Το φαινόμενο της πρόωρης συγκομιδής και παράνομης διακίνησης ακτινιδίων, που εντοπίζει και καταγγέλλει η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση (ΕΔΟΑ) βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης μαζί με τον γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα στο πλαίσιο της περιοδείας στην Κεντρική Μακεδονία.

Πρόκειται για μια πρακτική που δημιουργεί προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η δυσφήμιση του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές αλλά και η καταστρατήγηση της ενωσιακής νομοθεσίας.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ενήργησε άμεσα μόλις ενημερώθηκε για το ζήτημα, δίνοντας εντολή για ενδελεχή εξέταση του θέματος και τον σχεδιασμό των ενεργειών εφόσον κριθούν απαραίτητες.

Βρώσιμη ελιά και ΤΟΕΒ

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον πρόεδρο κ. Συμεών Διαμαντίδη και τα μέλη του ΣΕΒΕ, όπου τέθηκαν τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των εξαγωγέων. Το ζήτημα της έλλειψης της βρώσιμης ελιάς τη φετινή περίοδο και ο κίνδυνος της ελλιπούς παρουσίας στις διεθνείς αγορές κυριάρχησε στη συζήτηση. Τα μέλη του ΣΕΒΕ παρουσίασαν το θέμα στον υφυπουργό και συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός νέας συνάντησης προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες αντιμετώπισης του.

Παράλληλα, συζητήθηκαν και θέματα που σχετίζονται άμεσα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας, όπως η περαιτέρω μείωση του εμπορικού ελλείμματος της χώρας.

Τέλος, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Υποδομών και Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του ΥΠΑΑΤ Δημ. Παπαγιαννίδη, ο υφυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία του ΓΟΕΒ Πεδιάδων Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά, όπου ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον του ΔΣ να προχωρήσει σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης, για τα προβλήματα υποδομής των αντλιοστασίων αλλά και θέματα οικονομικής φύσεως του Οργανισμού.

Με το πέρας των συναντήσεων ο  ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης δήλωσε: «Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρόγραμμα της περιοδείας μας στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του οποίου είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με εκπροσώπους των παραγωγών, υπηρεσιακούς παράγοντες των περιφερειακών διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων καθώς επίσης και να επισκεφτούμε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγροτική οικονομία.  Οι επισκέψεις μας είναι επισκέψεις ουσίας, που στοχεύουν στη γνώση των προβλημάτων και εν συνέχεια στην αναζήτηση λύσεων. Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός κ. Αυγενάκης, το ΥΠΑΑΤ θα βρεθεί σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να εξετάσει τα κατά τόπους ζητήματα που αφορούν όλους τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα και να παρέμβει όπου είναι απαραίτητο».

Στήριξη της μυδοκαλλιέργειας

Την ανάπτυξη δράσεων για τη στήριξη της μυδοκαλλιέργειας στην Ελλάδα συζήτησε ο υφυπουργός  Σταύρος Κελέτσης, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στα Κύμινα, συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Γιώργο Στρατάκο.

Ακόμη ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν τις συνέπειες της κλιματικής  κρίσης στις μυδοκαλλιέργειες, καθώς και για το ζήτημα των αδειοδοτήσεων.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός και ο γγ επισκέφθηκαν το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ στη Νέα Μεσημβρία, όπου συναντήθηκαν με υπηρεσιακούς παράγοντες, επιστημονικούς συνεργάτες του Κέντρου και δικαιούχους του προγράμματος, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Υγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, καθώς και το Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών στη Θέρμη.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤαυτότητες: Αυτή θα είναι η νέα μορφή τους – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε σε 23 ερωτήσεις και απαντήσεις
Επόμενο άρθροΦωτιά στον Έβρο: Δεν έχει τέλος ο πύρινος εφιάλτης – Στις φλόγες και ο μικρός πυρήνας του δάσους της Δαδιάς