Τάσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων εμφανίζουν σήμερα τα ευρωπαϊκά ομόλογα, μετά και τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τα οποία πλέον συνηγορούν στο σενάριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κρατήσει και πάλι τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα κατά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Στην ίδια πορεία και τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί στο 3,74%, με την αγορά να εστιάζει και στην προσεχή αξιολόγηση το οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία την 1η Δεκεμβρίου.

Η βελτίωση στην αγορά ομολόγων είναι γενική στην Ευρώπη, με το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,51%

Άλλωστε, τελευταία «τρέχει» και η σύσταση long της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα έναντι των ιταλικών, η απόδοση των οποίων παραμένει στο 4,26%.

Υψηλά στις επενδυτικές επιλογές και της Citigroup είναι επίσης τα ελληνικά ομόλογα, ενώ πρόσφατα η Goldman Sachs είχε αναφέρει ότι τα κρατικά ομόλογα «καλής ποιότητας» στην περιφέρεια της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας θα υπεραποδώσουν το επόμενο έτος.

Πάντως, σήμερα η βελτίωση στην αγορά ομολόγων είναι γενική στην Ευρώπη, με το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται στο 2,51%. Η απόδοση του αντίστοιχου γαλλικού έχει υποχωρήσει στο 3,07%, ενώ η ισπανική 10ετία είναι στο 3,51%, με τις τιμές να λαμβάνουν ώθηση από τα στοιχεία του πληθωρισμού.

Πλήθος εκδόσεων

Η σημερινή εικόνα διαδέχεται μια ημέρα που η Ευρώπη είχε τις μεγαλύτερες εκδόσεις του τελευταίου εξαμήνου. Οι εκδόσεις ομολόγων (κρατικού και ιδιωτικού) ανήλθαν αυτή την εβδομάδα στα 45,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg, καθώς είχε ανοίξει ένα «παράθυρο» για καλύτερους όρους δανεισμού μετά τις αναταραχές των προηγούμενων εβδομάδων.

«Με τα παγκόσμια επιτόκια να αυξάνονται μετά από υποστηρικτικά οικονομικά στοιχεία την τελευταία εβδομάδα, οι εκδότες προσπάθησαν να επωφεληθούν από το ισχυρό παράθυρο ευκαιριών στις πρωτογενείς αγορές», σχολίασε ο Marc Lewell, επικεφαλής του ανάλυσης στις περιοχές EMEA και APAC στην JPMorgan.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔημόσια νοσοκομεία: Tετραπλασιασμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών την τελευταία πενταετία
Επόμενο άρθροΜοροπούλου για Πολυτεχνείο: «Φοβόμασταν αλλά δεν θέλαμε να μας σκοτώσουν με το κεφάλι κάτω»