Σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Ζαγοράς Μουρεσίου αναφέρει:
”Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 19.07.2024 ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή, η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου σχετικά με την παροχή νομικών υπηρεσιών προς το Δήμο. Η σχετική πίστωση από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα διαμορφώνεται στο ποσό των 62.000 ευρώ.
Κατά τη γνώμη της παράταξης μας, πρόκειται για ένα υπερβολικό ποσό, καθώς με αυτά τα χρήματα, ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου θα μπορούσε να είχε … 24/7 νομική υπηρεσία για την εξυπηρέτηση του Δημότη αλλά και για τις λειτουργικές ανάγκες του Δήμου.
Το πιο ενδιαφέρον όμως αποτελεί το πώς χρησιμοποιεί η Δημοτική Αρχή την παροχή νομικών υπηρεσιών. Όπως αποδεικνύεται: για την προστασία της δημοτικής περιουσίας, των κοινόχρηστων χώρων, τις περιπτώσεις καταπατήσεων δημοτικής περιουσίας, η παροχή νομικής υποστήριξης συνδράμει έτσι ώστε η Δημοτική Αρχή να διαμορφώσει γνώμη και να αποφανθεί ότι…δεν γνωρίζει τίποτα, ούτε και έχει σχετική αρμοδιότητα!!
Παράδειγμα 1ο: Σε σχετική πρόσφατη αίτηση προς το Δήμο κατά πόσο ιδιοκτήτης οικοπέδου που έχει πρόσωπο σε δημοτικό δρόμο καταπατά ή όχι Δημοτική περιουσία, η απάντηση της Δημοτικής Αρχής κατόπιν σχετικής νομικής γνωμάτευσης ήταν ότι ο Δήμος δεν έχει σχετική αρμοδιότητα!!!! Συγκεκριμένα στη βεβαίωση Δημάρχου αναφέρεται ότι «…ο Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου δεν δύναται να χορηγήσει βεβαίωση περί μη καταπάτησης κοινόχρηστης (δημόσιας) ή ιδιωτικής δημοτικής περιουσίας και αναφορικά με την ύπαρξη κοινόχρηστου δρόμου, όπως ζητείται με την αίτησή σας.» Δηλαδή ο Δήμος (κατόπιν γνωμάτευσης) δεν μπορεί να αποφασίσει ούτε εάν καταπατείται δημοτική έκταση, ούτε εν γένει δημοτική περιουσία, ούτε εάν υπάρχει κοινόχρηστος δρόμος. Συνεπάγεται ότι εφόσον ο Δήμος δεν μπορεί να αποφασίσει για βασικά ζητήματα που αφορούν τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και τα δημοτικά γήπεδα, τότε δεν μπορεί να αποφασίσει την ανάθεση, έγκριση, τροποποίηση, σχεδίου Πόλης, μιας και η οριοθέτηση όλων των οικισμών του Δήμου μας έχει καταργηθεί από το 2019 με απόφαση του ΣΤΕ και της ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ, και πρέπει να πραγματοποιηθεί από την αρχή! Εδώ προκύπτουν και νομικές αντιφάσεις καθώς ενώ προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι το συμβούλιο κοινότητας εν γένει είναι «…υπεύθυνο για την προστασία της δημοτικής περιουσίας στα όρια της κοινότητας…» η Δημοτική αρχή επιλέγει τη στάση του …Πόντιου Πιλάτου!
Ακόμα χειρότερη είναι στάση της Δημοτικής Αρχής στο θέμα των εργαζομένων του Δήμου, οπού εδώ πλέον επιχειρείται η νομική συνδρομή για τη άντληση όλου του νομικού οπλοστασίου που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τις τελευταίες δεκαετίες και η εξάντληση κάθε περιθωρίου διεκδίκησης κατακτήσεων από τους εργαζόμενους του Δήμου.
Παράδειγμα 2ο. Στη συνεδρίαση στις 28.03.2024 του Δημοτικού Συμβουλίου, 27 εργαζόμενοι του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου βάσει προσωρινών διαταγών και ασφαλιστικών μέτρων ζητούν με αίτημά τους από το Δημοτικό Συμβούλιο την στήριξη και αλληλεγγύη του σώματος στον αγώνα που δίνουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Ζητούν επίσης την διαπίστωση από το Δημοτικό Συμβούλιο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες οι οποίες δεν θα πάψουν να υφίστανται μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Ζητούν δηλαδή το αυτονόητο. Ποια είναι όμως η στάση της Δημοτικής Αρχής σε ένα τόσο σοβαρό θέμα; Επιστράτευση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου μέσω και παροχής νομικής συνδρομής για την απόρριψη του συνόλου των αιτημάτων των εργαζομένων. Κροκοδείλια δάκρυα μπροστά στους εργαζόμενους, ενώ σε κάθε τους δικαστικό αγώνα για την παραμονή στην εργασία η Δημοτική αρχή ορίζει δικηγόρο, όχι μόνο για την παρουσία του Δήμου που είναι «υποχρεωτική» βάσει του Νόμου Βορίδη, αλλά για την αντίκρουση της υπόθεσης με σκοπό τη λύση της εργασιακής σχέσης, δηλαδή την απόλυση.
Αδιαφορία υπάρχει από μέρους της Δημοτικής Αρχής και στο γεγονός ότι ενώ προσλαμβάνει εργαζόμενους για υποτιθέμενες έκτακτες ανάγκες (υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος μας είναι συνεχώς κηρυγμένος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από το 2018 έως σήμερα), τους χρησιμοποιεί για πάγιες και διαρκείς ανάγκες όπως στην καθαριότητα, οδηγούς απορριμματοφόρων, χειριστές μηχανημάτων, στην καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων, πλατειών, καλντεριμιών κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι νομικές γνωματεύσεις, είτε δεν υπάρχουν, είτε είναι ενάντια στους εργαζόμενους με συνέπεια οι εργαζόμενοι να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για την υποστήριξη των δίκαιων αιτημάτων τους.
Η παροιμία: «Δύο μέτρα και δύο σταθμά» ταιριάζει γάντι στην λειτουργία της Δημοτικής Αρχής και στην περίπτωση της χρησιμοποίησης νομικής συνδρομής του Δήμου από ιδιώτες, ενάντια στα συμφέροντα των Δημοτών, των εργαζομένων, των μικρών επιχειρήσεων που υπάρχουν στα χωριά μας και που κατά τα άλλα οι δημότες ακριβοπληρώνουμε.
Για την προστασία των δικαιωμάτων μας, της περιουσίας του Δήμου, των δικαιωμάτων των εργαζομένων γίνεται επιστράτευση της αντιλαϊκής νομοθεσίας χαρατσώνοντας τους δημότες με πανάκριβες γνωματεύσεις. Αυτός είναι συνολικά ο τρόπος λειτουργίας των Δήμων που αντιμετωπίζουν τους δημότες ως πορτοφόλια και τον Δήμο ως επιχείρηση εμπορευματοποίησης υπηρεσιών που πρέπει να βγάζει «κέρδη». Για την εξυπηρέτηση των Δημότη, ο νόμος προβλέπει τη γραφειοκρατία, την αύξηση τελών και τα χαράτσια!
Διεκδικούμε: Την αξιοποίηση των χρημάτων των δημοτών για τη δημιουργία νομικής υπηρεσίας στο Δήμο μας με εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης με σκοπό το συμφέρον των δημοτών και του Δήμου συνολικά, και τη συμβολή στην εξοικονόμηση πόρων”.
Νίκος Βητσόπουλος