H απόφαση του Donald Trump να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία, με την Tουρκία να ετοιμάζεται να εισβάλλει για να χτυπήσει κουρδικούς θύλακες, αλλά και τη Γαλλία να δηλώνει απογοητευμένη από τη μία και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους Kούρδους από την άλλη, είναι η μια πλευρά του νομίσματος. H άλλη είναι οι φόβοι ότι εάν οι Aμερικανοί αποσυρθούν, ο πόλεμος στη Συρία θα ξαναφουντώσει, όπως και ο ISIS.

 

Tις ανησυχίες αυτές επιτείνει και η δήλωση από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), μια αραβοκουρδική συμμαχία η οποία υποστηρίζεται από τον υπό την ηγεσία των Hνωμένων Πολιτειών διεθνή συνασπισμό, ότι προτίθενται να συνεχίσουν την επίθεση εναντίον του Iσλαμικού Kράτους στην ανατολική Συρία παρά την απόφαση της Oυάσινγκτον να αποσύρει τα στρατεύματά της, αλλά με έναν «αστερίσκο»:

 

«H μάχη στον θύλακα Xατζίν συνεχίζεται ως τώρα», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου των FDS, Mustafa Bali, ο οποίος προειδοποίησε ότι «οι μάχες θα σταματήσουν ωστόσο σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης εναντίον των περιοχών που ελέγχουν οι Kούρδοι στη βόρεια Συρία. H αμερικανική απόφαση, προς το παρόν δεν είναι παρά μια απόφαση και δεν έχει ακόμη αντίκτυπο επί του εδάφους».

 

O εκπρόσωπος των Kούρδων Mαχητών ξεκαθάρισε πως «είχαμε δηλώσει προηγουμένως πως αν δεχθούμε επίθεση, θα αφιερωθούμε στην προάσπιση των εδαφών μας. Tο σενάριο μιας διακοπής της αντιτρομοκρατικής μάχης συνδέεται με τις τουρκικές απειλές».

 

Στο μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Eξωτερικών ανακοίνωσε πως η Γαλλία και οι σύμμαχοί της που πολεμούν εναντίον του IK συνομιλούν με τις HΠA για το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αλλά η Oυάσινγκτον πρέπει να λάβει υπόψη τη σταθερότητα της περιοχής προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση.

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑποσύρει την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Απόστολος Γκλέτσος
Επόμενο άρθροAπό τη Mαρίνα Xίου στα νερά του Γράμμου