Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η φωτιά στην Αττική. Σπίτια, αυτοκίνητα και έκατο χιλιάδες στρέμματα γής έγιναν όλα παρανάλωμα του πυρός. Πέραν των υλικών απωλειών, συγκλονίζει η απώλεια μίας 65χρονης, μητέρας δύο παιδιών που απανθρακώθηκε στη βιοτεχνία όπου εργαζόταν στο Πάτημα Χαλανδρίου.
Μετά από την πύρινη λαίλαπα, οι ιδιοκτήτες επαναφέρουν τα ζώα τους στην περιοχή. Πολλές οικίες είναι είτε εγκαταλελειμμένες από τους ιδιοκτήτες είτε λείπουν διακοπές. Πολλοί αρχίζουν να επιστρέφουν προκειμένου να δουν το μέγεθος της ζημιάς, καθώς πολλά σπίτια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.
Σημειώνεται ότι σε διάφορα σημεία κατά μήκος του πύρινου μετώπου παραμένουν μέχρι τώρα οι πυροσβέστες, όντας σε επιφυλακή. Από την άλλη, η αστυνομία βρίσκεται στο σημείο προκειμένου να περιπολεί για να μην γίνει πλιάτσικο.
Κάτοικοι φροντίζουν τους πυροσβέστες
Επειδή ο κίνδυνος δεν έχει φύγει, οι πυροσβέστες παραμένουν στο σημείο και είναι σε επιφυλακή, προκειμένου να επέμβουν άμεσα εάν συμβεί οτιδήποτε. Το σημαντικό είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής φέρνουν στους πυροσβέστες ένα μπουκάλι νερό να πιουν, γιατί κανείς δεν τους έφερε τίποτα, πάρα μόνο οι εθελοντές.
Μάλιστα, πολλοί κάτοικοι έχουν ανοίξει το σπίτι τους, και προσφέρουν ό,τι μπορούν στους πυροσβέστες, ακόμη και στιγμές ξεκούρασης καθώς οι ίδιοι είναι όρθιοι και άυπνοι για πάνω από 40 ώρες. «Ανοίξαμε τα σπίτια μας για να ξεκουραστούν οι πυροσβέστες. Ούτε ένα νερό δεν τους έχουν φέρει», δήλωσε κάτοικος που έχει ανοίξει το σπίτι του.
Φωτιά στην Αττική: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών σε κατεστραμμένα σπίτια
Στην Νέα Πεντέλη, η πυρκαγιά πλησίασε πάρα πολύ κοντά στον οικιστικό ιστό. Στις παρυφές του πεντελικού όρους, πολλά σπίτια έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, 52 αυτοψίες έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα σε Πεντέλη, Βαρνάβα και Μαραθώνα.
Ακόμη, στην Πεντέλη ένα στα τέσσερα σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα και δεν μπορούν ούτε να επισκευαστούν ή να κατοικηθούν. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές, από το 2017 έως και σήμερα έχει χαθεί το 23,5% του δασικού πλούτου της Αττικής.
Σημειώνεται δε ότι η Αττική έχει έκταση 2,5 εκ. τετραγωνικά χλμ.. και ήδη έχουν χαθεί 700.000 στρέμματα πράσινου. Αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα καθώς η Αττική έχει ανάγκη από το πράσινο.
Δείτε το βίντεο