Μυστικά ταξίδια για να κλείσουν δουλειές ως εντεταλμένοι του Μαξίμου, διάλογοι για αλλαγές ταξίαρχων και συμπεριφορές υπουργών, δημόσιες συμβάσεις αρκετών εκατομμυρίων ευρώ είναι τα νέα κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ της πολύ στενής -όπως αποδεικνύεται- σχέσης του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Γιάννη Λαβράνου, του οποίου ο ρόλος και η επιχειρηματική δράση παραμένουν ανεξιχνίαστα.

Η έρευνα της Εφημερίδας των Συντακτών και των Reporters United φέρνει στο φως νέες πτυχές αυτής της υπόγειας σύνδεσης Δημητριάδη – Λαβράνου και κατ’ επέκταση Λαβράνου – Μαξίμου, αφού το μέχρι πρότινος «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, ο ανιψιός του Γρηγόρης Δημητριάδης, φαίνεται να επέλεξε για δικό του «δεξί χέρι» τον Γιάννη Λαβράνο.

Το μυστικό ταξίδι στο Λονδίνο

Τον Νοέμβριο του 2019 ένας νεαρός Έλληνας του εξωτερικού με καταξιωμένη θέση στον ιδιωτικό τομέα δέχτηκε πρόταση να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα έρευνας για την κυβερνοασφάλεια, αποκαλύπτει η Εφ.ΣΥΝ.

«Αρχικά από τις συνεννοήσεις ο νεαρός καταλαβαίνει ότι θα συναντήσει τον κ. Πιερρακάκη. Αντ’ αυτού επικοινώνησε μαζί του ο επιχειρηματίας Γιάννη Λαβράνος. Συναντήθηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Μay Fair στο Λονδίνο. Ο Λαβράνος προέταξε την εγγύτητα του με το Μαξίμου. »Είμαι κοντά στον πρωθυπουργό, θέλουμε να κάνουμε πράγματα στην κυβερνοασφάλεια στο machine learning στα αμυντικά».»

» Ο επιχειρηματίας του εξήγησε ότι αργότερα θα ερχόταν στο ραντεβού κι ένας στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού με τον οποίο έμεναν μαζί στο ξενοδοχείο. Πράγματι εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του Κυριάκου Μητσοτάκη.»

«Δες τους άλλαξες όλους;»

Στο μυστικό αυτό ραντεβού αποκαλύφθηκε ότι οι αρμοδιότητες του Γιάννη Λαβράνου επεκτείνονταν και πέρα από διαπραγματεύσεις για επιχειρηματικές συμφωνίες.

«Στη διάρκεια της κουβέντας ο νεαρός ανέφερε ότι είχε στείλει μια πρόταση για machine learning στον ταξίαρχο Κυριαφίνη, διευθυντή Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικής Έρευνας του ΥΠΕΘΑ. Ο Λαβράνος δεν τον ήξερε. Εκανε μερικά τηλεφωνήματα και γύρισε στη συνάντηση με πληροφορίες για τον ταξίαρχο που δεν του άρεσαν.» εξιστορεί η εφημερίδα και συνεχίζει:

«Ο Δημητριάδης τού είπε: »Μα καλά δεν τους άλλαξες όλους;». Ο Λαβράνος απάντησε: »Του είπα του άλλου να τους αλλάξει»»

» Ο άλλος ήταν ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Άμυνας και κουμπάρος του Γιάννη Λαβράνου για τον οποίο Δημητριάδης και Λαβράνος στη συνέχεια μίλησαν απαξιωτικά μπροστά στον συνομιλητή τους. Η συνάντηση έληξε άδοξα.

Στις αμέσως επόμενες κρίσεις, σημειώνεται στο άρθρο, «τον Μάρτιο του 2020. ο ταξίαρχος Κυριαφίνης αποστρατεύτηκε. Στρατιωτικοί κύκλοι λένε στο Reporters United πως η αποστράτευση του αποφασίστηκε από την πολιτική και όχι από την στρατιωτική ηγεσία.»

Λαβράνος και Δημητριάδης ερωτήθηκαν από την Reporters United για το ταξίδι στο Λονδίνο, αλλά δεν απάντησαν. Ο υπουργός Παναγιωτόπουλος και ο απόστρατος πλέον Κυριαφίνης δεν θέλησαν να σχολιάσουν την υπόθεση.

Η κουμπαριά

Η σχέση Δημητριάδη – Λαβράνου, που έγινε ευρέως γνωστή μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών και την παραίτηση Δημητριάδη, σφραγίστηκε με μια κουμπαριά.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στις 28 Μαΐου 2022 ο Δημητριάδης βαφτίζει το δεύτερο παιδί του Λαβράνου, μετά το ξέσπασμα των υποκλοπών. «Η σύγκρουση συμφέροντος είναι προφανής: ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ είναι κουμπάρος ενός επιχειρηματία που συνδέεται με προμηθεύτρια του Δημοσίου (την εταιρεία Krikel), συνδεόμενη ποικιλοτρόπως με την ΕΥΠ» τονίζεται.

Είχε προηγηθεί όμως και άλλη ενδιαφέρουσα κουμπαριά το 2017. Νονά του πρώτου παιδιού του Λαβράνου είναι η σύζυγος του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Ο δεύτερος νονός του παιδιού, σημειώνει η Εφ.ΣΥΝ, έχει επίσης σημασία. Ήταν ο Γιώργος Μπιθαράς, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της εταιρείας B&F. Πρόκειται για τον επιχειρηματία στον οποίο σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα των Reporter United και της Εφ.ΣΥΝ, ο Γρηγόρης Δημητριάδης πούλησε την εταιρεία φωτοβολταϊκών, την οποία είχε αγοράσει, ενόσω ήταν γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣκρέκας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πυλώνας τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο
Επόμενο άρθροΥποκλοπές: Νέα διαφοροποίηση από τον Νικήτα Κακλαμάνη