Ως «ατελέσφορη» χαρακτηρίζει η Λευκωσία την προσπάθεια της Άγκυρας να αποδώσει καθεστώς κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και την επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς.

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας απαντά στους πανηγυρισμούς Ερντογάν και άλλων τούρκων αξιωματούχων, σημειώνοντας ότι «κατά τις εργασίες της Συνόδου του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του Καταστατικού του Οργανισμού, με τρόπο που να επιτρέπει και τη συμμετοχή «οντοτήτων» υπό καθεστώς παρατηρητή».

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών

Υπογραμμίζει δε ότι «βάσει του Καταστατικού του Οργανισμού, σε αυτόν συμμετέχουν, είτε ως πλήρη μέλη, είτε με καθεστώς παρατηρητή, μόνο διεθνώς αναγνωρισμένα και κυρίαρχα κράτη».

Όπως σημειώνει η Λευκωσία «δεδομένης της άρνησης των υπολοίπων κρατών – μελών να αποδεχτούν την ένταξη της αποσχιστικής οντότητας του ψευδοκράτους υπό καθεστώς παρατηρητή, η Τουρκία εισηγήθηκε την αλλαγή του καταστατικού, έτσι ώστε να προβλέπεται και η συμμετοχή μη αναγνωρισμένων «οντοτήτων»».

Η Τουρκία επέλεξε να αποδεχτεί υποβάθμιση συμμετοχής του ψευδοκράτους ως «οντότητα» αντί «κράτους»

«Το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία προώθησε και επέλεξε να αποδεχτεί την υποβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους υπό την ιδιότητα της «οντότητας» και όχι του «κράτους», αποδεικνύει το προφανές. Ότι δηλαδή κανένα κράτος στη Διεθνή Κοινότητα, ούτε τα Τουρκογενή κράτη, δεν αποδέχονται και δεν αναγνωρίζουν καμιά νομική ή διεθνή υπόσταση για την αποσχιστική οντότητα της ούτω καλούμενης «τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου»» υπογραμμίζει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Και τονίζει ότι «ως εκ τούτου, οποιαδήποτε προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει το εν λόγω γεγονός ως νίκη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια άνευ ουσίας και περιεχομένου εξέλιξη. Με τις ενέργειές της κατάφερε να εξασφαλίσει καθεστώς παρατηρητή για το ψευδοκράτος υπό την κατηγορία των «οντοτήτων» και αυτό βέβαια υπό την αίρεση της επικύρωσης του νέου Καταστατικού από τα κράτη – μέλη του Οργανισμού».

Η Λευκωσία επισημαίνει ακόμα και τις σχετικές δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου του Καζακστάν και του Υπουργού Εξωτερικών του Ουζμπεκιστάν, «όπου αμφότεροι εξέφρασαν την υποστήριξή των χωρών τους στο Διεθνές Δίκαιο και στην ανάγκη σεβασμού της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

Και καταλήγοντας αναφέρει ότι «η αδιέξοδη πολιτική της Τουρκίας για απόδοση καθεστώτος κυριαρχικής ισότητας στο ψευδοκράτος και η επιμονή της για ισότιμο διεθνές καθεστώς ήταν και παραμένει ατελέσφορη».

Το ΥΠΕΞ καταδικάζει τις δηλώσεις της Άγκυρας

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Αθήνα, με το ΥΠΕΞ να καταδικάζει τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων «αναφορικά με φερόμενη εισδοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό τουρκοφώνων κρατών».

Σημειώνοντας ότι επί της ουσίας του ζητήματος έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αθήνα διαμηνύει στην Άγκυρα ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους αποτελεί κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550».

Το ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη. Και προσθέτει: «στηρίζουμε τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚΚΕ: Εκφράζει τη θλίψη του για τον θάνατο της ηθοποιού Μίνας Αδαμάκη
Επόμενο άρθροΝίκη με 10 παίκτες για τον ΠΑΟΚ Β’, 1-0 την ΑΕΛ