Ενοποίηση όλων των ψυχιατρικών δομών του δημοσίου υπό την «ομπρέλα» ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλά και ενοποίηση όλων των υπηρεσιών απεξάρτησης σε έναν Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων, προβλέπεται στο εθνικό σχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που τις επόμενες εβδομάδες θα πάρει μορφή νομοσχεδίου, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή.

Ο υφυπουργός Υγείας, αρμόδιος για θέματα ψυχικής υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος παρουσιάζοντας τον σχεδιασμό, επεσήμανε τις ελλείψεις στο σημερινό σύστημα υγείας, τονίζοντας πως οι ελλείψεις είναι τέτοιες, που στις δημόσιες δομές αναγκάζονται να χρησιμοποιούνται ράντζα, αφού η υπερκάλυψη των διαθέσιμων κλινών φτάνει το 150%. Επιπλέον αυτού μάλιστα, η χώρα μας έχει την μεγαλύτερη αναλογία αναγκαστικών νοσηλειών στην Ευρώπη, ξεπερνώντας το 50%.

Ενδεικτικά, οι ελλείψεις στις ψυχιατρικές δομές φαίνονται και από το γεγονός ότι οι ψυχιατρικές κλίνες σήμερα είναι 8 ανά 100.000 πληθυσμού, όταν οι εισαγωγές φτάνουν τις 67 ανά 100.000 πληθυσμού κατ΄ έτος. Αντίστοιχα στο Βέλγιο οι κλίνες είναι 118 και οι εισαγωγές 566 ανά 100.000 πληθυσμού αντίστοιχα, και στη Γερμανία 81 οι κλίνες και 1064 οι ετήσιες εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού.

Συνολικά στη χώρα λειτουργούν 4700 κλίνες στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές και μόλις 900 στο δημόσιο τομέα.

To Δρομοκαΐτειο διατηρεί την αυτονομία του, ως κληροδότημα

Με τον σχεδιασμό του υπουργείου, θα ενοποιηθούν οι ψυχιατρικές υπηρεσίες των τριών ειδικών νοσοκομείων (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, Θεσσαλονίκης και με τις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων, ενώ το Δρομοκαΐτειο θα διατηρήσει την αυτονομία του ως κληροδότημα

Θεσμικά όμως, δεν διασφαλίζεται το συνεχές της περίθαλψης των ασθενών καθώς η οργάνωση και η διοίκηση των ψυχιατρικών δομών είναι αποσπασματική με έλλειψη συμπληρωματικότητας και συνεργειών, με πλήρη αδυναμία στοχευμένης πλοήγησης των ασθενών, αλλά και ταυτόχρονη αδυναμία έγκαιρης ανίχνευσης των αναγκών υγείας του πληθυσμού.

Ο κ. Βαρτζόπουλος, σημείωσε πως το επικείμενο νομοσχέδιο θα προβλέπει:

  • τη σύσταση Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
  • τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων και
  • την πληροφοριακή οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Απεξάρτηση

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του εθισμού, ο κ. Βαρτζόπουλος σημείωσε πως δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες σωματικής απεξάρτησης (64 κλίνες μόνο και 145 θέσεις απεξάρτησης σε κλειστά προγράμματα) με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αναμονές για την ένταξη σε προγράμματα απεξάρτησης, είτε στεγνά προγράμματα, είτε με υποκατάσταση.

Ο νέος σχεδιασμός θα προβλέπει την ενοποίηση όχι μόνο του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ, αλλά και των μονάδων των δημοσίων νοσοκομείων, που όλα εφεξής θα λειτουργούν υπό ενιαία διοίκηση.

Απαντώντας στο ενδεχόμενο κατάργησης των δομών απεξάρτησης, ο κ. Βαρτζόπουλος τόνισε ότι αντίθετα, θα δημιουργηθούν πρόσθετες δομές, αφού οι υφιστάμενες δεν επαρκούν.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι βασικός στόχος είναι ένα θεραπευτικό συνεχές σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα και αυτό θα εξασφαλιστεί από την δια βίου πλοήγηση των ασθενών και επαγγελματιών ψυχικής υγείας σε όλες τις αναγκαίες δομές.

Ο κ. Βαρτζόπουλος τόνισε ότι σε αυτό, θα συμβάλει καθοριστικά και η πληροφοριακή οργάνωση όπου τα συστήματα και οι υπηρεσίες θα επικοινωνούν μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, με το δεδομένο ότι «όλοι οι γιατροί συνταγογραφούν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αυτό δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης του ασθενή, της νόσου του, το χρόνο νοσηλείας του, την ειδική αγωγή που ακολουθείται, τη βαρύτητα του περιστατικού και τη χρονιότητα, ο ασθενής θα μπορεί να πλοηγηθεί στις υπηρεσίες που χρειάζεται. Πρόκειται για μια μείζονα προσπάθεια», κατέληξε ο υφυπουργός.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈνοχοι για μεγάλη υπεξαίρεση πρώην δήμαρχος και ταμίας σε Δήμο της Μαγνησίας
Επόμενο άρθροΤο μήνυμα του Μπιλ Κλίντον για τον Κώστα Σημίτη – «Πάντα ευγνώμων που δεν συνέχισε τη διχόνοια»