Η συμφωνία των Πρεσπών είναι όπως φαίνεται το σημαντικότερο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και στο Μαξίμου κάνουν σχέδια επί χάρτου για την επόμενη μέρα που η συμφωνία φτάσει στην ελληνική Βουλή.

 

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διαμηνύει σε όλους τους τόνους και όπου βρεθεί ότι με το που φτάσει η συμφωνία στην Βουλή των Ελλήνων τότε, τόσο εκείνος όσο και τα υπόλοιπα μέλη του κόμματός του, θα παραιτηθούν από τους υπουργικούς θώκους. Ωστόσο παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρνει τη συμφωνία δεν θα πάψει να παρέχει στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το τελευταίο στοιχείο είναι εκείνο στο οποίο ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου και εξετάζει την εκδοχή της μονοκομματικής κυβέρνησης ανοχής με ορίζοντα τον Μάιο ή ακόμα και τον Οκτώβριο, πράγμα που θα εξαρτηθεί από την διαδικασία της ψηφοφορίας στη Βουλή, απομακρύνοντας έτσι το σενάριο ο πρωθυπουργός να βγάζει από το συρτάρι το χαρτί της διεξαγωγής εκλογών εντός Μαρτίου αιφνιδιάζοντας έτσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Ωστόσο υπό το πρίσμα η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν ο Αλέξης Τσίπρας να ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, κάτι το οποίο θα μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε μειοψηφική κυβέρνηση ανοχής, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγει το ενδεχόμενο η Αξιωματική Αντιπολίτευση να καταθέσει νέα ψήφο δυσπιστίας για έξι μήνες μετά την επόμενη μέρα που θα τρέξουν οι διαδικασίες ή ακόμη και να το χρησιμοποιήσει ως όπλο στη φαρέτρα της.

 

Ένα ακόμη κίνητρο για τον πρωθυπουργό είναι ότι το άρθρο 142 του Συντάμγατος, για την πρόταση δυσπιστίας, προβλέπει ότι για να περάσει μία τέτοια πρόταση θα πρέπει να την ψηφίσουν 151 βουλευτές, ενώ σύμφωνα με το άρθρο 84 για να γίνει δεκτή η πρόταση εμπιστοσύνης θα πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.

 

Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης υποστήριξε ότι «Δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει κατά κανένα τρόπο απώλεια της εμπιστοσύνης της Βουλής. Ο κύριος Καμμένος έχει δηλώσει σαφώς ότι ναι μεν θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ωστόσο δεν θα υπερψηφίσει ποτέ μια πρόταση δυσπιστίας την οποία θα κατέθετε ο κύριος Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε άλλος από την παρούσα Βουλή. Με αυτή την έννοια, θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, την Ισπανία, την Πορτογαλία, θα λειτουργεί με τη λεγόμενη ανοχή ενός μέρους του Κοινοβουλίου. Άρα, δεν υφίσταται κανένας απολύτως λόγος για να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εξέλιξη σχετικά»

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι διαιτητές του ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός
Επόμενο άρθροΠρωτοφανής υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών