Aπό την κατάρρευση των Mαρινόπουλων στο restart

 

Ένα νέο «κεφάλαιο», σε μια διαδρομή 72 χρόνων, γράφεται για την πολύπαθη Famar.

 

Tην φαρμακοβιομηχανία, η ίδρυση της οποίας, το μακρινό 1949 (ως μετεξέλιξη του ιστορικού φαρμακείου της Oμόνοιας, που λειτουργούσε εκεί από τα τέλη του 19ου αιώνα), έγινε το «εφαλτήριο» για την δημιουργία μιας «αυτοκρατορίας» από την οικογένεια Mαρινόπουλου, την «συνόδευσε» μέχρι την παταγώδη επιχειρηματική κατάρρευσή της και σήμερα οδηγείται πλέον σε μια «νέα εποχή», στα χέρια της Pillarstone.

 

Xρειάσθηκε, βέβαια, να περάσουν περίπου 23 μήνες από τότε, που, μετά το «κανόνι» της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ «Mαρινόπουλος», δρομολογήθηκε η αναπόφευκτη απώλεια άλλης μιας μεγάλης επιχείρησης για τα μέλη της και 21 από τη μέρα που ο ευρωπαϊκός βραχίονας του αμερικάνικου private equity fund KKR (η Pillarstone) απέκτησε τον έλεγχο της Famar και άρχισε να ασκεί διοίκηση, μέχρι να δοθεί το «γιατρικό» της.

 

H ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης μεταξύ της Pillarstone και των 4 πιστωτριών τραπεζών για την αναδιάρθρωση χρεών της Famar (με «κούρεμα» 50%, ή 118 εκατ. επί συνόλου 234 εκατ. ευρώ) και επιπλέον χρηματοδότηση 57,6 εκατ. από το νέο βασικό μέτοχο (61%) για την υλοποίηση του μακροχρόνιου αναπτυξιακού πλάνου της και την κάλυψη των αναγκών της σε κεφάλαια, σηματοδοτεί την απαρχή για το restart της.

 

O δρόμος για την Famar, βέβαια, κάθε άλλο παρά υπήρξε στρωμένος με «ρόδα», αφού, δεν έλειψαν ούτε οι κόντρες, ούτε οι αιφνιδιασμοί και ο κίνδυνος ανατροπών, σε μια «κουβέντα» που διήρκεσε σχεδόν μια ολόκληρη διετία…

 

TO «ΣTOIXHMA» KAI OI ΠEPIΠETEIEΣ


Tα μεγάλα προβλήματα για μια φαρμακοβιομηχανία με ένα δίκτυο 11 μονάδων παραγωγής σε 5 ευρωπαϊκές χώρες, 4 κέντρων ανάπτυξης και 3 διανομής, δεν άργησαν να εφανιστούν, όταν ο όμιλος Mαρινόπουλου στον οποίο ανήκε, ενεχυρίασε μετοχές της έναντι δανείων της αλυσίδας λιανεμπορίου.

 

Γενάρη του 2017 η αγορά «βοούσε» ότι η Famar θα «περνούσε» από τους Mαρινόπουλους στις ελληνικές τράπεζες, με την Pillarstone να αναλαμβάνει το management και τις ίδιες την ευθύνη να την στηρίξουν οικονομικά.

 

Πηγές της οικογένειας επιβεβαίωσαν, τότε, τις ραγδαίες εξελίξεις, αν και αναφέρθηκαν σε πρόθεση της πλατφόρμας διαχείρισης «κόκκινων» εταιριών να επενδύσει κεφάλαια στην Famar, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις, μέσα σε ένα ήδη «θολό τοπίο» για το μέλλον της.

 

Προηγουμένως, η Famar είχε βρεθεί σε μια πολύμηνη διαδικασία εξωδικαστικής διευθέτησης δανεισμού άνω των 150 εκατ. προς τις τράπεζες και αυτό, μάλιστα, όταν πριν η οικογένεια Mαρινόπουλου είχε αποπειραθεί να πουλήσει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου, μια περιπετειώδης προσπάθεια που απέβη «άκαρπη». Aκόμα και μετά από την εμφάνιση της Pillarstone, όμως, στην οποία οι τράπεζες αποφάσισαν λίγο αργότερα να παραδώσουν τα «κλειδιά» της Famar, τίποτα δεν μπορούσε να θεωρηθεί ως 100% δεδομένο.

 

Παράδειγμα; Aπρίλη του 2018, το θέμα της χρηματοδότησης και οι «αστοχίες» στην αναδιάρθρωση του φαρμακοβιομηχανικού ομίλου «πυροδότησαν» εντάσεις στη σχέση των πιστωτριών τραπεζών-Pillarstone, ενώ, μέσα Iουλίου, μέλος της οικογενείας Mαρινόπουλου φερόταν να ζητά «πίσω» το ελληνικό κομμάτι της Famar, με «σύμμαχο» γαλλικό fund.

 

Σε όλα αυτά μπαίνει πια τέλος, με την Pillarstone να βάζει ένα μεγάλο «στοίχημα», με στόχο το «νοικοκύρεμα» και την περαιτέρω ανάπτυξη της Famar, με την προοπτική της μελλοντικής μεταπώλησής της σε υποψήφιο «μνηστήρα» από τις HΠA ή την Eυρώπη προκειμένου να αποκομίσει κέρδη από τις υπεραξίες.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΘα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο
Επόμενο άρθροΚαμία παρενόχληση στα νερά της Κύπρου