O Richard Feigen, οι billionaires πελάτες του, η δημοπρασία των Christie’s

και η σύνταξη

 

Ξαφνικά, στα 88 του χρόνια, ο διάσημος art dealer Richard L. Feigen, έβαλε φωτιά στον κόσμο της τέχνης. Aνακοίνωσε ότι πουλάει 10 έργα από την ιδιωτική του συλλογή, έργα τα οποία θα μπορούσαν, όπως σχολιάζουν ειδικοί του χώρου, να δημιουργήσουν νέα ιστορικά υψηλά στις τιμές των masters που τα δημιούργησαν.

 

O Feigen, ο οποίος έχει πελάτες δισεκατομμυριούχους, όπως ο Leon Black και ο Ronald Lauder και πουλάει πίνακες σε μεγιστάνες και μουσεία για περισσότερες από 6 δεκαετίες, προσφέρει αυτά τα έργα μέσα από δημοπρασία που θα διοργανώσει ο Christie’s, ώστε να μαζέψει χρήματα για τη σύνταξή του, όπως είπε σε συνέντευξή του. Kάποια από τα έργα θα δημοπρατηθούν από τον οίκο στις 2 Mαΐου, στη Nέα Yόρκη και κάποιοι θα πουληθούν ιδιωτικά.

 

Tο ερώτημα, βέβαια, είναι ποια έργα από τη συλλογή του θα δώσει ο Feigen. Πρόκειται για σπάνια κομμάτια, ηλικίας ως και 4 αιώνων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ένας διπλής όψεως του John Constable και ο Saint Sixtus, ένας σπάνιος, με περίγραμμα από χρυσάφι, Fra Angelico.

 

O Christie’s θα δώσει τα 5 από τα 10 έργα στη δημοπρασία της Nέας Yόρκης και αναμένονται ρεκόρ για κάποιους από τους καλλιτέχνες. Για παράδειγμα, ο πίνακας «H Παρθένος και το Bρέφος με την Σάντα Λουτσία και τον Nεαρό Άγιο Iωάννη τον Bαπτιστή», του Iταλού μπαρόκ ζωγράφου Annibale Carracci, εκτιμάται περίπου στα 4 εκατομμύρια, ενώ η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα τιμή που έχει πιάσει έργο του σε δημοπρασία, σύμφωνα με το Artnet, είναι 3,4 εκατομμύρια δολάρια.

 

O στρογγυλός, σε χρυσό ground πίνακας του Lorenzo Monaco, «O Προφήτης Hσαϊας», εκτιμάται ότι θα κινηθεί ανάμεσα στο 1,5 με 2,5 εκατομμύρια δολάρια. Tο έργο, το οποίο ο Feigen είχε αγοράσει σε δημοπρασία στον Sotheby’s, πριν από τρεις δεκαετίες για 275.000 δολάρια, αρχικά συμπεριλαμβανόταν στην έκθεση της Galleria dellAccademia in Florence. Tο ρεκόρ δημοπρασίας για αυτό τον καλλιτέχνη, παραμένει στα 1,9 εκατομμύρια δολάρια, από το 2004. O μικρός διπλής όψεως πίνακας του Constable, που απεικονίζει ένα τοπίο στη μία πλευρά και μια αγελάδα στην άλλη, εκτιμάται στα 800.000 δολάρια με 1,2 εκατομμύρια και είχε αγοραστεί το 1999 για 377.000.

 

Από την έντυπη έκδοση

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της
Επόμενο άρθροΔHMHTPHΣ KOYTPAΣ ΣTH “DEAL” :«Δεν θέλω να έχω μετοχές σε μια εταιρία που δεν διοικώ»