Με ποικίλες εκδηλώσεις λόγου και εικαστικού ενδιαφέροντος, καθώς και δράσεις με τη συμμετοχή των πολιτών με κορύφωση τη φωταγώγηση του Ηρώου στην παραλία του Βόλου, θα τιμήσει και φέτος ο 1ος Σοροπτιμιστικός Όμιλος Βόλου την Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, ώρα 7.30 το απόγευμα με έκθεση στο Χώρο 11 (Σκενδεράνη) με θέμα τη βία και τις μορφές της με τη συμμετοχή της Μαριάννας – Tatini Μωραίτου με έργα ζωγραφικής και της Ευφροσύνης Σμαραγδή – Γεωργιάδου (Zia) με ψηφιδωτά έργα. Στο πλαίσιο της έκθεσης διοργανώνεται εκδήλωση λόγου με τη συμμετοχή λογοτεχνών που θα διαβάσουν αποσπάσματα των έργων τους με θέμα τη βία. Συγκεκριμένα θα συμμετέχουν: Χαριτίνη Μαλισσόβα – εκπαιδευτικός, ποιήτρια, συγγραφέας, Άρτεμις Παπανδρέου – πρόεδρος της Ελληνικής Μέριμνας Βόλου, συγγραφέας, Χριστίνα- Μαρία Λαμπροπούλου- οικονομολόγος, συγγραφέας, πρόεδρος 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου, Νίκος Παπαδόπουλος- νομικός, συγγραφέας .Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος και Σοροπτιμίστρια Ροσσάνα Πώποτα. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου προβάλλει στις 20.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας το ντοκιμαντέρ Look What You Made Me Do της Coco Schrijber. Η προβολή πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με με τη Δ/νση Πολιτισμού του Δήμου Βόλου και με την υποστήριξη του 1ου Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου & του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Βόλου «Θέτις». Μετά την προβολή, θα ακολουθήσει συζήτηση με την κα Ερασμία Καλαφάτη, δικηγόρο, Γενική Γραμματέα του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου για την αντιμετώπιση και διαχείριση της ενδοοικογενειακής βίας, πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Προστασίας Ανθρωπίνων και Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 από τις 11.30 το πρωί έως 1.30 το μεσημέρι στον πεζόδρομο της Ερμού (στην είσοδο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου) διοργανώνεται δράση με τίτλο «Ζωγραφίζω ενάντια στη Βία-Ζωγραφίζω από το Μωβ στο Πορτοκαλί» στην οποία οι πολίτες μπορούν να αφήσουν το δικό τους αποτύπωμα συνθέτοντας ένα πανό που αναρτηθεί στη συνέχεια στο χώρο 11 όπου θα παραμείνει έως το τέλος της έκθεσης την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2023.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 25 Νοεμβρίου 2023 με τη φωταγώγηση του Ηρώον με πορτοκαλί χρώμα προβάλλοντας το μήνυμα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η φωταγώγηση πραγματοποιείται από κοινού από τον 1ο Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου και τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου «Θέτις’.

Σημειώνεται ότι η ανακήρυξη της 25ης Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών θεσπίστηκε στις απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με στόχο τη διεθνή ανάδειξη του θέματος προκειμένου να λάβει παγκόσμια διάσταση. Η ημέρα αυτή είχε ήδη καθιερωθεί από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλιο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Προηγούμενο άρθροΑνδρουλάκης: Να στηρίξουμε την αποϊδρυματοποίηση και την αναδοχή των παιδιών
Επόμενο άρθροΠαράθυρο συνομιλίας Βαρουφάκη στους αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ – «Ανοησία το μαξιλαράκι»