Μαζί με την έλευση του 2019 ξεκινούν και οι κρατήσεις για τις διακοπές το 2019 και καθώς δεν είναι λίγοι οι Βρετανοί, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις εκπτώσεις του Ιανουαρίου για να προγραμματίσουν τα φετινά ταξίδια τους, η βρετανική εφημερίδα Express δημοσιεύει μια λίστα με τις ασφαλέστερες χώρες, όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εγκληματικότητας.

 

Η προσπάθεια να επιλέξει κανείς το ασφαλέστερο μέρος για να ταξιδέψει με την οικογένειά του μπορεί να είναι δύσκολη, όταν υπάρχει η απειλή της εγκληματικότητας, τοπικοί νόμοι και τουρίστες που φυλακίζονται ή σκοτώνονται. Το site της βρετανικής εφημερίδας “Express” αποκαλύπτει μερικές από τις ασφαλέστερες χώρες παγκοσμίως που δύσκολα θα συναντήσει κανείς τέτοια προβλήματα.

 

Πρώτη στη σχετική λίστα φιγουράρει η Ισλανδία, καθώς δικαίως η ψυχρή χώρα θεωρείται συχνά η πιο ασφαλής στον κόσμο για διάφορους λόγους. Καταρχήν είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς σταθερό στρατό και γίνονται μόλις 1,6 δολοφονίες ετησίως κατά μέσο όρο. Έπειτα, παρά την υψηλή ιδιοκτησία σε όπλα, το έγκλημα από πυροβόλα όπλα είναι επίσης χαμηλό και αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για κυνήγι.

 

Ουσιαστικά η μεγαλύτερη “απειλή” για τους τουρίστες είναι η γεωγραφία της, καθώς πολλοί τουρίστες πηγαίνουν στην Ισλανδία για τις αρκτικές εξερευνήσεις, που μπορεί να είναι δύσκολες λόγω του καιρού, των απομακρυσμένων τοποθεσιών και των ηφαιστειακών εκρήξεων.

Η Νορβηγία θεωρείται επίσης ένας ασφαλής προορισμός διακοπών, για παρόμοιους λόγους με την Ισλανδία. Παρ’ όλο που το 2011 συντελέστηκε μια από τις χειρότερες επιθέσεις στην ιστορία της σκανδιναβικής χώρας, όταν μια ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση είχε ως θύματα 77 ανθρώπους, η κύρια απειλή ενάντια στους τουρίστες είναι μικροκλοπές και απάτες.

 

Στη λίστα ξεχωρίζει κι ο Καναδάς, με τα βίαια εγκλήματα κατά τουριστών να είναι σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο. Τα 2017 τα ποσοστά εγκληματικότητας ήταν κατά 30% χαμηλότερα από ό,τι το 2003, όταν είχαν φτάσει στο ανώτατο σημείο. Οι περισσότερες επιθέσεις είναι συχνά εναντίον μειονοτικών ομάδων στη χώρα ή είναι ενδοοικογενειακά περιστατικά. Ο Καναδάς θεωρείται επίσης μια προοδευτική χώρα με δικαιώματα για την κοινότητα LGBT, μερικά από τα πιο “ανοικτά” στον κόσμο, ενώ και η ψυχαγωγική κάνναβη είναι νομιμοποιημένη.

 

Η μεγαλύτερη απειλή είναι το μικροέγκλημα, όπως οι πορτοφολάδες – αν και Κινέζοι τουρίστες απειλούν να μποϊκοτάρουν τη χώρα, μετά τη σύλληψη εκεί του οικονομικού διευθυντή της Huawei, Meng Wanzhou.

Τέλος, μια ασφαλή επιλογή διακοπών αποτελεί η Ελβετία, όπου τα ποσοστά εγκληματικότητας συνέχισαν να μειώνονται. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικής της χώρας τα βίαια εγκλήματα και οι διαρρήξεις είναι λιγότερα το 2017, ωστόσο, σημειώθηκε αύξηση των κλοπών στις περιοχές δημοσίων συγκοινωνιών, που είναι δημοφιλείς στους τουρίστες, όπως το αεροδρόμιο και οι σιδηροδρομικός σταθμός στη Γενεύη. Οι τουρίστες που έχουν σκοπό να κάνουν κάποιο οδικό ταξίδι στη χώρα θα έπρεπε επίσης να γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας είναι ιδιαίτερα “τσουχτερά”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροKέρδη 400 μονάδων για τον Dow Jones
Επόμενο άρθροΈκτακτη οικονομική ενίσχυση σε μη επιδοτούμενους ανέργους