Ο Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο γεννήθηκε στο Βόλο στις 10 Ιουλίου του 1888. Ο πατέρας του, Εβαρίστο Ντε Κίρικο, ήταν αρχιμηχανικός της Εταιρείας Θεσσαλικών Σιδηροδρόμων. Στον Βόλο ο ζωγράφος πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου, πριν μετακομίσει με την οικογένειά του στην Αθήνα, το 1899. Εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους κι επιδραστικότερους εικαστικούς του 20ού αιώνα με πολυσχιδές και πρωτοπόρο έργο, σε μεγάλο μέρος του οποίου είναι εμφανείς οι επιδράσεις της ελληνικής παιδείας και τέχνης και έντονες οι ελληνικές παιδικές μνήμες.
Στην αυτοβιογραφία του «Αναμνήσεις από τη ζωή μου» (Ιταλία, 1945) μνημονεύει με θαυμασμό τη σχεδιαστική ικανότητα του δασκάλου του, υπαλλήλου των Σιδηροδρόμων Μαυρουδή, και για τη γενέτειρα πόλη γράφει: «..έπαιξα κοντά στη θάλασσα, που είδε να αποπλέει το καράβι των Αργοναυτών, και στους πρόποδες του βουνού, που γνώρισε τα παιδικά χρόνια του “ωκύποδος Αχιλλέως” και τις σοφές νουθεσίες του παιδαγωγού Κενταύρου».
(Οι πληροφορίες και οι εικόνες προέρχονται από το «εν Βόλω» τχ 29, αφιέρωμα: Επέτειοι, που διατίθεται αποκλειστικά από το πωλητήριο στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου)
ΦΩΤ.: Τζιόρτζιο ντε Κίρκο: «Η ώρα της σιωπής»
Αυτοπροσωπογραφία με τον αδερφό του, 1924
Πηγή: Δίκτυο Μουσείων Δήμου Βόλου
Προηγούμενο άρθροΗ θεατρική ομάδα ΠΑΓΑΣκηνιο με την παράσταση «Ο Μαυρογιαλούρος ξεκινά από τη Ζαγορά»
Επόμενο άρθροΤο 10λεπτο Μητσοτάκη και Ερντογάν – Ο ελέφαντας στο δωμάτιο και οι χαμηλές προσδοκίες