Επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως «πρόθεσή μας μας είναι να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τολμηρές διαρθρωτικές παρεμβάσεις». Παράλληλα γνωστοποίησε ότι παρατείνονται τα μέτρα κατά της ακρίβειας μέχρι τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στην αγορά και θα συνεχιστούν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο ακόμα είναι παρεμβάσεις που -θέλω να τονίσω- έχουν αρχίσει να φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα. Τον μήνα Μάιο είχαμε τον έβδομο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και αρχίζουμε πια να βλέπουμε ενδείξεις αποκλιμάκωσης των τιμών».

«Είχαμε μείωση του πληθωρισμού, αλλά πρέπει μειωθούν και οι τιμές στο ράφι»

Ακολούθως πρόσθεσε ότι σκοπός δεν είναι «να μιλάμε για μείωση του πληθωρισμού αλλά για μείωση των τιμών πια, στο ράφι, προς όφελος του καταναλωτή, ειδικά στο σούπερ μάρκετ και ειδικά στα τρόφιμα. Και πιστεύουμε ότι με τη συνέχιση αυτής της πολιτικής θα μπορεί σύντομα να μας οδηγήσει σε ακόμα πιο ουσιαστικά μετρήσιμα αποτελέσματα»,

Στη συνέχεια τόνισε ότι «θα χρειαστεί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να πούμε ότι η συνεχιζόμενη ακρίβεια ουσιαστικά υπονομεύει την ίδια την κοινωνική συνοχή, και το κράτος μέσα από τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς θέλει να εξασφαλίσει μια αγορά η οποία δουλεύει ανταγωνιστικά και να εξαλείψει ολιγοπωλιακά φαινόμενα ή φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά σε αυτό χρειαζόμαστε και την υγιή επιχειρηματικότητα στο πλευρό μας. Είτε μιλάμε για τους μεγάλους Έλληνες παραγωγούς είτε μιλάμε για τις εταιρείες σούπερ μάρκετ, τους Έλληνες εμπόρους, όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτό είναι ένα στοίχημα το οποίο πρέπει και θα το κερδίσουμε όλοι μαζί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «το ζήτημα των τιμών έχει και μία ευρωπαϊκή διάσταση».

Αναφέρθηκε στην παρέμβασή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ζητήματα των πρακτικών πολυεθνικών επιχειρήσεων και τόνισε ότι θα επιμείνει σε αυτό το ζήτημα.

«Πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να απασχολήσει και τη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία. Η ενιαία αγορά δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις. Αφορά τους καταναλωτές και τέτοια φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», επεσήμανε.

Όπως υπογράμμισε, είναι διατεθειμένος να φέρει εις πέρας αυτήν την αποστολή έχοντας συμμάχους και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με μικρότερες αγορές -κατά κανόνα- που βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοιες πρακτικές.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Παρατείνονται τα μέτρα για την ακρίβεια μέχρι τον Δεκέμβριο

Τα μέτρα για την ακρίβεια θα παραταθούν μέχρι τον Δεκέμβριο, καθώς, τότε εκτιμάται από κυβερνητικά στελέχη ότι θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ανάπτυξης «θα συνεχίσουμε τις τολμηρές παρεμβάσεις στην αγορά για ακόμα ένα εξάμηνο», είπε σημειώνοντας ότι οι παρεμβάσεις είχαν αποτέλεσμα ενώ πρόσθεσε πως «είχαμε μείωση του πληθωρισμού, αλλά πρέπει μειωθούν και οι τιμές στο ράφι».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο ήταν ο κομβικός ρόλος του υπουργείου στην ανάπτυξη, στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών αλλά και για τη διαμόρφωση του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη της συστράτευσης της υγιούς επιχειρηματικότητας για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενώ θα ενισχυθεί άμεσα, με επιπλέον 30 στελέχη, η ΔΙΜΕΑ και θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η συνεργασία όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤα νεότερα για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα
Επόμενο άρθροΜαθήματα ασφαλούς κολύμβησης σε 1.100 μαθητές του Βόλου