Προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε για την πτώση τμήματος οροφής στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη, που είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά στο πόδι ένας ειδικευόμενος γιατρός.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια της έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα εξής αδικήματα: παραβίαση κανόνων οικοδομικής, από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, και σωματική βλάβη από αμέλεια.

Είχαν γίνει εργασίες πριν την κατάρρευση της οροφής

Το περιστατικό συνέβη το περασμένο Σάββατο στους κοιτώνες των γιατρών, ενώ στο συγκεκριμένο τμήμα φαίνεται πως είχαν προηγηθεί κάποιες εργασίες που ολοκληρώθηκαν στα μέσα του προηγούμενου μήνα.

Η έρευνα, κατά πληροφορίες, στρέφεται κατά των υπευθύνων της κατασκευάστριας εταιρείας που ανέλαβε τις εργασίες. Στην παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζητεί επίσης να προσκομιστούν η πραγματογνωμοσύνη και τα έγγραφα ανάθεσης – εκτέλεσης του έργου. Την προκαταρκτική έρευνα αναμένεται να φέρει εις πέρας Πταισματοδίκης.

Εικόνα από τις ζημιές στο νοσοκομείο

Στην κατασκευάστρια εταιρεία οι ευθύνες

Η διοίκηση του νοσοκομείου «Ο Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη εξέδωσε ανακοίνωση, με αφορμή τα δημοσιεύματα που αφορούν το περιστατικό του τραυματισμού του ειδικευόμενου γιατρού, από πτώση κομματιού της οροφής στους κοιτώνες των γιατρών.

Στο δελτίο Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα, «το νοσοκομείο επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια εναντίον της κατασκευάστριας εταιρείας για κακοτεχνία και ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές ενέργειες».

Η ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ – Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»-ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ»:

«Σχετικά με τα αναφερόμενα στα χθεσινά (σ.σ. 04.11.2023) δημοσιεύματα που αφορούν πτώση τμήματος πρόσφατα ανακαινισμένης οροφής των κοιτώνων του Νοσοκομείου, ισχύουν τα εξής:

Το Νοσοκομείο «O AΓIOΣ ΔHMHTPIOΣ» αποτελεί νεοκλασικό κτίριο που κατασκευάστηκε το 1912 και ως εκ τούτου οι κτιριακές του υποδομές χρήζουν συνεχών παρεμβάσεων και αναβαθμίσεων. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς την
κατεύθυνση αυτή και με γνώμονα πάντα την ασφάλεια των πολιτών και του προσωπικού του. Στο πλαίσιο αυτό την Δευτέρα 25/9/2023 ξεκίνησαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της στεγανότητας της κεραμοσκεπής και την αντικατάσταση της ψευδοροφής στους κοιτώνες των
ιατρών στο δεύτερο όροφο του νεοκλασικού κτηρίου του ΓΝΘ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Οι εργασίες διήρκεσαν έως τις 14/10/2023. Χθες 4/11/2023 μέρος της ψευδοροφής αποκολλήθηκε και πέφτοντας τραυμάτισε ελαφρά ειδικευόμενο ιατρό στο πόδι. Το συμβάν έχει καταγραφεί και θα ακολουθήσει η αναγγελία του
εργατικού ατυχήματος στην πλατφόρμα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Το Νοσοκομείο επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια εναντίον της κατασκευάστριας εταιρείας για κακοτεχνία και ήδη έχουν προχωρήσει οι σχετικές ενέργειες.
Όσον αφορά την αποκατάσταση των λοιπών φθορών και την αναβάθμιση του χώρου των κοιτώνων, ήδη από τις 2/11/2023 έχει αναρτηθεί πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την
αναδιαμόρφωση των χώρων στους κοιτώνες των ιατρών και στο κλιμακοστάσιο του Νοσοκομείου.

Αντιλαμβανόμενη η Διοίκηση του Νοσοκομείου την αναγκαιότητα άμεσων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων στις κτιριακές υποδομές και σε άμεση συνεργασία με τη Διοίκηση της 3ης ΥΠε και το Υπουργείο Υγείας, έχει υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες σε τεχνικά έργα από ίδιους πόρους σε σχέση με το 2019 και παράλληλα όλες οι διαδικασίες εξωτερικής χρηματοδότησης προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, την ένταξη της ανακαίνισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Ταμείο Ανάκαμψης, την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού από το ΕΣΠΑ 2021-2027, την εγκατάσταση νέου ανελκυστήρα, την υλοποίηση της μελέτης Πυρασφάλειας καθώς και την απομάκρυνση και αντικατάσταση στέγης αμιάντου σε βοηθητικά κτίρια του νοσοκομείου με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦοροδιαφυγή: Ούτε τέλος επιτηδεύματος δεν πληρώνουν 75.000 επιχειρηματίες [παραδείγματα]
Επόμενο άρθροΑποχωρεί ο ντράμερ Jay Weinberg από τους Slipknot μετά από 10 χρόνια