Πολλοί έλληνες πολίτες αυτό το χρονικό διάστημα συνωστίζονται στα αστυνομικά τμήματα για να αντικαταστήσουν τις ταυτότητές τους πριν μπουν στη ζωή μας οι νέες. Οι πολίτες κυρίως αντιδρούν στο τσιπ αλλά και τα βιομετρικά στοιχεία που οι νέες ταυτότητες θα περιέχουν.

Όπως αναφέρει η απόφαση της κυβέρνησης στο σχετικό ΦΕΚ, η νέα ταυτότητα η οποία θα έχει μέγεθος τραπεζικής κάρτας, στην μπροστινή της πλευρά θα φέρει τη φωτογραφία του κατόχου της, ενώ θα αναγράφονται και τα στοιχεία του, η ημερομηνία έκδοσης και λήξης του εγγράφου, η αρχή έκδοσης, ένας αριθμός που έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ και δεν θα αλλάζει σε περίπτωση απώλειας της ταυτότητας.

Στην πίσω πλευρά θα υπάρχουν τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας, ο τόπος γέννησης του κατόχου, η ομάδα αίματος (προαιρετικά), το ύψος (μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας) και το ψηφιακό δακτυλικό αποτύπωμα.

Οι νέες ταυτότητες θα είναι προσαρμοσμένες στα διεθνή πρότυπα. Ήδη, στην ΕΕ, 17 χώρες έχουν κάποιο είδος ηλεκτρονικής ταυτότητας.

νέες ταυτότητες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε το 2021, οι ταυτότητες αυτές να είναι συμβατές σε όλη την Ευρώπη. Σ’ αυτό συμφώνησαν επί της αρχής και τα 27 κράτη – μέλη και πλέον κάθε κράτος – μέλος θα πρέπει να εκδώσει τα νέα δελτία ταυτότητας με συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές.

Οι νέου τύπου ταυτότητες θα παρουσιαστούν επισήμως στην προσεχή ΔΕΘ και η έκδοση τους αναμένεται να ξεκινήσει μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Όλη η διαδικασία θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα φωτογραφίζεται ο κάτοχος της ταυτότητας.

Το κόστος έκδοσης θα είναι δέκα ευρώ και οι νέες ταυτότητες θα έχουν διάρκεια ισχύος δέκα έτη.

Σημειώνεται ότι, δε θα διαθέτουν κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού.

Πηγή:ethnos

Προηγούμενο άρθροΑυτοκίνητο παρέσυρε ποδηλάτισσα στο Βόλο
Επόμενο άρθροΛήγει η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων-Τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες