Θετικές εξελίξεις για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της Σκοπέλου έφερε η εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση της Υφυπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτή Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή με την Υπουργό Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τόσο η χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προσβασιμότητα των πολιτών και επισκεπτών με κινητικές αναπηρίες σε παραλίες της Σκοπέλου όσο και η επικαιροποίηση της β’ φάσης της μαρίνας Ν. Κλήματος στο Έλιος. Η κ. Μακρή συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Σκοπέλου κ. Σταμάτη Περίσση και από τον κ. Σ. Γουλουμή, Λιμενολόγο – συνεργάτη του Δήμου Σκοπέλου ενώ στην συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου της Υπουργού κ. Β. Κουτσούκου, ο νομικός της σύμβουλος κ. Κ. Ζήκος και η κ. Ε. Χατζηγεωργίου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών του Υπ. Τουρισμού.

Η κ. Μακρή αναφέρθηκε, αρχικά, στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης για την τοποθέτηση των ειδικών συστημάτων αυτόνομης πρόσβασης των συνανθρώπων μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα σε τουλάχιστον τέσσερις παραλίες μεγάλης επισκεψιμότητας του νησιού, όπως είναι της Σκοπέλου, του Αγνώντα, του Έλιος και του Λουτρακίου, εκτιμώμενου κόστους 288.000€. Μάλιστα τόνισε ότι υπάρχει και μελέτη για άλλες δύο ακόμη, αυτές του Πανόρμου και της Μηλιάς, οι οποίες και ανεβάζουν το συνολικό κόστος σε περίπου 423.000 €. Οι μελέτες αυτές της δημοτικής αρχής είναι εξαιρετικά ώριμες και τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές σχεδιασμού για ΑμεΑ όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο αφενός την ανάπτυξη του τουρισμού ειδικών απαιτήσεων και αφετέρου την ισότιμη κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία και την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής. Η κ. Μακρή δεν παρέλειψε δε να αναφέρει ότι το νησί της Σκοπέλου, το οποίο προσελκύει εξαιρετικά υψηλό τουρισμό τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, δυστυχώς, δεν διαθέτει καμία προσβάσιμη παραλία, γεγονός που δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό. Η κ. Κεφαλογιάννη υπερθεμάτισε ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν κάθε δικαίωμα και στη χρήση των εγκαταστάσεων, που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, τον αθλητισμό, τον τουρισμό και γενικότερα με την αναψυχή, τα οποία πρέπει να προσφέρονται σε όλους μας ανεμπόδιστα και χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό. Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού προχώρησε, ήδη, στην δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης για το πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης «Βελτίωση και τροποποίηση της προσβασιμότητας στις ελληνικές παραλίες», στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 17,1 εκ. € για την περίοδο 2022-2025. Συνεπώς, με εξαιρετικά θετικό πνεύμα, η Υπουργός παρότρυνε τον Δήμαρχο κ. Περίσση να υποβάλει τάχιστα τους φακέλους του έργου προκειμένου οι υπηρεσίες του Υπουργείου να εξετάσουν και να αξιολογήσουν αμέσως το αίτημα.

Στη συνέχεια, η κ. Μακρή ανέλυσε την σημαντικότητα της χρηματοδότησης της β’ φάσης της μαρίνας του Ν. Κλήματος στο Έλιος. Στην συγκεκριμένη μαρίνα έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για το καταφύγιο τουριστικών σκαφών και έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του προσήνεμου μόλου και η κατασκευή του κρηπιδώματος. Όμως, απαιτείται η χρηματοδότηση της β’ φάσης, η οποία περιλαμβάνει την θωράκιση και την προστασία της μαρίνας τονίζοντας ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις αφού είναι χωροθετημένη και αδειοδοτημένη και την διαχείριση έχει η δημοτική αρχή. Η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι μία από τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Τουρισμού αποτελούν οι περιβαλλοντικές και ενεργειακές παρεμβάσεις σε μαρίνες μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για τον λόγο αυτό, απευθυνόμενη στον Δήμαρχο κ. Περίσση, έκανε λόγο για άμεση υποβολή από τις υπηρεσίες του Δήμου των επικαιροποιημένων μελετών προκειμένου η αρμόδια Διεύθυνση Χωρικού Σχεδιασμού και Υποδομών του Υπουργείου, στην οποία προΐσταται η κ. Χατζηγεωργίου, να τις εξετάσει με προτεραιότητα. Άλλωστε, η Υπουργός επεσήμανε ότι το νησί της Σκοπέλου, μετά τις παραπάνω παρεμβάσεις θα μπορούσε να αποτελέσει μία πολύ καλή πρακτική για την προβολή τουριστικού προορισμού στην χώρα μας καθώς υποστηρίζει και διαχειρίζεται επιτυχώς συνολικές δράσεις τουριστικού προϊόντος στο εσωτερικό και εξωτερικό.

Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, την Υπουργό για το ειλικρινές ενδιαφέρον της αλλά και για την δέσμευσή της για την στήριξη και την χρηματοδότηση των παραπάνω δράσεων, δήλωσε ότι η Σκόπελος και ειδικότερα ο Δήμαρχος κ. Περίσσης και οι υπηρεσίες του θα ανταποκριθούν τάχιστα προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω τουριστικές υποδομές και να αποτελέσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ως προς την επιλογή τουριστικού προορισμού.

 

 

Προηγούμενο άρθροΗμέρα Ανοιχτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας
Επόμενο άρθροΜπορεί η Κίνα να καλύψει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας έως το 2035;