Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πραγματοποίησε χθες Τετάρτη την ετήσια Τελετή Βραβεύσεων της προς τους κορυφαίους αθλητές της περασμένης χρονιάς και ακολούθως έγινε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Προέδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων (Άννα Καραμανλή, Γιώργος Μαυρωτάς, Μάριος Γεωργιάδης), ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ και αθλητικών ομοσπονδιών.

Η βράβευση αφορούσε αθλήτριες και οι αθλητές, μαζί με τους προπονητές τους, που διακρίθηκαν στα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα του 2018 κατακτώντας χρυσό μετάλλιο, όσους διακρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άϊρες, καθώς και όσους έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Πιο συγκεκριμένα την πρόκριση για τα ελληνικά χρώματα στο Τόκιο, πήραν μέσα στο 2018, οι Άννα Κορακάκη (σκοποβολή), Βύρων Κοκκαλάνης (ιστιοπλοϊα), Μαρία Μπόζη – Ραφαηλίνα Κλωναρίδου (ιστιοπλοϊα) και Βασιλεία Καραχάλιου (ιστιοπλοϊα). Για τα μετάλλια στο Μπουένος Άϊρες βραβεύτηκαν οι Χριστίνα Μπούρμπου – Μαρία Κυρίδου (Κωπηλασία, δίκωπος άνευ πηδαλιούχου, χρυσό), Αλέξανδρος Καλπογιαννάκης (ιστιοπλοϊα, techno 293, χρυσό), Ελίνα Τζένγκο (στίβος, ακοντισμός, χρυσό), Σάββας Θώμογλου (κολύμβηση, 200μ πρόσθιο, ασημένιο), Φανή Τζέλη (Ταεκβοντο, 49-55κ, χάλκινο), Αντωνία Σακελλαρίδου (γυμναστική, μικτό ομαδικό, χάλκινο), Όλγα Φιάσκα (στίβος, 5 χλμ βάδην, χάλκινο).

 

Επίσης τιμήθηκαν για τα χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα οι Κατερίνα Στεφανίδη (επί κοντώ), Βούλα Παπαχρήστου (τριπλούν), Μίλτος Τεντόγλου (μήκος) από το στίβου, ο Λευτέρης Πετρούνιας (κρίκοι) από την ενόργανη γυμναστική και την Έλενα Χατζηλιάδου (+68κ) από το Καράτε.

 

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, αφού ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων: «Το 2018 έφυγε με αποκομιδή 125 ελληνικά μετάλλια σε μεγάλους διεθνείς αγώνες. Οι αθλητές μας αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της χώρας στο εξωτερικό. Τα μετάλλια αυτά, εκ των οποίων επτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων του Μπουένος Άϊρες και 48 στους Μεσογειακούς Αγώνες, πιστοποιούν ότι ο ελληνικός αθλητισμός εκτός από παρόν έχει και μέλλον. Πρέπει όμως να υπάρχει και η ανάλογη βοήθεια από την Πολιτεία, αφού οι επιτυχίες έρχονται ορισμένες φορές κάτω από αντίξοες συνθήκες».

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έδωσε το παρών για μία ακόμη χρονιά στη γιορτή βραβεύσεων της ΕΟΕ, ανέφερε στην ομιλία του ότι “η σημερινή βράβευσή σας από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή συνιστά έναν οφειλόμενο φόρο τιμής προς εσάς, για τον έξοχο συνδυασμό των μεγάλων επιδόσεών σας και του εξαιρετικού ήθους σας. Στην ουσία, η βράβευσή σας είναι βράβευση της Αριστείας, την οποία επαξίως υπηρετείτε και εκπροσωπείτε”.

 

Ο κ. Βασιλειάδης, αφού και αυτός συνεχάρη τους αθλητές για τις επιτυχίες τους χαρακτήρισε το 2018 “μια χρονιά, η οποία ήταν η καλύτερη για τον ελληνικό αθλητισμό”, ενώ ανακοίνωσε ότι “ηδη μεταβιβάστηκε προς την Ε.Ο.Ε. το ποσό των 273.000 ευρώ που αντιστοιχεί σε 65 υποτροφίες των 4.200 ευρώ το χρόνο και αφορούν νέους αθλητές και αθλήτριες έως 22 ετών, οι οποίοι δεν έχουν κάποια άλλη χορηγική βοήθεια”.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε: “΄Όλοι μας ξέρουμε τι μεγάλη προσπάθεια χρειάζεται μέσα σε δύσκολες συνθήκες, με σκληρή προσωπική πάλη κάτω από αντίξοες συνθήκες. Με λειψή χρηματοδότηση, χωρίς υποδομές, με ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό, ζητήματα που τα ξέρουμε άλλωστε όλοι και για τα οποία θα πρέπει να σκύψει σε αυτά, όχι μόνο με λόγια αλλά με συγκεκριμένα μέτρα, η Πολιτεία, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όλο και περισσότερες επιτυχίες”.

Στη λαμπρή τελετή παραβρέθηκε και ο Σλοβένος Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών, Γιάνεζ Κοσίγιαντσιτς, ο οποίος βράβευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο. Επίσης, απονεμήθηκε το βραβείο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής «I.O.C. Trophy 2018» με θέμα: «ΟΛΥΜΠΙΣΜΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ» στον Δρ. Στέφανο Χανδακά, για την προσφορά του στον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό.

Το βραβείο Αριστείας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής «Δημήτριος Βικέλας» απονεμήθηκε στη «χρυσή» Ολυμπιονίκη της Βαρκελώνης, Βούλα Πατουλίδου και στον Ιωάννη Παπαδογιαννάκη, πρώην αντιπρόεδρο της ΕΟΕ και αρχηγό της ελληνικής αποστολής σε τέσσερις Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέλος, βραβεύτηκε η πρωταθλήτρια της γυμναστικής Βασιλική Μιλλούση που αποχώρησε το 2018 από την ενεργό αθλητική δράση.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα
Επόμενο άρθρο«Βιομηχανικές ερεθιστικές ουσίες» εμπεριείχαν οι φάκελοι στα Πανεπιστήμια