Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να επεκτείνεται δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας, τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στα νησιά. Για παράδειγμα, ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας νερού στο νησί της Νάξου έχει στερέψει, με αποτέλεσμα το μόνο που υπάρχει πλέον να είναι τα λασπωμένα νερά. Πέραν τούτου, το θαλασσινό νερό έχει εισχωρήσει στα άδεια αρδευτικά πηγάδια, βλάπτοντας την πολύτιμη σοδειά πατάτας του νησιού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, προβλήματα λειψυδρίας αντιμετωπίζει και η Κάρπαθος, όπου οι αρχές επέβαλλαν περιορισμούς στην πλήρωση των πισινών, ενώ στο βόρειο νησί της Θάσου, οι αρχές αναζητούν μονάδα αφαλάτωσης για να κάνουν το θαλασσινό νερό πόσιμο. Τα προβλήματα αυτά έχουν προκληθεί λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων, που σημειώθηκαν όλους αυτούς τους μήνες. Όλα αυτά γίνονται την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό τουριστών.

Απειλείται το μέλλον του τουρισμού

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα για να απολαύσουν τα αρχαία μνημεία, τις παρθένες παραλίες και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Όμως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως οι υψηλότερες θερμοκρασίες, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις και οι πυρκαγιές, απειλούν το μέλλον του μεγαλύτερου οικονομικού μοχλού της χώρας.

Αυτή η χρονιά μοιάζει ιδιαίτερα επιβαρυμένη. Μετά τον θερμότερο χειμώνα που έχει καταγραφεί ποτέ, οι πυρκαγιές ξεκίνησαν ασυνήθιστα νωρίς, ορισμένες σε περιοχές όπου κανονικά θα υπήρχε χιόνι. Τουλάχιστον έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων ο γνωστός παρουσιαστής της βρετανικής τηλεόρασης Μάικλ Μόσλεϊ, έχασαν τη ζωή τους τον περασμένο μήνα, καθώς καύσωνες σάρωσαν τη χώρα.

Οι ειδικοί σε θέματα κλίματος φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα. Ο Andrea Toreti, συντονιστής του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου παρατηρητηρίου ξηρασίας της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών Copernicus, δήλωσε ότι όταν οι επιπτώσεις της ξηρασίας γίνουν ορατές, είναι πολύ αργά για να αναλάβουμε δράση. «Πρέπει να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, (αντί) να εξετάζουμε την πρόληψη και την ετοιμότητα», δήλωσε ο Toreti.

Άδειασαν οι ταμιευτήρες της Νάξου

Προβλήματα στις καλλιέργειες

Η έλλειψη νερού είναι έντονη στη Νάξο, ένα ορεινό νησί 20.000 κατοίκων σε ένα από τα πιο δημοφιλή -και ξηρά- μέρη του Αιγαίου. Δεκάδες χιλιάδες τουρίστες συρρέουν καθημερινά στις ακτές της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι δύο ταμιευτήρες του νησιού περιέχουν 220.000 κυβικά μέτρα (7,7 εκατομμύρια κυβικά πόδια) χρήσιμου νερού, το ένα τρίτο της περσινής στάθμης και το ισοδύναμο μερικών δεκάδων ολυμπιακών πισινών.

Οι αρχές έχουν εξασφαλίσει τρεις φορητές μονάδες αφαλάτωσης που θα επεξεργάζονται το θαλασσινό νερό για να το κάνουν ασφαλές για πόση, και οι οποίες, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Λιανός, θα πρέπει να καλύψουν το έλλειμμα για τα σπίτια, τα ξενοδοχεία και τις πισίνες.

Αλλά οι αγρότες δεν θα λάβουν καθόλου από το επεξεργασμένο νερό και θα πρέπει να βασίζονται σε πηγάδια που έχουν μολυνθεί από τους υδροφόρους ορίζοντες με θαλασσινό νερό. Οι αγρότες δήλωσαν ότι η μόλυνση αυτή συμβαίνει όταν τα πηγάδια είναι αρκετά άδεια ώστε να εισχωρήσει το αλμυρό νερό.

Αναζητούνται τρόποι ενίσχυσης

Τρόπους ενίσχυσης των προμηθειών τους αναζητούν οι χώρες σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας. Οι προμηθευτές δήλωσαν ότι οι μονάδες ήταν ανεπαρκής λόγω της ραγδαίας αύξησης της ζήτησης.  Ακόμη και στη Θάσο, η οποία είναι πολύ πιο πράσινη από τη βραχώδη Νάξο, οι αρμόδιοι δήλωσαν ότι ήθελαν να αγοράσουν μια μονάδα για μελλοντική χρήση.

«Ο κατασκευαστής Sychem με έδρα την Ελλάδα δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στη ζήτηση των πελατών αυτό το καλοκαίρι λόγω έλλειψης βασικών εξαρτημάτων και μεγαλύτερων χρόνων κατασκευής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Αλέξανδρος Υφαντής. Οι νέες μονάδες θα πρέπει να είναι διαθέσιμες μετά τον Σεπτέμβριο. «Δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι παντού, ο όποιος προσωρινός εξοπλισμός έχει ήδη μισθωθεί», δήλωσε ο Υφαντής.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟ Σύλλογος Φίλων Μουσικής Αλμυρού στο 7ο φεστιβάλ ρεμπέτικου στα Γιάννενα (εικόνες)
Επόμενο άρθροΕπιδρομή χιλιάδων τριζονιών στο Βόλο τις τελευταίες ημέρες