Απροσδόκητα κερδισμένοι βρέθηκαν όσοι επένδυσαν στα «βαρετά» ομόλογα της Ευρωζώνης το 2018, σύμφωνα με το Reuters.

 

Οι περισσότεροι επενδυτές αποκόμισαν υγιή και σημαντικά κέρδη (ειδικά σε σχέση με τις απογοητευτικές επιδόσεις των μετοχών), ποντάροντας στα κρατικά ομόλογα από χώρες της Ευρωζώνης, με τη μεγάλη εξαίρεση της Ιταλίας φυσικά, εφόσον κράτησαν τους τίτλους τους μέχρι το τέλος του έτους.

 

Ακόμη και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρά σε απόσυρση των μέτρων τόνωσης, η επιδείνωση των κάποτε «ρόδινων» προοπτικών για την ανάπτυξη και οι πολιτικές εντάσεις, έκαναν τη «βαρετή» αγορά ομολόγων να δείχνει και πάλι ελκυστική.

 

Στην αύξηση της ζήτησης συνέβαλαν καθοριστικά η διαμάχη της Ιταλίας με τις Βρυξέλλες σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της, η αβεβαιότητα σχετικά με την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις.

 

Όλα αυτά έφεραν μια εκπληκτική απόδοση (return) 3,36% στα γερμανικά 10ετή ομόλογα, αντικρούοντας τις προβλέψεις κατά την έναρξη του έτους για μια απόδοση της τάξεως του 1% -μετά από δύο χρόνια σχεδόν μηδενικών αποδόσεων, λόγω των μαζικών αγορών ομολόγων από την ΕΚΤ.

 

Τα 10ετή γερμανικά ομόλογα ολοκληρώνουν το 2018 με επιτόκιο μόλις στο 0,25%.

 

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) προχώρησε σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων το 2018, η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων αναμένεται να κλείσει μόνο οριακά στο «κόκκινο».

 

Αν όμως τα γερμανικά ομόλογα επωφελήθηκαν από την στροφή των επενδυτών στα ασφαλή καταφύγια, τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο θετικά αλλού στο μπλοκ.

 

Η κορυφαία θέση ανήκει στην Πορτογαλία, με τα 10ετή ομόλογά της να «επιστρέφουν» την εντυπωσιακή απόδοση του 4,6%, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με απόδοση 4,3%.

 

Άλλα περιφερειακά ομόλογα, όπως εκείνα της Ελλάδας, σημείωσαν επίσης θετικές αποδόσεις.

 

Οι αποδόσεις για το γαλλικό 10ετές χρέος περιορίστηκαν σε ελάχιστα πάνω από το 2%, λόγω ενός sell off στο τέλος του έτους, που πυροδότησε η απόφαση του Γάλλου προέδρου, Εμμάνουελ Μακρόν, να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, προκειμένου να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες των «κίτρινων γιλέκων».

 

Φυσικά υπάρχει μία εξαίρεση – η Ιταλία. Ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο Κίνημα Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα πυροδότησε ένα sell off ιταλικού χρέους, εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με το μέλλον της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, και θέτοντας στη συνέχεια τη Ρώμη σε «κόντρα» με τις Βρυξέλλες.

 

Ωστόσο, η Ρώμη τελικά συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα σχέδιο για τον προϋπολογισμό της, οδηγώντας σε μείωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου κατά 44 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

 

Κατά συνέπεια, ομόλογα που τον Οκτώβριο έδειχναν να τερματίζουν το έτος στο -10%, έκλεισαν με μόλις -1,78%.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο γύρισμα του χρόνου μας οδηγεί και σε ένα γύρισμα της ιστορίας μας
Επόμενο άρθροΠαράταση έξι μηνών στον χαμηλό ΦΠΑ σε 5 νησιά του Αιγαίου