Την άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς με σκοπό «να ενημερωθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις μείζονος σημασίας αποφάσεις που λαμβάνονται και να διατυπώσουν τις θέσεις τους» με βάση τις εξελίξεις και τις κινήσεις του πρωθυπουργού στο μέτωπο του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας.

Όπως τονίζει ο Αλέξης Χαρίτσης σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στον αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, αντί να πλειοδοτεί σε πολεμικές κραυγές».

«Εγγύηση της ασφάλειας τους και η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να έρθει μέσα από μια ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών»

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς καλεί όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑ, «να αναλάβουν την ευθύνη τους και να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και δημόσια».

Παράλληλα, ο Αλέξης Χαρίτσης ζητεί «να μην αποδεχθούμε ως μονόδρομο την εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές συρράξεις».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση:

«Όποιος θέλει την ειρήνη, πρέπει να δουλέψει για την ειρήνη

Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται όλο και πιο έντονα στην Ευρώπη. Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούμε την πλειοψηφία των ηγετών της Ε.Ε. να αποδέχονται το ενδεχόμενο μιας πολεμικής σύγκρουσης, ακόμα χειρότερα μάλιστα κάποιοι να την επιδιώκουν.

«Αν θέλουμε ειρήνη, πρέπει να ετοιμαστούμε για πόλεμο», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την ώρα που η συζήτηση στις Βρυξέλλες αφορά την αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Έλλειμμα ψυχραιμίας απέναντι στη Ρωσική επιθετικότητα; Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τίμημα θα το πληρώσουν οι Ευρωπαϊκοί λαοί. Αν οι πολεμοχαρείς τάσεις επικρατήσουν, φοβάμαι ότι το τίμημα δεν θα είναι μόνο το οικονομικό αλλά θα αφορά την ασφάλεια και τις ζωές όλων μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει σε αυτή την περιπέτεια η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Τη στιγμή που είναι ήδη πρωταθλήτρια στις αμυντικές δαπάνες, τη στιγμή που -λόγω και της γεωγραφικής της θέσης- κινδυνεύει να βρεθεί στο επίκεντρο μια ενδεχόμενης σύρραξης, ο Πρωθυπουργός εμπλέκει κάθε μέρα όλο και πιο βαθιά την χώρα μας σε πολεμικούς σχεδιασμούς. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να προτείνει ο ίδιος την έκδοση ευρωομολόγου για τις ευρωπαϊκές εξοπλιστικές δαπάνες, κάτι που ουδέποτε ζήτησε για την κοινωνική συνοχή και την στήριξη της ανάπτυξη στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Και μάλιστα χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με την Βουλή και τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο κύριος Μητσοτάκης μπορεί να επιθυμεί να δώσει διαπιστευτήρια και να βάζει σε προτεραιότητα την επόμενη μέρα για τον ίδιο και την ευρωπαϊκή του καριέρα, δεν έχει όμως κανένα δικαίωμα να σέρνει την χώρα και τους πολίτες της σε τόσο επικίνδυνα μονοπάτια.

Ομοίως δεν μπορεί να συνεχίσει την μυστική διπλωματία ερήμην των κομμάτων και του Κοινοβουλίου. Είναι αδιανόητο να ενημερωνόμαστε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας για τις επαφές που είχε και τις συμφωνίες στις οποίες κατέληξε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Οι ανησυχίες των Σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης είναι εύλογες και κατανοητές. Η εγγύηση όμως της ασφάλειας τους και η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να έρθει μέσα από μια ανεξέλεγκτη κούρσα εξοπλισμών ή με γενίκευση της Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης.

Η Νέα Αριστερά τάσσεται ξεκάθαρα, χωρίς αστερίσκους, με την ειρήνη, ως τη μόνη επιλογή που πράγματι προστατεύει τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης, και ειδικά του ελληνικού λαού.

Απέναντι στις αυτοεκπληρούμενες προφητείες που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στον πόλεμο, εμείς λέμε πως «όποιος θέλει την ειρήνη, πρέπει να δουλέψει για την ειρήνη».

Ο μόνος δρόμος προς τη συλλογική ασφάλεια όλων είναι η ΕΕ να επιτελέσει τον ιστορικό της ρόλο: να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των εμπόλεμων, να εξαντλήσει όλες τις δυνατές πιέσεις και πρωτοβουλίες προς τη Ρωσία και να φροντίσει να παραμείνει η αναζήτηση λύσεων στο τραπέζι, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τον ΟΗΕ.

Καλώ τον πρωθυπουργό έστω και τώρα να σταματήσει τα επικίνδυνα πολεμικά παιχνίδια και να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να ενημερωθούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τις μείζονος σημασίας αποφάσεις που λαμβάνονται και να διατυπώσουν τις θέσεις τους.

Η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει στον αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων, αντί να πλειοδοτεί σε πολεμικές κραυγές.

Καλούμε και όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, και ιδίως τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ, να αναλάβουν την ευθύνη τους και να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και δημόσια.

Απευθυνόμαστε στην ελληνική κοινωνία, και κυρίως στη νέα γενιά που πρώτη αυτή θα πληρώσει, για ακόμη μία φορά, το τίμημα ενός ενδεχόμενου πολέμου, αλλά και το καθημερινό τίμημα της κούρσας των εξοπλισμών.

Να αντισταθούμε στο κλίμα τρόμου και στις πολεμικές κραυγές. Να μην αποδεχθούμε ως μονόδρομο την εμπλοκή της χώρας μας σε πολεμικές συρράξεις. Να υπερασπιστούμε την ειρήνη».

Η ανάρτηση του Αλέξη Χαρίτση:Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣαν σήμερα 22 Μαρτίου
Επόμενο άρθροΓιάννης Ζουγανέλης: Ο Νίκος Συρίγος είναι ένα καθαρό παιδί, βλέπω την κόρη μου ευτυχισμένη