Η Κάτω Βουλή της Γαλλίας ενέκρινε την Πέμπτη ένα νομοσχέδιο που επιδιώκει κυρώσεις για τα προϊόντα ένδυσης fast-fashion, που πωλούνται από εταιρείες όπως η κινεζική Shein, με στόχο να συμβάλει στην αντιστάθμιση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των κυρώσεων έως και 10 ευρώ ανά μεμονωμένο ρούχο έως το 2030, καθώς και την απαγόρευση της διαφήμισης τέτοιων προϊόντων.

Όλοι οι βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, το οποίο θα οδηγηθεί στη Γερουσία πριν γίνει νόμος.

Η δημοτικότητα των καταστημάτων λιανικής μόδας Shein και Temu – που κερδίζουν έδαφος στις παραγγελίες με βάση τη ζήτηση χάρη σε εξαιρετικά ευέλικτες αλυσίδες εφοδιασμού – έχουν προκαλέσει ανατροπές στον τομέα λιανικής, ενώ καθιερωμένοι παίκτες της αγοράς, όπως η Zara και η H&M, συνεχίζουν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πρόβλεψη των προτιμήσεων των αγοραστών.

Η απάντηση της Shein

Εκπρόσωπος της Shein, δήλωσε στο Reuters ότι τα ρούχα που παράγει η εταιρεία ανταποκρίνονται σε μια υπάρχουσα ζήτηση, η οποία επιτρέπει το ποσοστό των απούλητων ενδυμάτων της να παραμένει σταθερά σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα, ενώ οι παραδοσιακοί παίκτες μπορούν να έχουν περίσσευμα από απούλητα προϊόντα που να φτάνει έως και το 40% της συνολικής παραγωγής.

Συνεχίζοντας ο εκπρόσωπος της Shein, πρόσθεσε ότι ο μόνος αντίκτυπος του νομοσχεδίου θα είναι «να επιδεινώσει την αγοραστική δύναμη των Γάλλων καταναλωτών, σε μια εποχή που ήδη αισθάνονται τον αντίκτυπο της κρίσης κόστους ζωής».

Το νομοσχέδιο έρχεται καθώς το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει τις εξαγωγές μεταχειρισμένων ρούχων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το επιδεινούμενο πρόβλημα της σπατάλης προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στον ΧΥΤΑ Βόλου-Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Επόμενο άρθροΤέμπη: «Βόμβες» από Ευρωπαία Εισαγγελέα – «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια»