Yπήρξε επί χρόνια φίλος και στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου

 

Την ενοχή του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκου, για την υπόθεση των TorM1 αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

 

Ο κ. Σμπώκος καταδικάστηκε για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το δικαστήριο, καταδίκασε επίσης τους  Πέτρο Χριστοδουλίδη και Γιώργο Καμάρη, επιχειρηματικό στέλεχος της Clavis.

 

Αντίθετα, η απόφαση ήταν αθωωτική για τον Γιώργο Χριστοδουλίδη, καθώς για τον επιχειρηματία Πάνο Γερμανό.

 

Ο πρώην γενικός γραμματέας εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υπήρξε επί χρόνια φίλος και στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου και τώρα κατηγορείται ότι ανήκει στην κεντρική ομάδα που διακινούσε και απέκρυβε τεράστια χρηματικά ποσά που αποτελούσαν «ωφελήματα» από την προμήθεια των υποβρυχίων και των TOR M1.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων Tor M1, επί υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, πραγματοποιήθηκε μέσω της CLAVIS. Η εταιρία φέρεται να ιδρύθηκε από τον κατηγορούμενο Γ. Καμάρη με διαχειριστές τους αδελφούς Χριστοδουλίδη, ενώ εμφανίζεται ότι ήταν «συμφερόντων Σμπώκου».

 

Συνολικά -κατά τη δικογραφία- στην CLAVIS διοχετεύθηκαν και διακινήθηκαν χρηματικά ποσά ύψους περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία φέρονται να αποτέλεσαν τη «μίζα» που κατηγορείται ότι έλαβε ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών από τα 90 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν ως «δώρο» για την προμήθεια του ρωσικού συστήματος.

 

Ο Γιάννης Σμπώκος γεννήθηκε το 1951 στα Ανώγεια της Κρήτης και εκεί περνά και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του.

 

Είναι πολιτικός μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και παντρεμένος επίσης με πολιτικό μηχανικό, με την οποία απόκτησαν δύο παιδιά.

 

Στη διάρκεια της χούντας φυλακίστηκε.

 

Διακεκριμένο στέλεχος του ΠαΣοΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε γραμματέας της Οργάνωσης Πολιτικών Μηχανικών του ΠαΣοΚ (1982-1983), μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (1994), μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας (1996-1999) και πρώτος γενικός διευθυντής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) το 1983-1989, καθώς και γενικός γραμματέας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (1993-1996).

 

Το 1997 έγινε γενικός διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Αποχώρησε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας το 2001. Τον ίδιο χρόνο, στις 24 Οκτωβρίου, μετακινήθηκε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος από το ΥΕΘΑ στο υπουργείο Ανάπτυξης.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔεν στοιχειοθετείται «βιασμός» του 19χρονου κρατούμενου
Επόμενο άρθροΗ Στρασμπούρ θρηνεί τα θύματα της τραγωδίας