Οι ευμεγέθεις κατσαρίδες με τα κόκκινα φτερά ακούν στην επιστημονική ονομασία «Periplaneta Americana». ‘Ομως το είδος τους δεν γεννήθηκε στην Αμερικάνικη ήπειρο, αλλά στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς ακμάζει στα υγρά και τροπικά κλίματα.

Θεωρείται ότι έφτσαν στην Αμερική τον 17ο αιώνα, με τα δουλεμπορικά πλοία που μετέφεραν αιχμαλώτους Αφρικανούς για να τους πουλήσουν ως σκλάβους, και πλέον είναι ο πιο κοσμογυρισμένος ανεπιθύμητος επισκέπτης του πλανήτη.

Η αύξηση του πληθυσμού των κατσαρίδων σχετίζεται με το γεγονός ότι ήταν ήπιος ο χειμώνας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές

Τις τελευταίες εβδομάδες οι «Αμερικάνες περιπλανήτριες» πραγματοποιούν μαζική απόβαση στη Λάρισα,  έχοντας γίνει  «ο φόβος και ο τρόμος των κατοίκων», όπως υπογραμμίζει ρεπορτάζ του Mega.

Κατσαρίδες-Σβαρτζενέγκερ

Η πρωτεύουσα της περιφέρειας της Θεσσαλίας δεν είναι η μόνη που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τις γιγάντιες ιπτάμενες κατσαρίδες, φέτος όμως έχει την τιμητική της. Μάλιστα οι Λαρισαίοι έχουν βρει γι’αυτές ευφάνταστα ονόματα όπως «Νατοϊκές κατσαρίδες» και «κατσαρίδες Σβαρτζενέγκερ», γιατί είναι ογκώδεις και πετάνε.

Όπως τονίζουν ειδικοί επιστήμονες, η αύξηση του πληθυσμού σχετίζεται με το γεγονός ότι ήταν ήπιος ο χειμώνας, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται νωρίτερα, σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ήρθαν πρόωρα… λόγω ζέστης

Για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου, η ΔΕΥΑΛ – η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Λάρισας, υλοποιεί κάθε χρόνο ειδικούς ψεκασμούς, σε φρεάτια των δικτύων ομβρίων ή ακαθάρτων υδάτω, σε συνεργασία με ιδιωτικά συνεργεία.

Φέτος όμως οι κατσαρίδες ήρθαν τουλάχιστον 20-25 ημέρες νωρίτερα από το αναμενόμενο, όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή του Mega «Ακόμα δεν είδες τίποτα!» o αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Κωνσταντίνος Αργυρόπουλος.

Ανέφερε πως οι συγκεκριμένες κατσαρίδες εμφανίστηκαν πρόωρα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές «γιατί δεν είχαμε βαρύ χειμώνα, οι ζέστες ήρθαν πιο μπροστά και έχουμε υγρασία».

Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΛ: «Οι κυρίες τρομάζουν, οι κύριοι σιχαίνονται»

Μάλιστα δεν απέφυγε και ένα  μάλλον σεξιστικό ολίσθημα λέγοντας ότι «αυτό τρομάζει τις κυρίες και δεχόμαστε τηλεφωνήματα γι’ αυτές τις Νατοϊκές ή Σβαρτζενέγκερ κατσαρίδες»¬, για να τον διορθώσει ευγενικά η παρουσιάστρια της εκπομπής, λέγοντάς του ότι όλοι τρομάζουν με τη μαζική απόβαση των κατσαρίδων. Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ βέβαια επέμεινε ότι «οι κυρίες είναι που τρομάζουν κυρίως, οι κύριοι σιχαίνονται. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι άντρες συχνά υπερβάλλουν στις αναφορές τους προς την υπηρεσία: «Μου είπε ένας κύριος ότι «αυτή είναι μεγάλη σαν το χέρι μου». Του είπα ότι αυτό που είδες δεν είναι κατσαρίδα, είναι αρουραίος, αν είναι τόσο μεγάλη όσο λες».

Ψεκασμοί από ιδιωτικό συνεργάτη… μετά από 3  μέρες

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ είπε ότι  οι ψεκασμοί των φρεατίων – που γίνονται από ιδιωτική εταιρεία που επελέγη μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού – δεν επιλύουν συνολικά το πρόβλημα της εμφάνισης κατσαρίδων αν δεν γίνει από τους πολίτες συντονισμένη απεντόμωση των σπιτιών ή καταστημάτων τους.

Στοιχεία επικοινωνίας με τη ΔΕΥΑΛ

Αναγνωρίζοντας την επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λάρισα,  ο κ. Αργυρόπουλος έδωσε στον αέρα τα στοιχεία επικοινωνίας με τη ΔΕΥΑΛ, λέγοντας ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν ανά πάσα στιγμή την υπηρεσία, ώστε να έρθει τις επόμενες 2 με 3 ημέρες το συνεργείο στη διεύθυνση που δηλώνουν για ψεκασμό στα φρεάτια.

Το τηλέφωνο που ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος είναι 2410-687199  και το e-mail: [email protected]

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαραλίες: Πετσέτα στην άμμο για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια
Επόμενο άρθροΕυρωπαϊκό υγρού στίβου: Ασημένιο μετάλλιο ο Μάρκος στα 400μ. ελεύθερο