Απολογούμενη βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για τα μαζικά προεκλογικά newsletter της ευρωβουλευτού της Ν.Δ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε Έλληνες του εξωτερικού.

Το αρχικό μούδιασμα στο Μαξίμου έγινε παραδοχή από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με το «Newsletter Gate» να «καίει» την υποψηφιότητα της κ. Ασημακοπούλου, να οδηγεί σε παραίτηση τον γενικό γραμματέα του υπουργείου εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και να φέρνει το «ξήλωμα» του γραμματέα Ελλήνων της Διασποράς της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Θεοδωρόπουλου προτού καν ολοκληρωθεί κάποια από τις έρευνες που «τρέχουν».

Παραίτηση Σταυριανουδάκη, «ξήλωμα» Θεοδωρόπουλου και ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος που προσπαθεί να βρει ισορροπίες

«Υπάρχει μια εν εξελίξει έρευνα από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων -αντίστοιχη έρευνα γίνεται και από το ΥΠΕΣ– αλλά επειδή δεν θέλαμε να υπάρχει καμία σκιά και να μένουν αναπάντητα ερωτήματα (…), κατέληξε αυτή η έρευνα σε κάποια συμπεράσματα. Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια emails φαίνεται ότι έφυγαν – ενώ δεν έπρεπε να φύγουν – μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023, από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ, κ. Σταυριανουδάκη (…). Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ. κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι τα emails πήγαν (…) στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς εάν η ίδια γνώριζε» ανέφερε (Real FM) μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, παραδεχόμενος τη διαρροή.

Όπως αποκάλυψε το in το πρωθυπουργικό γραφείο δεν περίμενε τον εσωτερικό έλεγχο για την επάρκεια των μηχανισμών, όπως είχε ανακοινώσει η Κεραμέως, αλλά βασίστηκε στη δική του «έρευνα» θέλοντας να προλάβει εξελίξεις, σπεύδοντας να κλείσει το θέμα.

«Αντικειμενική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου»

Όμως το θέμα όχι μόνο δεν κλείνει αλλά όπως όλα δείχνουν τώρα ανοίγει. Ο γνωστός δικηγόρος, Βασίλης Σωτηρόπουλος, μετά την ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι τα προσωπικά δεδομένα με τα e-mail των αποδήμων πράγματι εδόθησαν στην ευρωβουλευτή από τον  γραμματέα αποδήμων της ΝΔ και την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, συμπεραίνει πως «υπάρχει πλέον η αντικειμενική ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου».

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξηγεί πως αυτό σημαίνει ότι «η παραβίαση των δικαιωμάτων των αποδήμων πολιτών έγινε με την συμμετοχή κρατικών οργάνων και ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για την έγερση αστικών αξιώσεων τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου για πράξεις ή και παραλείψεις σχετικές με την ασφάλεια των δεδομένων, κατά παράβαση του άρθρου 32 του #GDPR».

Μάλιστα αναφέρεται και σε «τυχόν νομική ευθύνη των ίδιων των ατόμων που εμπλέκονται στην διαβίβαση και χρήση των δεδομένων ανεξάρτητα από νομικές και δικαστικές ενέργειες εναντίον τους».

«Αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα»

Καυστική είναι η ανάρτηση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά ανοιχτά για ποινικά αδικήματα.

«Η ομολογία της κυβέρνησης ότι από το υπουργείο Εσωτερικών παραδόθηκαν χιλιάδες e-mails με προσωπικά δεδομένα στη Νέα Δημοκρατία και ακολούθως στην ευρωβουλευτή της,  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός τεράστιου σκανδάλου, οι πτυχές του οποίου δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί σε βάθος» σημειώνει το κόμμα της Κουμουνδούρου.

«Είναι προφανές ότι τόσο ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών όσο και ο γραμματέας του τομέα απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας που παρέλαβε προσωπικά δεδομένα Ελλήνων του εξωτερικού και τα ‘’αξιοποίησε’’ παραδίδοντάς τα τουλάχιστον στην κ. Ασημακοπούλου (ποιος ξέρει πού αλλού) θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικά αδικήματα», σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Η παράνομη εξαγωγή του κακόβουλου  λογισμικού  Predator

Φροντίζει μάλιστα να υπενθυμίσει ότι «για το σκάνδαλο με την παράνομη εξαγωγή του κακόβουλου  λογισμικού  Predator προς το Σουδάν και τη Μαγαδασκάρη με άδεια του τότε γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιάννη  Σμυρλή δεν δόθηκε καμία επίσημη απάντηση σε σχέση με την εσωτερική «έρευνα» που διατάχθηκε. Ο κ. Σμυρλής παραιτήθηκε από γενικός γραμματέας του υπουργείου και ακολούθως… προήχθη σε γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας».

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζουν: «Είναι προκλητικό αυτοί, που καμαρώνουν ότι έχουν στις τάξεις τους αμετάκλητα καταδικασμένους για βαρύτατα αδικήματα και πρωταγωνιστές σκοτεινών υποθέσεων χειραγώγησης των Μέσων και της Δικαιοσύνης, για τους οποίους η λέξη παραίτηση είναι διαχρονικά άγνωστη, να κουνάνε το δάχτυλο σε περιπτώσεις, που οι παραιτήσεις προηγήθηκαν των πορισμάτων των αρμοδίων αρχών, οι οποίες προφανώς συνεχίζουν να κάνουν όσα προβλέπονται».

Το χρονικό της εσωκομματικής φαγωμάρας σε κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία

Πρώτη η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε ότι, παραμένοντας «στρατιώτης της παράταξης», ενημέρωσε τον Μητσοτάκη ότι αποσύρεται από τον αγώνα για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου «εάν το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί πλήρως».

Εκτός ευρωψηφοδελτίου η Ασημακοπούλου

Ακολούθησε ντόμινο εξελίξεων καθώς έγινε γνωστή η παραίτηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλη Σταυριανουδάκη και η αποπομπή του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ. Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Οι καταγγελίες για διαρροή των e-mail κατοίκων του εξωτερικού που έφτασαν στην κατοχή της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ, οδήγησαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας να διατάξει προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα, όπως αυτό της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Υπάρχει και συνέχεια

Από το πρωί της Παρασκευής το in έγραφε πως από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η «υπόθεση Ασημακοπούλου» η κυβέρνηση έδινε αγώνα υπεράσπισης του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας και ειδικότερα της επιστολικής ψήφου με κυβερνητικά στελέχη να επιμένουν πως «επρόκειτο για e-mail κάποιων εκλογέων του 2023, η επίμαχη διαρροή δεν σχετίζεται χρονικά με την πλατφόρμα εγγραφών για την επιστολική ψήφο».

Το Μέγαρο Μαξίμου θέτει σε εφαρμογή τον μηχανισμό damage control όμως το κακό έχει γίνει και πλέον κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούν για «τεράστιο σκάνδαλο» που «εγείρει ζητήματα διαβλητότητας των εκλογών» με το τελευταίο να είναι αυτό που θέλει να ξορκίσει η κυβέρνηση αφού συνδέεται με την επιστολική ψήφο και τις ευρωκάλπες που έρχονται τον Ιούνιο.Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΓυμνάσιο Ιωλκού Βόλου: Εκδήλωση με θέμα ”Σχολικός εκφοβισμός και πρακτικές αντιμετώπισής του”
Επόμενο άρθροΤο παραδοσιακό έθιμο ”Αναμμα του Αφανού” αναβιώνει στην Κερασιά Πηλίου