Στο ίδιο επίπεδο, «Ba2», άφησε αμεταβλητη την αξιολόγηση της Εθνικής Τράπεχας, Moody’s Investors Sεrvice» Ειδικότερα, χωρίς να μεταβάλλει τη βαθμολογία «Caa2» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (με βάση τις καταθέσεις).

 

Ο αμερικανικός οίκος επανεξέτασε τις αξιολογήσεις με αφορμή τις «διαρθρωτικές τροποποιήσεις» στον τρόπο που αξιολογεί, επισημαίνεται.

 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, η Moody’s αναβάθμισε σε θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών, εκτιμώντας ότι θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες μέχρι το 2019.

 

Η Moody’s αναμένει από την ελληνική οικονομία να διατηρήσει την θετική της δυναμική την επόμενη περίοδο, ωστόσο η ανάκαμψη θα παραμείνει εξαρτώμενη από την προσήλωση της κυβέρνησης στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις.

 

Ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, η οποία θα υποστηριχθεί από την έντονη αύξηση των εξαγωγών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

 

Ωστόσο, αναμένεται τα προβληματικά δάνεια να παραμείνουν αυξημένα, με τις τράπεζες να εκπληρώνουν πιθανώς τους στόχους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί.

 

Ο ELA ενδέχεται να εξαλειφθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες ανακτούν την πρόσβαση στις διατραπεζικές αγορές repos και τις αγορές καλυμμένων ομολόγων, ενώ και οι καταθέσεις αυξάνονται σταδιακά.

 

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν οριακά κερδοφόρες μέχρι το 2019, καθώς τα πιστωτικά και λειτουργικά έξοδα παραμένουν χαμηλά. ευρώ.

 

Η μείωση του ELA είναι θετική, διότι βελτιώνει τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με χαμηλότερη εξάρτηση από την κεντρική τράπεζα και μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

 

Με τις καταθέσεις να επιστρέφουν στις τράπεζες, η Moody’s αναμένει από τις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν περαιτέρω το χρηματοδοτικό τους προφίλ μειώνοντας, και τελικά εξαλείφοντας, τον ELA.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτη ΝΔ ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης
Επόμενο άρθροΤο Οικονομικό Ημερολόγιο για το έτος 2019