Αναλυτικές απαντήσεις για τη χρηματοδότηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε ο τομεάρχης Οικονομικών και Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019.

 

Σε ερώτημα για το πως θα χρηματοδοτηθεί το Πρόγραμμα επισήμανε ότι “θα μπορούσα να σας πω από τα αχρείαστα υπερ-πλεονάσματά σας, τα οποία, την τελευταία τριετία, ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ ή από τα μελλοντικά υπερ-πλεονάσματά σας, που αθροίζουν στα 3,6 δισ. ευρώ”. Ωστόσο, είπε “θα απαντήσω όμως πιο τεκμηριωμένα, καταθέτοντας σχετικό κείμενό μου”.

 

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι “κωδικοποιημένα, από ένα πρόγραμμα περιορισμού των κρατικών δαπανών χωρίς να υποβαθμιστεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και χωρίς απολύσεις, από την ενίσχυση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, από την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από τη μείωση της φοροδιαφυγής, λόγω χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών. Και φυσικά, από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα οδηγήσουν στη σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων”.

 

Όπως επισήμανε, “εμείς επιδιώκουμε τη μελλοντική αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων. Εσείς, αντιθέτως, χρηματοδοτείτε τις παροχές σας από τα υπερπλεονάσματα, δηλαδή από την υπερφορολόγηση όλων των πολιτών”.

 

Ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μοιράζει ετησίως “κατά φαντασία” δισεκατομμύρια στη Θεσσαλονίκη, έχοντας πάρει μέχρι σήμερα, 10 δισ. ευρώ, και έχοντας επιβάλει 29 νέους φόρους και 17 περικοπές συντάξεων.

 

Επισήμανε επίσης στην κυβέρνηση ότι “εσείς που λέγατε ότι θα μαζέψετε 3 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή σε 6 μήνες, και έχετε εισπράξει 150 εκατ. ευρώ σε 4 χρόνια, εσείς που δεσμευόσασταν ότι οι οφειλές του Δημοσίου θα εκκαθαρίζονταν μέχρι 20 Αυγούστου, και σήμερα υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ, εσείς που δεσμευόσασταν ότι θα εκτελεστεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και αυτό παρουσιάζει υστέρηση 3 δισ. ευρώ την τελευταία τριετία”.

 

Ακόμη ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών υπολόγισε, “αυθαίρετα, ότι χρειάζονται, άμεσα, 6 δισ. ευρώ για την υλοποίηση του Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Λησμονώντας ότι κάποιες παρεμβάσεις εκτείνονται σε βάθος τετραετίας. Και φυσικά προβαίνοντας σε άστοχες εκτιμήσεις. Για παράδειγμα, υποστήριξε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% κοστίζει 513 εκατ. ευρώ. Όταν η αντίστοιχη μείωση που έγινε το 2013, αποτιμήθηκε από το ΓΛΚ, ως ουσιαστικά δημοσιονομικά ουδέτερη. Και όταν οι θεσμοί, οι οποίοι αντιδρούσαν, ανέβαζαν το κόστος στα 300 εκατ. ευρώ”.

 

“Τελικά αποδεικνύεστε μνημονιακότεροι των μνημονιακών” επισήμανε. “Προσπαθείτε να αποδώσετε στη Νέα Δημοκρατία ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που αποδεδειγμένα δεν έχει. Ματαιοπονείτε” τόνισε.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕπήλθε συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια στην ΕΕ
Επόμενο άρθροΤο σχέδιο δράσης για τους άστεγους παρουσίασε η Θεανώ Φωτίου