Τα τελευταία χρόνια, πόλεις της Ιταλίας έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή έξυπνων «προγραμμάτων» που αποσκοπούν στην προσέλκυση νέων κατοίκων.

Από ερειπωμένα σπίτια που πωλούνται για σχεδόν ένα δολάριο, μέχρι έτοιμα προς κατοίκηση σε εξευτελιστικές τιμές, είναι μερικές από τις επιλογές που παρέχονται.

Η γραφική πόλη Presicce στην ηλιόλουστη περιοχή της Απουλίας είναι η τελευταία που μπήκε στο παιχνίδι με μια δελεαστική προσφορά. Ο δήμος λέει ότι θα πληρώσει έως και 30.000 ευρώ (περίπου 30.000 δολάρια) σε κάποιον που σκέφτεται να μετακομίσει εκεί για να αγοράσει μια άδεια κατοικία και να εγκατασταθεί.

Να σημειωθεί πως τα σπίτια που διατίθενται προς πώληση στην Presicce ανέρχονται έως 25.000 ευρώ.

«Είναι κρίμα να βλέπουμε πώς οι παλιές μας συνοικίες αδειάζουν»

Οι αρχές της πόλης ελπίζουν ότι η προσφορά ενός χρηματικού κινήτρου θα δώσει νέα πνοή στην πόλη τους που ερημώνει, καθώς οι γεννήσεις μειώνονται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο.

«Υπάρχουν πολλά άδεια σπίτια στο ιστορικό κέντρο που χτίστηκαν πριν από το 1991 και τα οποία θα θέλαμε να δούμε να ζωντανεύουν ξανά με νέους κατοίκους», λέει στο CNN ο τοπικός σύμβουλος Alfredo Palese.

Πάνω από 100 χωριά μετέχουν στο πρόγραμμα

«Είναι κρίμα να βλέπουμε πώς οι παλιές μας συνοικίες γεμάτες ιστορία, υπέροχη αρχιτεκτονική και τέχνη αδειάζουν σιγά σιγά», συμπληρώνει.

Σπίτι: «Residency in the Mountains 2024»

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας οριστικοποιούνται επί του παρόντος, προσθέτει ο Palese, αλλά οι αρχές είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τις αιτήσεις τις επόμενες εβδομάδες, όταν οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του δημαρχείου.

«Θα προσφέρουμε έως και 30.000 ευρώ σε ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να μετακομίσουν εδώ και να αγοράσουν μία από αυτές τις εγκαταλελειμμένες κατοικίες», λέει. «Η συνολική χρηματοδότηση θα μοιραστεί στα δύο: θα πάει εν μέρει στην αγορά μιας παλιάς κατοικίας και εν μέρει στην αναδιαμόρφωσή της, αν χρειαστεί».

Με το πρόγραμμα, που ονομάζεται «Residency in the Mountains 2024», οι αιτούντες θα λάβουν μεταξύ 10.000 και 30.000 ευρώ για να αγοράσουν ένα σπίτι στην κοινότητα.

Και οι ενδιαφερόμενοι έχουν ευρεία γκάμα επιλογών, καθώς πάνω από 100 χωριά μετέχουν στο πρόγραμμα, περιμένοντας διακαώς το «ποδαρικό».

Ωστόσο, ισχύουν αυστηρές προϋποθέσεις για την επιλογή των ωφελούμενων, καθώς πρέπει να είναι πολτιογραφημένοι Ιταλοί, πολίτες κράτους της ΕΕ, ή πολίτες εκτός ΕΕ με άδεια διαμονής 10 ετών.

Πρέπει επίσης να είναι εγγεγραμμένοι ως κάτοικοι σε μια πόλη ή πόλη της Ιταλίας, αλλά να μην ζουν σε μια ορεινή κοινότητα (κατά την κατηγοριοποίηση του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής).

Οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική φόρμα στον ιστότοπο της Περιφέρειας της Τοσκάνης, το αργότερο μέχρι τις 13:00 τοπική ώρα στις 27 Ιουλίου.Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΘανάσης Βέγγος: Τι απέγινε η σορός του
Επόμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 24χρονος που έβαλε βενζίνη και έφυγε χωρίς να πληρώσει παρασέρνοντας τον υπάλληλο