«Κόκκινα» δάνεια και προσαρμογή του επιχειρησιακού μοντέλου στο τραπέζι της συνάντησης

 

Με στόχο να απαλλαγούν από τα «κόκκινα» δάνεια, ξεκίνησαν οι συναντήσεις των τραπεζικών με εκπροσώπους των θεσμών.

 

Από την Δευτέρα οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζικών ομίλων θέτουν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα των τραπεζών, τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα σχέδια μείωσης των «κόκκινων» δανείων και την προσαρμογή του επιχειρησιακού τους μοντέλου.

 

Οι τραπεζικές διοικήσεις έχουν πάρει μία πρώτη γεύση των εργαλείων στήριξης του κλάδου με χρήση κρατικών εγγυήσεων που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και έχουν ξεκινήσει τους υπολογισμούς τους για το πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταχύτερη αποκλιμάκωση των δεικτών καθυστερήσεων.

 

Ευελπιστούν δε πως μέχρι τα τέλη του ερχόμενου μήνα το σχετικό πλαίσιο θα έχει οριστικοποιηθεί, ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες κινήσεις τους.

 

Σημειώνεται ότι τον ερχόμενο Μάρτιο θα πρέπει να υποβληθούν στον επόπτη του συστήματος, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), τα τελικά σχέδια εξυγίανσης των ισολογισμών για την περίοδο 2019-2021 για το σύνολο κάθε ομίλου.

 

Ως εκ τούτου, οι τραπεζίτες αναμένουν τα τελικά πλάνα υποβοήθησης από το Δημόσιο αυτής της προσπάθειας έτσι ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν όχι μόνο στην ΕΚΤ αλλά και στην επενδυτική κοινότητα το επικαιροποιημένο στρατηγικό τους σχέδιο.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι προτεραιότητες για τις επιχειρήσεις καταναλωτικών προϊόντων
Επόμενο άρθροΠροθεσμία έως 28 Φεβρουαρίου για τις βεβαιώσεις αποδοχών