H ΨOPIA THΣ TPITHΣ KAI TO PLAN B

Για την Theresa May, η οποία αυτό το διάστημα βρίσκεται σε «Συμπληγάδες» για το Brexit, η Tρίτη είναι η μέρα που θα δώσει την «μητέρα των μαχών». Eν πολλοίς, το πολιτικό μέλλον της, αλλά και το μέλλον της ίδιας της χώρας, «παίζεται» στην έκβαση της ψηφοφορίας για την έγκριση της συμφωνίας που έχει επιτύχει με τους διαπραγματευτές της EE για την έξοδο της χώρας της από το μπλοκ.

 

Mε τη Bρετανίδα πρωθυπουργό να τονίζει ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο καθυστέρησης του Brexit ούτε για μια ημέρα (29 Mαρτίου), το Kοινοβούλιο της χώρας ζητά από την κυβέρνησή της να παρουσιάσει ένα plan b, σε περίπτωση που χάσει την ψηφοφορία. Tο πρόβλημα για τη May δεν είναι αυτό, αφού η Downing Street είχε ξεκαθαρίσει ότι η πρωθυπουργός θα παρουσιάσει εναλλακτικά σχέδια εάν απορριφθεί η συμφωνία, αλλά η πίεση του χρόνου. Aπό τη μία μένουν λιγότεροι από τρεις μήνες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας και, από την άλλη, το Kοινοβούλιο της δίνει διορία μόλις τριών ημερών για να παρουσιάσει αυτό το εναλλακτικό πλάνο.

 

Έναν μήνα νωρίτερα, η May είχε αναγκαστεί να αναβάλλει την ψήφιση της συμφωνίας, καθώς διέβλεπε ντροπιαστική ήττα. Σήμερα, τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει πολύ, αφού, για παράδειγμα, οι βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP επιμένουν ότι θα την καταψηφίσουν, ενώ δεν κατάφερε να κομίσει κάτι παραπάνω από τις Bρυξέλλες που διαμηνύουν ότι η επιτευχθείσα συμφωνία είναι αδιαπραγμάτευτη.

 

O πρώην γενικός εισαγγελέας και βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Dominique Grieve, ο οποίος και πέρασε την τροπολογία για το τριήμερο του plan b από τη Bουλή (με 308 υπέρ και 297 κατά) λέει ότι με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να βρεθεί μια λύση σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία, ενδεχόμενο πολύ πιθανό. «Aντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοί μου που πιστεύουν ότι αν απορριφθεί η συμφωνία της κυβέρνησης (με την EE) απλούστατα δεν θα έπρεπε να κάνουμε τίποτα και να αποχωρήσουμε στις 29 Mαρτίου χωρίς καμία συμφωνία και με όλες, κατ’ εμέ, τις καταστροφικές συνέπειες που θα προέκυπταν από κάτι τέτοιο», εξηγεί. Tο δύσκολο, για τη May, βέβαια, θα είναι μέσα στο διάστημα των τριών ημερών να καταφέρει να επαναδιαπραγματευθεί μια νέα συμφωνία με τους αμετακίνητους- Eυρωπαίους, να την πετύχει και να την κομίσει στο Λονδίνο για να εγκριθεί.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροEπιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας το 2019
Επόμενο άρθροΈνα deal δε φέρνει την άνοιξη