Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed τον Δεκέμβριο αποκαλύπτουν ότι οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υιοθέτησαν μια πολύ πιο επιφυλακτική στάση για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων από ότι κατέδειξε το ανακοινωθέν.

 

«Πολλοί συμμετέχοντες εξέφρασαν την εκτίμηση ότι, ειδικά σε ένα περιβάλλον με υποτονικές πληθωριστικές πιέσεις, η επιτροπή έχει την πολυτέλεια να είναι υπομονετική όσον αφορά την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής» σημειώνεται στα πρακτικά στης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ψήφος για την αύξηση των επιτοκίων ήταν ομόφωνη, αλλά όπως έδειξαν τα πρακτικά «ορισμένοι συμμετέχοντες» ήθελαν να μην υπάρξει αλλαγή. Τα πρακτικά έδειξαν πως η πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές και οι κίνδυνοι για το outlook είχαν προβληματίσει τους αξιωματούχους.

 

«Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι πρόσφατες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και οι αυξημένες ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη, καθιστούσαν το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα των μελλοντικών αυξήσεων λιγότερο ξεκάθαρο από ότι προηγουμένως» επισημαίνεται στα πρακτικά. Οι αξιωματούχοι έστειλαν σήμα ότι είναι πιθανές περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αν και ορισμένοι σημείωσαν πως ίσως θα έπρεπε να «αναθεωρηθεί κατάλληλα η μελλοντική καθοδήγηση στις επερχόμενες συνεδριάσεις».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ενόψει Μέρκελ
Επόμενο άρθροΌγδοη συνεχής ημέρα ανόδου για το πετρέλαιο