Με τον Γιαΐρ Λαπίντ, πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ ήταν η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το απόγευμα της Τρίτης (ώρα Νέας Υόρκης) κατά την άφιξη του στις ΗΠΑ για την 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα που αντικατοπτρίζει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών.

Διαβάστε επίσης: Κυριάκος Μητσοτάκης: Με Έλληνα ταξιτζή η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη

Οι δυο ηγέτες είχαν την ευκαιρία – σύμφωνα με το ΑΠΕ- να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς πολιτικές, αμυντικές και οικονομικές σχέσεις, την πορεία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ατζέντα η διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες

Συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας τόσο σε διμερές όσο και σε τριμερές επίπεδο (σχήμα συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ), με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ισραηλινό ομόλογό του για την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς της που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία, υπογραμμίζοντας ότι υπονομεύουν την σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανάπτυξη σχέσεων

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ προς όφελος των δύο λαών, εργαζόμενοι παράλληλα για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας που θα ενισχύσει την ασφάλεια και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ανάρτηση του στο twitter ο Λαπίντ ανέφερε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Χάρηκα που σε ξαναείδα Κυριάκο Μητσοτάκη. Φίλε μου, η χθεσινή μας συνάντηση είναι απόδειξη της ιδιαίτερης σχέσης μεταξύ των δύο χωρών μας. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να εμβαθύνουμε τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας».

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυμπληρωματικός προϋπολογισμός: «Επιδότηση της ακρίβειας» και «ψήφος εξ’ ανάγκης» – Τι λέει η αντιπολίτευση
Επόμενο άρθροΤρόφιμα μοιράστηκαν σε 2.877 άτομα στο Δήμο Φυλής