Σε πολιτική συμφωνία για τους νέους κανόνες σχετικά με τα χρήματα που θα πρέπει να εξοικονομήσουν οι τράπεζες για να καλύψουν ενδεχόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ήλθαν οι κυβερνήσεις της ΕΕ με το Ευρωπαίο Κοινοβούλιο.

 

Ο συμβιβασμός έρχεται να “μαλακώσει” την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ωστόσο λιγότερο από ό,τι θα ήθελε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποδέχτηκε ένα πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τις τράπεζες.

 

Οι κανόνες αποσκοπούν να αποφύγουν μια μελλοντική αύξηση των επισφαλών δανείων στις τράπεζες, οι οποίες έχουν πλήξει την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ μετά την κρίση 2007-2008.

 

Οι τράπεζες στην ΕΕ συνεχίζουν να κατέχουν επισφαλή δάνεια 731 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Το πρόβλημα είναι χειρότερο στην Ιταλία, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

 

“Η σημερινή πολιτική συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, και ενισχύει την ανθεκτικότητά του”, ανέφερε η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της.

 

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ μετά από την έγκρισή τους από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη-μέλη της ΕΕ στις επόμενες εβδομάδες. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει στο συμφωνηθέν κείμενο.

 

Οι κανόνες δεν αφορούν το απόθεμα των επισφαλών δανείων, σε αντίθεση με το τι ήθελε η ΕΚΤ.

 

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, οι τράπεζες θα πρέπει να εξασφαλίσουν κεφάλαια για την κάλυψη επισφαλών δανείων, τρία χρόνια αφότου αυτά καθυστερούν να εξοφληθούν. Η Κομισιόν τον Μάρτιο είχε προτείνει μία περίοδο δύο ετών.

 

Η ημερομηνία κατά την οποία θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι όροι, δεν θα είναι αναδρομική από το Μάρτιο του 2018, όπως είχε προταθεί από την Κομισιόν.

 

Οι τράπεζες θα έχουν εννέα χρόνια για να χτίσουν ένα πλήρες κεφαλαιακό απόθεμα έναντι επισφαλών δανείων που εξασφαλίζονται με collateral όπως κατοικίες ή εμπορικά ακίνητα.

 

Τα δάνεια που εξασφαλίστηκαν έναντι λιγότερο ασφαλών κινητών εγγυήσεων, θα πρέπει να υπάρχει πλήρη πρόβλεψη για αυτά μέσα σε επτά χρόνια από όταν κατηγοριοποιηθούν ως μη εξυπηρετούμενα.

 

Με τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποδέχθηκαν ένα πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα που προτάθηκε από τα μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το κείμενο του συμβιβασμού που έχει στην κατοχή του το Reuters.

 

Προβλέπεται συγκεκριμένα ότι οι τράπεζες θα πρέπει να εξοικονομούν κεφάλαια για τουλάχιστον το 35% της έκθεσής τους σε μη εξασφαλισμένα δάνεια, δύο χρόνια αφότου αυτά γίνουν επισφαλή, και στη συνέχεια να προχωρούν σε πλήρη κάλυψή τους μετά από τρία χρόνια.

 

Οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν το 25% των δανείων που εξασφαλίζονται με λιγότερο ασφαλή κινητά collateral τρία χρόνια αφότου αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα, 35% μετά από τέσσερα χρόνια, 80% μετά από έξι χρόνια, και να υπάρχει πλήρης κάλυψη μετά από επτά χρόνια.

 

Για τα δάνεια που εξασφαλίζονται από λιγότερο ριψοκίνδυνη ακίνητη περιουσία, το χρονοδιάγραμμα προβλέπει κάλυψη 25% μετά από τρία χρόνια, 35% μετά από τέσσερα χρόνια, 55% μετά από πέντε χρόνια, 70% μετά από έξι χρόνια, 80% μετά από επτά χρόνια, 85% μετά από οκτώ χρόνια, πριν από μια πλήρη κάλυψη ύστερα από εννέα χρόνια.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜην προχωράτε μόνο με ανούσια νούμερα
Επόμενο άρθροΠώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμά μας