Εντός του 2019 αναμένεται να έχουν τακτοποιηθεί όλα τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

 

Συγκεκριμένα, στα τέλη του επόμενου έτους, λήγει η προθεσμία για τα ζητήματα αυθαιρέτων κτισµάτων ή κατασκευών, με τις 8 Απριλίου να ορίζεται ως η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής αυθαιρέτων στο νόµο, υπό το καθεστώς µείωσης 10% στο ειδικό πρόστιμο.

Όπως αναφέρει η νομοθεσία, θα υπάρξουν και περίοδοι προσαύξησης του προστίµου κατά 10% έως 20%, για τις υπαγωγές που θα ακολουθήσουν έως τη λήξη του. Μετά τη λήξη, θα υπάρχει άµεση κατεδάφιση αυθαιρέτων που θα εντοπίζονται.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικασία δηµόσιας διαβούλευσης για τη διατήρηση των δασικών αυθαιρέτων, διαστήµατος έως και 40 ετών, με βαριά πρόστιμα.

Στο Κτηµατολόγιο, όπως αναφέρει το “Έθνος”, το νέο έτος, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να ολοκληρώσουν σταδιακά τις δηλώσεις τους, καθώς σε πάνω από 60 περιοχές της Ελλάδας λήγει η προθεσµία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών.

Ακίνητη περιουσία που δεν δηλώνεται θα περιέρχεται στο ∆ηµόσιο, όπως έγινε ήδη µε 35 περιοχές στις οποίες η προθεσµία έληξε το 2017 και το 2018.

Αξίζει να διευκρινιστεί πως δεν έχει ληφθεί απόφαση για αναδροµική παράταση στην υποβολή δηλώσεων ή για διόρθωση λαθών παρά το γεγονός ότι αντίστοιχη απόφαση µε αναδροµική ισχύ είχε ληφθεί στο παρελθόν. Έως τώρα η ετήσια παράταση που δόθηκε πριν από λίγες ηµέρες αφορά µόνο σε 111 περιοχές, για τις οποίες η προθεσµία έληξε στις 30 Νοεµβρίου.

Την ίδια στιγμή όμως, στο ∆ηµόσιο δεν υφίσταται ακριβής µηχανισµός υπαγωγής των συγκεκριμένων και για αυτό το λόγο, όσα ακίνητα έχουν χαρακτηριστεί οριστικά ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», παρέχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων, μέσω δικαστικών προσφυγών, αλλά όχι την επιστροφή της κυριότητας.

Τέλη Φεβρουαρίου οι νέοι δασικοί χάρτες

Μέχρι τα µέσα του 2019, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ως στόχο την ανάρτηση των δασικών χαρτών όλης της Ελλάδας.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα αναρτηθούν νέοι χάρτες για νέες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, της Καρδίτσας και της Μαγνησίας.

Ήδη πριν από λίγες ηµέρες αναρτήθηκαν νέοι χάρτες από τις ∆ιευθύνσεις ∆ασών Θεσσαλονίκης και Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριµένα στη Θεσσαλονίκη για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Θεσσαλονίκη, Τριανδρία, Αµπελόκηποι, Μενεµένη, Ελευθέριο-Κορδελιό, Εύοσµος, Πολίχνη, Σταυρούπολη, Ευκαρπία, Αγιος Παύλος, Νεάπολη, Πεύκα, Συκιές, Ωραιόκαστρο, Ιωνία, Πανόραµα, Πυλαία και στην Ανατολική Αττική για Χαλάνδρι, Χολαργό, Παιανία, Σπάτα, Γλυκά Νερά.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«ETOIMOΠOΛEMH» H OTOE
Επόμενο άρθροΕίσοδο στην πόλη της Βενετίας θα πληρώνουν οι επισκέπτες