Οι επιβαρύνσεις «τσακίζουν» τους ιδιοκτήτες ακινήτων

 

Ολοένα και μακραίνει ο κατάλογος των φόρων που καλούνται να πληρώσουν στο Δημόσιο οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι επιβαρύνσεις και οι ειδικοί φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, αλλά και οι επιχειρήσεις με ακίνητα «τσακίζουν» τους φορολογούμενους καθώς «στεγνώνουν» την οικονομική δύναμή τους.

 

Δεκάδες είναι οι φόροι που σύμφωνα με τα Νέα , καλούνται να πληρώσουν κάθε χρόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ταλαιπωρία αλλά και η φορολογία δεν θα σταματήσει και φέτος καθώς τα μέτρα ανακούφισης και οι συντελεστές, ακόμη και στον ΕΝΦΙΑ, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες αποκλείσεις, τουλάχιστον προς τα κάτω.

 

Αντίθετα αναμένονται να πάρουν και πάλι φωτιά… τα ταμεία τη εφορίας από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πρέπει να καταβάλλουν μια σειρά από φόρους.

 

Από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι φόρους στις καθημερινές συναλλαγές προκαλούν τρόμο. Ας δούμε ποιες είναι αυτές που επιβαρύνσεις:

 

ΕΝΦΙΑ: Επιβάλλεται Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (κύριος και συμπληρωματικός) στα ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους. Ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται στα εμπράγματα δικαιώματα της πλήρους και ψιλής κυριότητας, της επικαρπίας, της οίκησης και της επιφάνειας επί του ακινήτου.

 

Ο κύριος φόρος κυμαίνεται από €2 – €13 /τ.µ. για σπίτια, €3,7 – €11.250 /στρ. για οικόπεδα, €1/στρ. για αγροτεµάχια και υπολογίζεται ως γινόμενο επιμέρους καθορισμένων συντελεστών.

 

Ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται στη συνολική αξία των δικαιωµάτων επί ακινήτων, µε συντελεστές 0,15% – 1,15% για τα φυσικά πρόσωπα (€250.000 αφορολόγητο).

 

Για το 2018 και το 2019 η αξία αγροτεμαχίων φυσικών προσώπων δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου. Για τα νομικά πρόσωπα ο συντελεστής ανέρχεται σε 0,55% (0,1% για ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας).

 

Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης ή δωρεάν παραχώρησης

 

Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης ή ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτου, σε φόρο εισοδήματος υπόκειται το τεκμαρτό εισόδημα ύψους 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Απαλλάσσεται από τον φόρο το τεκμαρτό εισόδημα που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας.

 

Ειδικά για την περίπτωση της ιδιοχρησιμοποίησης εκπίπτει, κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα των νομικών προσώπων, το τεκμαρτό μίσθωμα κατά το μέτρο που δεν υπερβαίνει το 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

 

Σε περίπτωση ιδιοκατοίκησης ακινήτου δεν προκύπτει τεκμαρτό εισόδημα αλλά ετήσια αντικειμενική δαπάνη («τεκμήριο διαβίωσης»). Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα – φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής απαλλάσσονται των τεκμηρίων διαβίωσης, ακόμη και εάν διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ ή αποκτούν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.

 

Ειδικός φόρος ακινήτων

Εταιρείες με εμπράγματα δικαιώματα πλήρους, ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητα εντός Ελλάδος επιβαρύνονται υπό προϋποθέσεις με Ειδικό Φόρο Ακινήτων, ο οποίος επιβάλλεται ετησίως με συντελεστή 15% επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων αυτών.

 

Προβλέπεται σειρά απαλλαγών και εξαιρέσεων. Ενδεικτικά, απαλλάσσονται από τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων εταιρείες που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα ή στην ΕΕ, εφόσον έχουν ονομαστικές μετοχές μέχρι φυσικού προσώπου, αποδεικνύονται τα φυσικά πρόσωπα που είναι οι τελικοί μέτοχοι και αυτοί διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα. Η απαλλαγή ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα που έχουν την έδρα τους σε κράτος που δεν θεωρείται μη συνεργάσιμο.

 

Τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ)

Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) υπολογίζεται με συντελεστές από 0,25‰ έως 0,35‰ επί του γινομένου της επιφάνειας, της παλαιότητας και της τιμής ζώνης του ακινήτου και βαρύνει το πρόσωπο που έχει την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά την 1η Ιανουαρίου του οικείου έτους φορολογίας. Το ΤΑΠ εισπράττεται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας, όταν το ακίνητο ρευματοδοτείται.

 

Δημοτικά τέλη και φόροι

Συνηθέστερα τέλη τα οποία επιβάλλονται από τους δήμους σε βάρος των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας είναι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας – φωτισμού και ο δημοτικός φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων. Τα παραπάνω τέλη εισπράττονται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Καλή» και «κακή» Folli Follie
Επόμενο άρθροΔιαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για παράταση