Τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κωνσταντίνο Αγοραστό «καρφώνει» με ανακοίνωση που εξέδωσε η Μητρόπολη Λάρισας, αναφορικά με την κρεμαστή πεζογέφυρα των Τεμπών, η οποία καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel.

Πρόκειται για τη γέφυρα την οποία επισκέφτηκε τη Δευτέρα ο κ. Αγοραστός δηλώνοντας ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλαμβάνει την ανακατασκευή της γέφυρας», όταν τον Οκτώβριο του 2022 δήλωσε αναρμόδιος, όπως τονίζει η Μητρόπολη Λάρισας σε σκληρή ανακοίνωσή της.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας με έγγραφο της μας απάντησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της κρεμαστής πεζογέφυρας του Πηνειού που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή

Τον αδειάζει η Μητρόπολη Λάρισας

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του κ. Αγοραστού στην κρεμαστή γέφυρα η Μητρόπολη Λάρισας εξέδωσε ανακοίνωση που τον εκθέτει.

Συγκεκριμένα, η Μητρόπολη Λάρισας, αναφέρει πως σε επιστολή που είχε αποστείλει στην Περιφέρεια τον Οκτώβριο του 2022 ρωτώντας για τη συντήρηση της γέφυρας, η ίδια η Περιφέρεια είχε απαντήσει πως είναι αναρμόδια.

Το έγγραφο της Περιφέρειας Λάρισας, που δηλώνει αναρμόδια.

Μάλιστα σύμφωνα με την απάντηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την οποία η Μητρόπολη Λάρισας έδωσε στη δημοσιότητα, ο κ. Αγοραστός παρέπεμψε στη διεύθυνση οδικών υποδομών του υπουργείου Μεταφορών.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιμένει ότι είναι δουλειά της Περιφέρειας η συντήρηση των τεχνικών έργων.

Τώρα, μετά την καταστροφή ο κ. Αγοραστός ξαφνικά θυμήθηκε ότι είναι αρμόδιος και υποσχέθηκε στους πολίτες της Θεσσαλίας ότι θα την ανακατασκευάσει. Μία δήλωση που η Μητρόπολη Λάρισας αποδίδει σε προεκλογικές σκοπιμότητες.

Η ανακοίνωση της Μητρόπολης Λάρισας

«Με θλίψη και οδυνηρή έκπληξη η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ανέγνωσε στον τοπικό Τύπο την δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ότι θα ανακατασκευάσει την κρεμαστή πεζογέφυρα που οδηγεί στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.

Η θλίψη και η έκπληξη οφείλονται στο γεγονός ότι αφενός η Ιερά Μητρόπολη δεν προειδοποιήθηκε για το γεγονός, αφετέρου δε ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ της περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου με την οποία, ενώ η Ιερά Μητρόπολη ζήτησε να της υποδειχθεί ο αρμόδιος φορέας για την συντήρηση της πεζογέφυρας και επίσης ο συνιδιοκτήτης, ώστε να υπάρξει συνεργασία με σκοπό τη συντήρηση και επισκευή, η περιφέρεια Θεσσαλίας με έγγραφο της το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω, μας απάντησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της κρεμαστής πεζογέφυρας του Πηνειού που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή και μας παρέπεμψε στη διεύθυνση οδικών υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών, η οποία επίσης με έγγραφο της το Δεκέμβριο του 2022 δήλωσε αναρμόδια.

Κατόπιν αυτών η Ιερά Μητρόπολη προέβη σε δικές της ενέργειες και συντήρησε επαρκώς την γέφυρα, γι’ αυτό και τελικά άντεξε κατά το μεγαλύτερο της μέρος στην πίεση των ορμητικών νερών του ποταμού, καθώς το μόνο που καταστράφηκε είναι η αριστερή κουπαστή με φορά προς το προσκύνημα.

Βεβαίως η γέφυρα χρειάζεται ενδελεχή έλεγχο και μελέτη πριν γίνει το οτιδήποτε, καθώς ούτε εμείς, ούτε βεβαίως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος κατά ανακοίνωσή του πραγματοποίησε «αυτοψία», έχουμε την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση ώστε να μπορούμε από τώρα να μιλάμε.

Απορούμε όμως πώς κάποιος ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος και προφανώς δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό της γέφυρας, έρχεται αυτόκλητος να κάνει δηλώσεις προεκλογικού τύπου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή όλου του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, παρακαλεί δε οι προεκλογικές πομφόλυγες να μην αφορούν τόπους ιερούς και σεβάσματα του γένους που απευθύνονται σε όλους και όχι παραταξιακά σε ορισμένους.

Σε κάθε περίπτωση η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου επιφυλάσσεται να βρει τον κατάλληλο χορηγό ώστε με τρόπο αξιόπιστο και ασφαλή να αποκαταστήσει τη γέφυρα και το Ιερό Προσκύνημα διασώζοντας και τον οφειλόμενο σεβασμό.

Παρακαλούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές να επιδείξουν τον δέοντα σεβασμό προς τον υπερκομματικό θεσμό της Εκκλησίας. Υπάρχουν όροι και όρια. Η Εκκλησία τα τηρεί και τα σέβεται. Όποιος δεν τα τηρεί και δεν τα σέβεται κάνει ζημιά πρώτιστά στον εαυτό του.

Επίσης επειδή οι πλημμυροπαθείς αδελφοί μας δεν είναι θέαμα, ούτε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αξιοθέατο, απαγορεύονται οι οποιεσδήποτε φωτογραφίσεις υποψηφίων εντός των δομών της εκκλησίας που έχουν στηθεί για τους πλημμυροπαθείς, ιδίως στο Αρμένιο, τη Γιάννουλη, τη Φαλάνη, τον Άγιο Θωμά Λαρίσης και όπου αλλού γίνεται περιστασιακή διανομή εφοδίων σε συγκεκριμένες ώρες κατά Ενορίες.

Τούτο διότι η Ιερά Μητρόπολη πρώτιστά σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι αυτήν θέλει να διαφυλάξει. Υπενθυμίζονται τα όσα είπε ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμα του την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης».

Καταιγίδα Daniel: H κλιματική αλλαγή έκανε την καταστροφή «10 φορές πιθανότερη»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘανατηφόρο τροχαίο στο Πόρτο Ράφτη – Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες
Επόμενο άρθροΗ Σάσα Μπάστα απαντά στις φήμες περί διαζυγίου: Έχω πάθει ανοσία