Τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί στο παρελθόν όπου περιοχές με τον ίδιο ταχυδρομικό κώδικα ανήκαν σε άλλες ΔΟΥ υπόσχεται να εξαλείψει η νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε ο ανακαθορισμός της χωρικής αρμοδιότητας του συνόλου των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ).

Έτσι, θα προωθηθεί η αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα σε μια μοναδική ΔΟΥ, με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Αυτόματη επιλογή

Με τον ανακαθορισμό της αρμοδιότητας των ΔΟΥ θα γίνεται αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ του φορολογούμενου. Με αυτό τον τρόπο οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ΤΚ της περιοχής τους, εξυπηρετούνται από τη ΔΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, με βάση το Πρόγραμμα Καλλικράτης Ν. 3852/2010 (Α87).

Επίσης, μέσω της διευθέτησης των σωστών στοιχείων της έδρας στο σωστό νομό και δήμο, διασφαλίζεται ότι η χρήση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης θα πραγματοποιεί την εγγραφή της έναρξης στο ΓΕΜΗ και αυτό με τη σειρά του στο αντίστοιχο Εμπορικό Επιμελητήριο, έχοντας υπόψη τον ορθό νομό.

Με το νέο σύστημα ο κάθε ένας ΤΚ θα ανήκει μοναδικά σε μία ΔΥΟ, ωστόσο θα εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου ο ΤΚ -σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ- ανήκει σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες. Σε αυτή την περίπτωση, η κάθε περιοχή υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Η αντιστοίχιση ενός ΤΚ σε μια μοναδική ΔΟΥ πανελλαδικά θα αρχίσει τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2022 για τους φορολογούμενους φυσικά ή νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που θα αποκτήσουν ΑΦΜ καθώς και για όσους θα προβούν σε έναρξη εργασιών.

Επισημαίνεται ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, από τις 18 έως 21 Νοεμβρίου 2022 θα προχωρήσουν σε μεταγραφή των φορολογουμένων στη νέα ΔΟΥ στην οποία θα υπάγονται, για τις περιοχές που δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ενώ από τις 16 έως 19 Δεκεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί μεταγραφή, για τις περιοχές που υπάρχουν εξαιρέσεις, σύμφωνα με τους συνημμένους Πίνακες Ανακατανομής.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Θα κάνω τα πάντα για να επιστρέψω γρήγορα»
Επόμενο άρθροΣτΕ: Αντισυνταγματικό το Ηλεκτρονικό Συνδικαλιστικό Μητρώο του νόμου Χατζηδάκη