Ένα ακόμη περιστατικό όπου ασθενής μεταφέρθηκε στο Κέντρο υγείας της Ζαγοράς στο Πήλιο, πάνω σε καρότσα αγροτικού, καταδεικνύει την υποστελέχωση των Κ.Υ και την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.

Η επείγουσα και άμεση μεταφορά του ασθενή, δεν ήταν δυνατή από τα δύο ασθενοφόρα που διαθέτει το Κέντρο Υγείας, καθώς, όπως καταγγέλλεται,  το μικρό ασθενοφόρο που μπορεί να προσεγγίζει στενά δρομάκια στα χωριά της περιοχής, συντηρείται ελλιπώς, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμο, ενώ το νέο μεγαλύτερο ασθενοφόρο – το οποίο δεν μπορεί να επιχειρήσει σε στενά περάσματα – βρισκόταν σε άλλη διακομιδή ασθενούς.

Τι συνέβη

Ο ασθενής τραυματίστηκε όταν έπεσε από ύψος. Άμεσα από το Κέντρο Υγείας γιατρός και νοσηλευτής έσπευσαν στο σημείο, όπου σταθεροποίησαν την αιμορραγία. Ωστόσο ελλείψει ασθενοφόρου, έβαλαν τον ασθενή σε καρότσα αγροτικού και τον μετέφεραν στο Κέντρο Υγείας

«Ήταν συγκλονιστικό αυτό το πράγμα. Να είσαι στον κεντρικό δρόμο του χωριού σου και να περνάει από μπροστά σου ένα αγροτικό με έναν ασθενή πάνω, και δύο άτομα επίσης στην καρότσα που προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν», είπε στο MEGA, o Βασίλης Τσαπράζης, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Μαγνησίας ΚΚΕ.

«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση πραγματικά και το βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την πολιτική του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης»

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε ένα ατύχημα, έπεσε από κάποιο ύψος αυτός ο άνθρωπος, υπήρχε μεγάλη αναμονή γιατί το καινούριο ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας ήταν σε διακομιδή. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι επειδή είμαστε απομακρυσμένη περιοχή, μία διακομιδή στον Βόλο μπορεί να ξεπεράσει και τις 3 ώρες. Το δεύτερο ασθενοφόρο που είναι το παλαιότερο, δεν επισκευάζεται ποτέ, η Περιφέρεια δεν προκρίνει την επισκευή του γιατί υποστηρίζει ότι «έχουμε ήδη ένα». Θέλουμε να αναδείξουμε ότι υποτάσσει την ποιότητα της παρεχόμενης υγείας η ΝΔ, στην λογική του κόστους και οφέλους», σημείωσε.

«Να λειτουργούν σε καθημερινή βάση τα αγροτικά ιατρεία»

«Είχαμε επίσης και ένα καινούριο θέμα. Το νέο ασθενοφόρο δεν χωράει να μπει σε όλους τους στενούς δρόμους που έχουμε. Το υπάρχον παλαιότερο μπορούσε να μπει σε περισσοτέρους δρόμους και να βοηθήσει και το χρησιμοποιούσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Ο γιατρός και νοσηλευτής πήγαν με ιδιωτικά μέσα και σταθεροποίησαν τον ασθενή, όμως ήταν επείγον να διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας.  Ξεκίνησε και μια κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ αλλά απαιτεί και ένα χρονικό διάστημα να φτάσει. Ο άνθρωπος είναι σε βαριά κατάσταση, αλλά δεν έχω πλήρη εικόνα. Μαζί με τον ασθενή ανέβηκε στην καρότσα και ο γιατρός μαζί με ένα άλλο άτομο. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ανταποκρίνεται με αυταπάρνηση πραγματικά και το βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την πολιτική του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης», πρόσθεσε το στέλεχος του ΚΚΕ και συνέχισε:

«Πριν από 2 χρονιά είχαμε την πτώση μίας αγρότισσας, η οποία πλέον αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Και είχε μεταφερθεί με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Υπάρχουν περιφερειακά αγροτικά ιατρεία τα οποία θέλουμε να λειτουργούν σε καθημερινή βάση».

Τι λέει ο Γεωργιάδης

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε:

«Μιλάμε για την 5η υγειονομική περιφέρεια, μιλάμε για το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας της Ζαγοράς. Εκεί έχει δύο ασθενοφόρα, το ένα πιο νέο που εκείνη την ώρα ήταν σε μια διακομιδή προς τον Βόλο, και ένα δεύτερο μικρότερο, πολύ παλαιότερο, το οποίο είναι προς επισκευή και παραδίδεται αυτήν την εβδομάδα.

Όταν έγινε ο τραυματισμός του ατυχούς συμπολίτη μας, πήγε κατευθείαν από το Κέντρο Υγείας ομάδα γιατρού και νοσηλευτή, όπου σταθεροποίησαν την αιμορραγία επί τόπου. Ο άνθρωπος σήμερα ζει γιατί από το Κέντρο Υγείας πήγε η ομάδα πάρα πολύ γρήγορα.

Στην συνέχεια πράγματι, εφόσον δεν υπήρχε ασθενοφόρο, έκριναν ότι πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο Κέντρο Υγείας. Μεταφέρθηκε με καρότσα και όταν έφτασε στο Κέντρο Υγείας είχε φθάσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον παρέλαβε και τον πήγε στον Βόλο. Πώς αντέδρασε το σύστημα υγείας στον τραυματισμό του συμπολίτη μας; Αντέδρασε ακαριαία, του έσωσε τη ζωή».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠ. Σκοτινιώτης: Η απόφαση του Αρείου Πάγου, η ένοχη σιωπή και η σκανδαλώδης διαχείριση του μισθολογικού στη ΔΕΥΑΜΒ
Επόμενο άρθροΗ φωτογραφία της σύλληψης του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ έγινε έργο τέχνης