«Θέλουμε να προχωρήσουμε το έργο μας με καθαρές λύσεις, όχι αναζητώντας ad hoc πλειοψηφίες. Για τον λόγο αυτόν ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης. Ζητάμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης, για να συνεχίσουμε το έργο μας υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικής μας θητείας», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή που παραχώρησε στα «dikaiologitika.gr».

 

Επιπλέον η υπουργός σημείωσε: «Στις κορυφαίες πράξεις αυτού του έργου που έχουμε μπροστά μας περιλαμβάνονται η αύξηση του κατώτατου μισθού, η ελάφρυνση των ανθρώπων του μόχθου από βάρη και χρέη που σώρευσαν την περίοδο της κρίσης, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στεγαστικής πολιτικής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την επιδότηση ενοικίου», ενώ πρόσθεσε ότι σε αυτές τις πράξεις «εντάσσονται και μεγάλες θεσμικές αλλαγές που έχουν ήδη εκκινήσει, όπως η συνταγματική αναθεώρηση και η συμφωνία με την Εκκλησία. Μπροστά σ’ αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι κάθε βουλευτής καλείται να πάρει θέση και να αναλάβει την ευθύνη του».

 

Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε: «Εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών. Ο νέος και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ντροπιαστικές ηλικιακές διακρίσεις, θα ισχύσει άμεσα μετά την έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο της απόφασής μου ως υπουργού Εργασίας». «Ήδη η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρότασή της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10% στην οποία και θα βασιστούμε. Θα πρόκειται για μια αύξηση ξεκάθαρα αισθητή στους εργαζόμενους. Ειδικά οι νέοι έως 25 ετών θα δουν μια πολύ σημαντική βελτίωση του εισοδήματός τους. Παράλληλα θα αυξηθούν και μία σειρά επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών και οι παροχές μητρότητας», συμπλήρωσε η υπουργός.

 

Όσον αφορά το νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «το ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο του νέου σχήματος είναι ότι θα περιλαμβάνει κούρεμα και της βασικής οφειλής, το οποίο θα προκύψει από τον επανυπολογισμό των οφειλόμενων εισφορών, στη βάση του πραγματικού εισοδήματος που είχαν οι επαγγελματίες κατά την περίοδο που δημιουργήθηκαν οι οφειλές. Θα προβλέπει, επίσης, κούρεμα και των προσαυξήσεων κατά 85% και δόσεις αποπληρωμής που θα φτάνουν έως και τις 120». Και πρόσθεσε: «Με τον τρόπο αυτό, δεν είναι μόνο οι δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που θα ανακουφιστούν καθώς θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τις οφειλές τους, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας που λόγω των χρεών τους δεν μπορούσαν να βγουν στη σύνταξη, και τώρα αυτό θα καταστεί εφικτό».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροSiemens και Aruba συνάπτουν στρατηγική συνεργασία για ολοκληρωμένα δίκτυα
Επόμενο άρθρο24ωρη απεργία στο Δημόσιο την Πέμπτη