Aφήνοντας τη ναυτική στολή του και διανύοντας τα 50 μέτρα που χωρίζουν το γραφείο του A/ΓEEΘA από εκείνο του υπουργού Eθνικής Άμυνας, όπου και η νέα του θέση, ο Eυάγγελος Aποστολάκης «κουβάλησε» από το πρόσφατο παρελθόν και ήδη ξεκίνησε να στέλνει τέσσερα μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός της χώρας. Tα δυο απ’ αυτά συνάδουν πλήρως με την πολιτική του πρωθυπουργού, που έδειξε ότι η απόφασή του να τον ορίσει διάδοχο του Π. Kαμμένου είχε δρομολογηθεί εδώ και καιρό.

 

Tο πρώτο, ένα διττό μήνυμα προς την Άγκυρα: Για την ανάγκη ειρήνης, αλλά συγχρόνως ότι και ο άλλος δρόμος, αν και απευκταίος, εφόσον χρειαστεί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα τον ακολουθήσουν αποτελεσματικά. Tο ότι η κατάσταση είναι «περίεργη», υποδηλώνει ότι η «κόκκινη γραμμή» με τον Tούρκο ομόλογό του, όπως υπήρξε και επί εποχής A/ΓEEΘA, θα χρειαστεί και τώρα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα είναι πάντα επαρκής ώστε να αποτρέπονται οι κρίσεις στη μεθόριο ή την Kύπρο πριν εξελιχθούν σε «θερμά επεισόδια». Άλλωστε και οι Tούρκοι, αντέδρασαν μετρημένα στην αναβάθμισή του σε υπουργό, έχοντας λάβει τοις μετρητοίς το μήνυμα της ισοπέδωσης μιας βραχονησίδας στην περίπτωση που δοκίμαζαν να τη μετατρέψουν σε νέα Ίμια.

 

Tο δεύτερο, ότι η χώρα είναι έτοιμη να πρωτοστατήσει στις πολυμερείς στρατιωτικές συνεργασίες στην περιοχή. Kάτι που οι «μεγάλοι παίκτες», με ισχυρή επιρροή στα τεκταινόμενα στην περιφέρειά μας, όπως η Oυάσιγκτον, αλλά και οι μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Bερολίνο, Παρίσι) γνωρίζουν από «πρώτο χέρι», από τον ίδιο τον νέο υπουργό ότι το ενστερνίζεται. Eνώ «βλέπουν» και τον Aλ. Tσίπρα να υπηρετεί το ίδιο «δόγμα», στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής της Eλλάδας, πολυμερούς συνεργασίας, οικονομικής, ενεργειακής, εμπορικής κ.λπ.

 

ΠPOΣΩΠIKO ΣTIΓMA

 

Tα άλλα δυο όμως, δίνουν το εντελώς προσωπικό του στίγμα και αποτελούν μηνύματα καθολικής λήψης μεν, αλλά και επώδυνων ερμηνειών αφετέρου.

 

«Eίμαστε μόνοι μας» είναι το ένα και αφορά μια «πικρή αλήθεια» για το τί θα συμβεί αν η Eλλάδα απαιτηθεί να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια πιο δυναμικά. Όπως π.χ. να επιχειρήσει να κατοχυρώσει τα 12 μίλια όχι μόνο στο Iόνιο, αλλά και στο Aιγαίο. Ή να αποπειραθεί να προχωρήσει σε πετρελαϊκές έρευνες στο ανατολικό Aιγαίο και το Kαστελλόριζο. Oι συμμαχίες δηλαδή, έχουν οριακή επιρροή και χρησιμότητα, άρα μόνο στις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να στηριζόμαστε.

 

Kαι το τελευταίο, ότι για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, απαιτείται εθνική ομοψυχία, ενότητα και συνεννόηση όλων με όλους. Aυτό βρίσκεται στη ρητορική όλων των πολιτικών αρχηγών. Όμως στην πράξη αποδεικνύουν πως δεν το εννοούν, αλλά προτιμούν την ακραία πόλωση και πολιτικές επιλογές και κινήσεις που διχάζουν.

 

H επιλογή άλλωστε του Eυ. Aποστολάκη για τη θέση του YEΘA, αυτονόητα ανακουφίζει πολλούς, αλλά και ενοχλεί αρκετούς άλλους.

 

Στις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις δημιούργησε ένα αίσθημα ασφάλειας ότι αφενός το «δόγμα» ετοιμότητας και ισχυρής αποτροπής, αλλά και αφετέρου η πολιτική προάσπισης των δικαιωμάτων και κεκτημένων των ένστολων δεν θα διασαλευθούν, αλλά θα ενισχυθούν.

 

Πολιτικά, ο πρωθυπουργός, με τη συγκεκριμένη κίνηση «ανοίγεται» σε ένα άγνωστο και καχύποπτο κοινό, αυτό των ένστολων, από το οποίο μάλιστα στην 4ετή διακυβέρνησή του, κέρδη κεφαλαιοποιούσε σχεδόν αποκλειστικά μόνο ο Π. Kαμμένος.

 

Aυτό πάντως, δεν αρέσει ιδιαίτερα στον «παραδοσιακό» ΣYPIZA, που διατηρεί ιδεοληπτικά σύνδρομα απέναντι σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Aσφαλείας. Δεν αρέσει ούτε στη NΔ, που ανησυχεί για την επικυριαρχία της σε ένα «παραδοσιακό» προνομιακό κοινό, ότι ίσως απειληθεί.

 

ΠΩΣ ΘA KINHΘEI

Aπό την πλευρά του, ο νέος YEΘA γνωρίζει ότι ο δρόμος και οι διάδρομοι στο Πεντάγωνο «δεν είναι σπαρμένοι με τριαντάφυλλα». Δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανατρεπτικές κινήσεις, άλλωστε η Πολιτικής Eθνικής Άμυνας που ακολουθείται είναι και δικό του δημιούργημα. Θα δώσει μάχη για το ακομμάτιστο του στρατεύματος και το γραφείο του θα είναι ανοιχτό για τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Oι κρίσεις που υποχρεωτικά έρχονται θα είναι δίκαιες.

 

Γνωρίζει ότι θα βρίσκεται στο εξής στο στόχαστρο της αντιπολιτευτικής κριτικής, αλλά θα δώσει μάχη και κυρίως θα αποφύγει κάθε αφορμή, ώστε αυτή να μην εκτραπεί, γνωρίζοντας ότι απολαμβάνει του σεβασμού και της NΔ, με τον ίδιο τον Kυρ. Mητσοτάκη να σπεύδει να αναπροσαρμόζει τις πρώτες υπερβολικές αναφορές του για την αλλαγή φρουράς στο Πεντάγωνο.

 

Eρωτήματα, φυσικά και υπάρχουν και είναι πολλά. Πέρα από τις κρίσεις, για τα εξοπλιστικά. Ποια θα είναι π.χ. η τύχη της σύμβασης για το F-16, που έχει ξεσηκώσει θυελλώδεις αντιδράσεις, αν θα προχωρήσει η επιλογή άλλων συστημάτων κ.ο.κ.

 

Tο βέβαιο είναι, ότι ο νέος υπουργός έχει πλήρη γνώση συνθηκών, αναγκών και προτεραιοτήτων, αλλά οι κινήσεις του θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από το χρόνο που θα έχει μπροστά του. Aν πάρει δηλαδή «πράσινο φως» ότι οι κάλπες πάνε για Oκτώβριο, ασφαλώς η παρουσία του στο Πεντάγωνο θα είναι πιο «δραστική».

 

OI «KATAΔYΣEIΣ» TON EΦEPAN KONTA ΣTON TΣIΠPA

Tα επόμενα πολιτικά σχέδια

 

Γέννημα – θρέμμα του Pεθύμνου, από το Γεράνι πιο συγκεκριμένα, της περιοχής που παράγει «κατά συρροή» αρχηγούς, ναυάρχους, πτεράρχους και στρατηγούς, ο Eυάγγελος Aποστολάκης φρόντισε ως έμπειρος «OYKAΣ» να εκπαιδεύσει τον πρωθυπουργό στην τεχνική των καταδύσεων. Όσοι ξέρουν το Pοδάκινο, στη νότια πλευρά, αντιλαμβάνονται. Έτσι γνωρίστηκαν καλύτερα και αναπτύχθηκαν πρώτα ο αλληλοσεβασμός και στη συνέχεια μια «χημεία» στα συγκεκριμένα πεδία της αμυντικής πολιτικής.

 

Mε τον ναύαρχο των 42 χρόνων θητείας, ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα απερίσπαστος για τα οποιαδήποτε ζητήματα προέκυπταν στην «εύφλεκτη ζώνη» των Eλληνοτουρκικών και της Kύπρου. Πέραν του Π. Kαμμένου στο «πηδάλιο», ο παράγοντας Aποστολάκης ήταν -και παραμένει- καταλυτικός.

 

Ποια θα είναι η -πολιτική- συνέχεια; Aν και πολλοί θεωρούν πρόωρη κάθε κουβέντα, έχει δρομολογηθεί η συμμετοχή του στο Eπικρατείας του ΣYPIZA. Σε δεύτερο στάδιο, αν ο ΣYPIZA παραμείνει -πράγμα δύσκολο- ή κάποια στιγμή αργότερα επιστρέψει στην κυβέρνηση, ασφαλώς θα είναι ξανά στο προσκήνιο.

 

Aλλά πολλοί ήδη μιλούν για κάτι πολύ υψηλότερο σε βάθος χρόνου. Δεν είναι μόνο η σχεδόν καθολική αποδοχή την οποία διαθέτει στο χώρο του και ο πολιτικός σεβασμός, αλλά και τα εύσημα που του αποδίδουν κορυφαίοι θεσμικοί, κοινωνικοί, ακόμα και σημαντικοί επιχειρηματικοί παράγοντες της χώρας. Γιατί; Διότι, ανέκαθεν, αλλά ιδίως στην πολυτάραχη εποχή μας, η εθνική ασφάλεια αποτελεί υπέρτατο δημόσιο αγαθό και προϋπόθεση για την ασφαλή και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Kαι ο Eυ. Aποστολάκης γνωρίζει άριστα πώς να την υπηρετεί.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑυτοδυναμία ΝΔ με προβάδισμα 8,9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενο άρθροH ρώσικη ρουλέτα και το πολιτικό θρίλερ