Θετικά αποτιμά η κυπριακή κυβέρνηση την τριμερή συνάντηση, που έγινε χθες στο Ισραήλ. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημείωσε ότι προέκυψαν δυο σημαντικά αποτελέσματα: Το πρώτο, όπως σημείωσε, αφορά την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά το κείμενο της διακυβερνητικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού EastMed. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό, ήταν η δέσμευση για λειτουργία μιας μόνιμης γραμματείας για τους τριμερείς σχηματισμούς, που θα συγκροτηθεί στη Λευκωσία για να ξεκινήσει τη λειτουργία της την 1η Ιουλίου.

 

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στο ΡΙΚ ότι υπήρχαν τέσσερα θέματα που δεν είχαν κλείσει μέσα από τις διαπραγματεύσεις των τεχνοκρατικών ομάδων. Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων χθες, πρόσθεσε, υπήρξε κατάληξη και συμφωνία – και τώρα αυτό το κείμενο της διακρατικής συμφωνίας αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως πρέπει να πράξουμε. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων να υποβάλει τα σχόλιά της. Ακολούθως, λαμβάνονται υπόψη και διάφορα θέματα, που άπτονται του κοινοτικού κεκτημένου στην εν λόγω διακρατική συμφωνία”, ανέφερε.

 

Για τη συγκρότηση της Γραμματείας, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως “στόχος μας είναι κάποια στιγμή, αυτές οι τριμερείς συνεργασίες κάποια στιγμή να μετεξελιχθούν σε έναν περιφερειακό οργανισμό ασφάλειας και συνεργασίας, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, έτσι ώστε να ενισχύσει τη συνεργασία όλων των κρατών στην περιοχή. Η Γραμματεία, ακριβώς θα εργαστεί για να προωθήσει μεταξύ άλλων και αυτό το στόχο”, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

 

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, δήλωσε ότι “αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη δημιουργεί ισχυρές συμμαχίες ανά το παγκόσμιο, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την περιοχή και την Ευρωπαϊκή Ένωση”.

 

Πρόσθεσε, ότι ο φιλόδοξος αγωγός EastMed θέτει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, για τον οποίο και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει υποστήριξη.

 

Είναι με αυτό τον τρόπο, ανέφερε ο κύριος Χριστοφόρου, “που θωρακίζεται μια χώρα, δημιουργώντας ομπρέλες ασφάλειας για τα ενεργειακά, αλλά και την εθνική και φυσική επιβίωση της πατρίδας μας”.

 

Αντίθετη είναι η ανάγνωση του ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Στέφανος Στεφάνου, έκανε λόγο για “κυβερνητικούς πανηγυρισμούς”, οι οποίοι “δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις για τον EastMed”.

 

Κατά τον κ. Στεφάνου, “πίσω από τους πανηγυρισμούς για τον EastMed, η κυβέρνηση προσπαθεί να αποκρύψει ότι το Ισραήλ αρνείται να συνυπογράψει συμφωνία συνεκμετάλλευσης φυσικού αερίου με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ εντείνει τις αξιώσεις για το κοίτασμα Αφροδίτη”.

 

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε ο κ. Στεφάνου, σημειώνει ότι “τίθενται ερωτήματα και δημιουργούνται ανησυχίες σε σχέση με την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, και διερωτάται πού αποσκοπεί και ποιους στόχους έχει η αμερικανική παρουσία σε συνάντηση κρατών της Ανατολικής Μεσογείου”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠτώση για τον χρυσό στη σημερινή συνεδρίαση
Επόμενο άρθροΧωρίς ομοφωνία οι αποφάσεις της ΓΣ της Folli Follie