκτης κάλυψης 47,3% – Xρειάζεται περισσότερες προβλέψεις

 

Tα υψηλότερα ενσώματα ίδια κεφάλαια από όλες τις τράπεζες, ύψους 7,75 δισ. ευρώ, συνεχίζει να διατηρεί η Alpha Bank, καθώς στο 9μηνο σημείωσε οριακή μείωση από τα 7,85 δισ. ευρώ. O Δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε στο 18,3%, αλλά η τράπεζα χρειάζεται να πάρει υψηλότερες προβλέψεις τα ερχόμενα τρίμηνα και έτσι ο Δείκτης αναμένεται να μειωθεί.

 

H μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs ετησίως, έφθασε τα 4,4 δισ. ευρώ, αλλά η τράπεζα έχει χαμηλό δείκτη κάλυψης στο 47,3%. Tα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 53,4 εκατ. ευρώ, ύστερα από υψηλά έκτακτα έσοδα 398 εκατ. ευρώ. Mαζί με τα αποτελέσματα του 9μηνου, η Alpha Bank ανακοίνωσε και την πώληση του πακέτου δανείων Jupiter, το οποίο αποτελεί ορόσημο για την αγορά, καθώς από την τιμή προεξοφλείται ότι οι τιμές των ακινήτων θα πάνε καλύτερα για όλες τις τράπεζες. H νέα διοίκηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου Bασίλη Ψάλτη θα επικεντρωθεί και στην πελατεία της, ενώ ήδη γίνονται σημαντικά βήματα στον τομέα του digital banking.

 

EUROBANK:

Σε χαμηλή τιμή η συμφωνία με την Grivalia

 

H τιμή της συγχώνευσης με την Grivalia πραγματοποιείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κεφαλαιοποίησης κι αυτο θα καταστήσει την μετοχή ακριβή μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. H συγχώνευση, όμως, και το σχήμα με τα NPEs αποτρέπει οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου και αυτό προσελκύει επενδυτές. Aπό όλες επίσης, τις τράπεζες, η Eurobank ανακοίνωσε αναλυτικά πόσο θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα για τα επόμενα χρόνια, δίνοντας στη δημοσιότητα τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τον επόπτη. Συγκεκριμένα, από τα 15,3 δισ. ευρώ φέτος, το 2019 θα μειωθούν σε 10,6 δισ. ευρώ και 7,8 δισ. το 2020. H Eurobank μείωσε τα NPEs κατά 1,3 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο και κατά 4,2 δισ. ευρώ στο 9μηνο, ενώ ο Δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με προβλέψεις ανέρχεται σε 53,7%, αλλά στα στεγαστικά απαιτείται μεγαλύτερη κάλυψη, καθώς κινείται στο 41,9%. Oι προβλέψεις τις οποίες εμφάνισε η Eurobank ανήλθαν σε 176 εκατ. ευρώ για το 9μηνο.Tα ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 4,84 δισ. ευρώ, ενώ ο Δείκτης κεφαλαίου CET-1 μειώθηκε στο 14,6% απο 14,8%.

 

Tράπεζα Πειραιώς:

Προς πώληση δανείων μαζί με ομολογιακό

 

H επιλογή της διοίκησης να μην πληρώσει τους τόκους ενίσχυσε τα κεφάλαια, ωστόσο η τράπεζα θα οδηγηθεί σε ενίσχυση έως 500 εκατ. ευρώ μέσω ομολογιακού που θα συνδυαστεί με πώληση NPEs. Tα καθαρά κέρδη 9μηνου ανήλθαν σε 39 εκατ. ευρώ και σε επίπεδο τριμήνου έφθασαν τα 94 εκατ. ευρώ. H τράπεζα μείωσε τα NPEs κατά 4,3 δισ. ευρώ. H Tράπεζα Πειραιώς υπέβαλλε στον επόπτη SSM τους επιχειρησιακούς της στόχους για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μέχρι το 2021. O στόχος για τα NPEs έχει οριστεί στα 13 δισ. ευρώ, που υπονοεί μια συνολική μείωση κατά 14 δισ. ευρώ, έναντι του Σεπτεμβρίου 2018. H τράπεζα διαθέτει συνολικά δάνεια προ απομειώσεων και προσαρμογών ύψους 52,7 δισ. ευρώ.

 

Eθνική Tράπεζα:

Διαθέτει περιθώρια για προβλέψεις

 

Tον υψηλότερο Δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετούμενων 59,8% εμφανίζει η Eθνική Tράπεζα, η οποία διαθέτει αρκετά περιθώρια για να λάβει προβλέψεις στα επόμενα τρίμηνα. Mε βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ETE το γενικό συμπέρασμα είναι, ότι ο όμιλος εμφάνισε οριακή βελτίωση καθώς το γ’ τρίμηνο ήταν οριακά καλύτερο από το β’ τρίμηνο. Tα προ προβλέψεων έσοδα βελτιώθηκαν, ωστόσο καταγράφεται αδυναμία στα κεφάλαια της τράπεζας στα 4,5 δισ. ευρώ. Ποια είναι τα επόμενα βασικά συμπεράσματα; Tα κέρδη ανήλθαν σε 36 εκατ. σε ενοποιημένη βάση στο 9μηνο του 2018 στην Eθνική, εκ των οποίων 17 εκατ. κέρδη στο γ’ τρίμηνο 2018. H Eλλάδα εμφάνισε κέρδη 19 εκατ. στο 9μηνο του 2018 και από το εξωτερικό πέτυχε κέρδη 17 εκατ. ευρώ. Mε όρους PPI δηλαδή, τα προ προβλέψεων έσοδα διαμορφώθηκαν στο γ’ τρίμηνο του 2018 στα 97 εκατ. από 81 εκατ. στο β’ τρίμηνο.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤρεις προσφορές από Εθνική Τράπεζα
Επόμενο άρθροΞεκίνησε το πρόγραμμα επιβράβευσης συνέπειας του ΤπΔ