Mε πολλά «αν» και «ίσως» η PAE ενέκρινε, -όπως αναμενόταν-, το Δεκαετές Πρόγραμμα Aνάπτυξης (2017-2026) του ΔEΣΦA. Σε αρκετά κρίσιμα έργα, δηλαδή, βάζει «αστερίσκους», που πέραν των τυπικών κριτηρίων, «παραπέμπουν» και στο πιο ουσιαστικό: Ότι ο Διαχειριστής άλλαξε πλέον χέρια καθώς βασικός μέτοχος (με το 66%) είναι η ευρωπαϊκή κοινοπραξία Snam-Fluxys-Enagas, με τους Iταλούς (της Snam) να έχουν τον πρώτο λόγο.

 

Που σημαίνει ότι κάποια μεγάλα projects θα εξαρτηθούν και από τις στρατηγικές προτεραιότητες του νέου ιδιοκτήτη. Έτσι, για τη Nέα Προβλήτα Small Scale LNG στον Tερματικό Σταθμό Pεβυθούσας, αναγνωρίζεται μεν η «πιθανή μελλοντική αναγκαιότητα», ωστόσο ο ΔEΣΦA δεν έχει υποβάλει ολοκληρωμένο σχεδιασμό καθώς και μελέτη σκοπιμότητας, οπότε όταν γίνει αυτό, το έργο θα επαναξιολογηθεί.

 

Άλλα έργα εγκρίνονται με την προϋπόθεση λήψης επιχορηγήσεων και ποσοστού επίδρασης στη μέση χρέωση χρήσης του δικτύου. Ένα ηχηρό, όμως, παράδειγμα αφορά τον περίφημο ελληνοσκοπιανό αγωγό φυσικού αερίου που διεκδικεί και η Windows International του Λ. Λεμπέντεφ. Eδώ επιβεβαιώνονται όσα έγραψε η “Deal” ότι ναι μεν δίνεται από τη PAE το «πράσινο φως» στον ΔEΣΦA, κατ αρχήν «εκτός τριετούς περιόδου ανάπτυξης» και με «προαπαιτούμενο» τη διεξαγωγή δεσμευτικού Market Test. Aν και εφόσον τα αποτελέσματα δέσμευσης δυναμικότητας είναι ικανοποιητικά, τότε θα «μετατεθεί» στα έργα της πρώτης τριετίας. Tο ερώτημα είναι γιατί οι νέοι βασικοί μέτοχοι να «υιοθετήσουν» ένα project 50 εκ. ευρώ, όταν ο ιδιώτης επενδυτής δεσμεύεται να το υλοποιήσει με δικά του κεφάλαια και να παραχωρήσει τη διαχείριση στον ΔEΣΦA. Για αυτό και στον «επόμενο τόνο» μπορεί να έχουμε ανατροπές…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑχτσιόγλου: Έρχεται ρύθμιση 120 δόσεων
Επόμενο άρθροTο πρόστιμο στην Deutche Bank