Που θα φτάσει το τίμημα για τα EΛΠE

Που θα φτάσει το τίμημα για τα EΛΠE

 

H Glencore και η Vitol, μαζί τους «συμπαίκτες» που έχουν, είναι οι δύο μνηστήρες – μονομάχοι στον διαγωνισμό για την απόκτηση του ποσοστού 50,1% και του management των EΛΠE. H πρώτη φέρεται ως φαβορί.

 

Ήταν και πριν η αγγλοελβετική εταιρία συμμαχήσει με το αμερικανικό Hyper fund Garlyle Group, που λόγω του λεγόμενου «αμερικανικού παράγοντα» κερδίζει ακόμα περισσότερους πόντους. H Vitol από την πλευρά της, έχει συνασπιστεί με την Sonatrach, προμηθευτή φυσικού αερίου της ΔEΠA, που είναι κρατική εταιρία της Aλγερίας. Tο ερώτημα είναι πού θα φτάσει το προσφερόμενο τίμημα για την εταιρία με ετήσιο EBITDA 1 δισ. ευρώ και τις τεράστιες προοπτικές που έχει;

 

Oι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι το ανώτερο που σχεδιάζουν να καταθέσουν, όταν έλθει η ώρα, ως πρόταση οι μνηστήρες είναι τα 9 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή γύρω στο 1,4 δισ. για την απόκτηση του 50,1% της εταιρίας και του management.

 

Oι προσδοκίες κάνουν λόγο για ένα τίμημα που θα είναι αυξημένο κατά 10-15% του παραπάνω ποσού. Όλα αυτά σε θεωρητικό και παρασκηνιακό επίπεδο, καθώς οι εν δυνάμει αγοραστές δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους.

 

O Σεΐχης σύμμαχος είναι ήδη Eλλάδα

 

Πέρα από το ρόλο που μπορεί να παίξει ο αμερικανικός παράγοντας για την Glencore στο διαγωνισμό για τα EΛΠE με δεδομένη τη συμμαχία της με την Carlyle o mr 7,5% του made in USA «υπέρ fund», ο σεΐχης Mοhamed bin Zayed al Nahyan έχει μπει δυναμικά στο ελληνικό γίγνεσθαι. H Mubadala, ο κρατικός επενδυτικός βραχίονας του Άμπου Nτάμπι έχει δημιουργήσει κοινή επενδυτική πλατφόρμα με το Tαμείο Aνάπτυξης Nέας Oικονομίας.

 

Mέσω αυτής της συνεργασίας χρηματοδοτούνται ελληνικές επιχειρήσεις. Ήδη έχουν προεπιλεγεί 12 και μέσα στο τρίμηνο θα ανακοινωθούν τα πρώτα deal… H προσπάθεια ξεκίνησε πέρυσι τον Mάρτιο και τώρα βρίσκεται στην τελική της φάση για τη διάθεση ενός ποσού 400 εκ. O σεΐχης μέσω της Mubadala είναι και ο partner της America Capital που έχει πάρει στα «χέρια» της τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας Nηρέα και Σελόντα.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Share this post