Με πτώση σε ετήσια βάση έκλεισε το 2018 για τον χρυσό, που “επιβίωσε” μεγαλύτερων απωλειών λόγω ενός θετικού δ’ τριμήνου. Η “καταβύθιση” των δεικτών των μετοχών στην Wall Street και μια μικρή αποδυνάμωση του δολαρίου αντέστρεψαν την τάση περαιτέρω πτώσης τους τελευταίους μήνες του έτους.

 

Ο χρυσός Φεβρουαρίου έκλεισε με απώλειες 1,70 δολ. ή 0,1% στα 1281,30 δολάρια ανά ουγγιά. Ενώ σε ετήσια βάση το 2018 είδε τις τιμές των futures του χρυσού να σημειώνουν πτώση της τάξης του 2,1%, το δ΄ τρίμηνο κλείνει με άνοδο 7,3% και πιο ειδικά ο Δεκέμβριος με κέρδη 4,7%.

 

Οι απώλειες του χρυσού στη συνεδρίαση της Δευτέρας, τελευταία του έτους, οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στο συγκρατημένα θετικό κλίμα που επικρατεί στη Wall Street, όπου ο καταστροφικός για τους επενδυτές Δεκέμβριος γίνεται προσπάθεια να κλείσει με μια θετική “νότα”.

 

Οι απώλειες του δείκτη ICE US Dollar Index, που παρακολουθεί την πορεία του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι έξι νομισμάτων των βασικών χωρών με τις οποίες η χώρα έχει μεγάλες εμπορικές συναλλαγές, ενίσχυσε τον χρυσό στο τέλος του έτους, καθώς η πτώση του δολαρίου ενισχύει τα εμπορεύματα που τιμώνται στο αμερικανικό νόμισμα, καθώς τα κάνει φθηνότερα για αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

 

O ICE US Dollar Index, πάντως, σημείωσε άνοδο της τάξης του 4,5% στο σύνολο του 2018.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟ Τραμπ επιμένει στο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό
Επόμενο άρθροΘετικά πρόσημα στη Wall