Αναστολή του ετήσιου προγράμματος χρηματικών δωρεών «Ασκληπιός» για την υποστήριξη της βασικής έρευνας από ανεξάρτητους ερευνητές, ανακοίνωσε η Gilead Sciences Ελλάδας μετά τη 10ετή εφαρμογή του προγράμματος. Και η αιτία είναι το clawback, οι υπέρογκες υποχρεωτικές επιστροφές και η επικράτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα ενός περιβάλλοντος εχθρικού και τιμωρητικού για την καινοτομία.

Το πρόγραμμα Ασκληπιός θεσμοθετήθηκε το 2013, στο πλαίσιο της δέσμευσης της Gilead, για δημιουργία ενός πιο υγιούς κόσμου για όλους.

Αποκλειστικός σκοπός του προγράμματος υπήρξε από την πρώτη στιγμή, η υποστήριξη της ανεξάρτητης έρευνας και της εκπαίδευσης, καθώς και η εν γένει παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας. Το πρόγραμμα πέτυχε να παράξει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα τα οποία αποτυπώθηκαν σε πληθώρα ανακοινώσεων, τόσο σε ελληνικά όσο και διεθνή συνέδρια και σε άρθρα που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά (peer reviewed journals).

Το θεσμικό πλαίσιο και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές επηρεάζουν καταλυτικά τον ευρύτερο σχεδιασμό, αλλά ενδεχομένως και τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου, της Gilead Sciences Ελλάδας

Την υποστήριξη της βασικής έρευνας και εκπαίδευσης είχε στόχο το πρόγραμμα «Ασκληπιός»

Μέσω του προγράμματος,  υποστηρίχθηκαν περισσότερες από 140 προτάσεις βασικής έρευνας, αλλά και δράσεις κοινότητας, με συνολικό ποσό που υπερβαίνει τα 1.800.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας, «όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας του «Ασκληπιού», τηρήθηκαν απαρεγκλίτως οι διαδικασίες διασφάλισης διαφάνειας που είχαν καταρτιστεί, με βασική δικλείδα ασφαλείας την ανάθεση της αξιολόγησης και βαθμολόγησης των υποβαλλόμενων προτάσεων σε ανεξάρτητα -τρίτα- προς την εταιρεία πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους στη χώρα μας και διεθνώς (Ακαδημαϊκούς Συμβούλους).

Σε ένα περιβάλλον επί μακρόν εχθρικό και «τιμωρητικό» προς την καινοτομία, η συνέχιση ενός τέτοιου προγράμματος καθίσταται πλέον ασύμβατη και -επί του παρόντος- αδύνατη.

Με το ύψος των ζητούμενων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) να αγγίζει το 70%, είναι σαφές ότι το θεσμικό πλαίσιο και οι εφαρμοζόμενες πολιτικές επηρεάζουν καταλυτικά τον ευρύτερο σχεδιασμό, αλλά ενδεχομένως και τη βιωσιμότητα σε βάθος χρόνου, της Gilead Sciences Ελλάδας.

Κατ’ επέκταση, υπονομεύουν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και θα μπορούσαν μακροπρόθεσμα να στερήσουν πιθανώς από τους ασθενείς τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέα, καινοτόμα θεραπευτικά σχήματα. Η Gilead Sciences Ελλάδας ευελπιστεί να διαμορφωθούν σύντομα οι κατάλληλες συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση του «Ασκληπιού», προς όφελος της επιστημονικής προόδου».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑντικατέστησε ο Dior τη Bella Hadid με την Ισραηλινή May Tager λόγω του πολέμου στη Γάζα; Οι φήμες οργιάζουν και ο κόσμος αντιδρά
Επόμενο άρθροΣάντος: «Έχω τεράστιο πάθος για την Ελλάδα, νιώθω σαν στο σπίτι μου»