Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη του, μίλησε για όλα τα ανοιχτά οικονομικά μέτωπα που διαχειρίζεται. Για την έξοδο στις Αγορές, για τα κόκκινα δάνειαμ για τα capital controls αλλά και για τις αυξήσεις στις συντάξεις. 

 

 

«Πρόβλημα τα κόκκινα δάνεια»

 

O υπουργός χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα τα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνοντας όμως, ότι δεν χρειάζεται πανικός.

 

«Οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους, έχουν τα δικά τους σχέδια. Εμείς έχουμε τα δικά μας σχέδια με ένα σύστημα εγγυήσεων. Βοηθούν και η ανάπτυξη και η άνοδος στις τιμές των ακινήτων», είπε.

 

Και πρόσθεσε ότι το θέμα επιλύεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Για την έξοδο στις αγορές, είπε ότι υπάρχει το πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για δανεισμό λίγο πάνω από 7 δισ. ευρώ το 2019 και «όταν είναι κατάλληλη η στιγμή θα βγούμε».

 

Το  «μαξιλάρι» των 25 δισ.

 

Σχετικά με το «μαξιλάρι» των 25 και πλέον δισ. ευρώ, ανέφερε ότι «το μαξιλαράκι δεν το έχουμε για να το βάζουμε κάτω από το κρεβάτι». Θα χρησιμοποιηθεί είτε για να αγοραστεί ένα ομόλογο, είτε για να ανταλλαγεί το πιο ακριβό χρέος προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με το πιο φθηνό από τον ESM και να καταστεί πιο διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος.

 

Πρόσθεσε δε, ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει πρόβλημα με την εκταμίευση προς τη χώρα των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν ευρωπαϊκές τράπεζες (ANFAs και SNPs).

 

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τη χορήγηση 13ης σύνταξης και έχει δημοσιοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για το πώς θα χρησιμοποιηθεί το υπερπλεόνασμα τα επόμενα 3 χρόνια.

 

Ενώ, για το θέμα της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολόγητου το 2020, άφησε να εννοηθεί ότι αυτή δεν θα υλοποιηθεί, όπως έγινε με την περικοπή των συντάξεων. «Κάθε πράγμα στον καιρό του. Η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μπορεί να διαπραγματεύεται και ότι μπορεί να τα καταφέρνει», πρόσθεσε.

 

Ελάχιστοι περιορισμοί στα capital controls

 

Για τα capital controls, επεσήμανε ότι έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα είναι ελάχιστοι οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων. Ενώ, απέδωσε τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (τα προσδιόρισε καθαρά σε περίπου 1 δισ. ευρώ), στο πελατειακό κράτος που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα.

 

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι με την επιστροφή στην ομαλότητα και την αναδιάρθρωση του χρέους θα υπάρξει αύξηση των ξένων επενδύσεων. Όπως και ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και πως είναι εφικτό έως το καλοκαίρι να μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, το οποίο χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο project».

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠαροχές και επιδόματα ανακοίνωσε η Θεανώ Φωτίου
Επόμενο άρθροΚατά της εθελουσίας η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ