Με «αιχμή του δόρατος» την επικοινωνία η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστρέψει την πραγματικότητα για τις μεγάλες φωτιές στην βορειοανατολική Αττική και σχεδόν πανηγυρίζει για τα αντανακλαστικά που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός. Πρωτοκλασάτα στελέχη της επιδίδονται σε κυβιστήσεις, κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαπρέπουν ως ειδικοί στις πυρκαγιές και άλλοι πίνουν χαλαρά το ποτάκι τους ενώ οι κάτοικοι της εκλογικής τους περιφέρειας δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Επικοινωνιακή διαχείριση πάνω στις στάχτες

Μπήκε στην πόλη η φωτιά και η κυβέρνηση «σφυρίζει κλέφτικα» για να μην διαταράξει την καλοκαιρινή ραστώνη. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα Χανιά μοιράζει διαβεβαιώσεις «στους ευτυχώς λίγους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά» ότι «η πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει» και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου.

«Να αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε»

Μια ημέρα νωρίτερα, από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, όπου εδρεύουν πυροσβεστικά αεροσκάφη της 383 Μοίρας Ειδικών Επιχειρήσεων και Αεροπυρόσβεσης και της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, καλούσε τους πολίτες και τους χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών να κάνουν «υπομονή» καθώς τα νέα Canadair 515 έρχονται το 2027 αλλά μέχρι τότε «θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα οποία έχουμε».

Στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας ο πρωθυπουργός

Η συμφωνία που εγκρίθηκε από τη Βουλή αφορά την αγορά επτά CL-515 από την Canadian Commercial Corp έναντι 361 εκατ. ευρώ. Τα αεροσκάφη που αγοράζονται στο πλαίσιο της ανανέωσης του γερασμένου στόλου της Ελλάδας θα παραδοθούν μεταξύ 2027 και 2030, σύμφωνα με τη συμφωνία.

Με το Μαξίμου να έχει διαρκώς πατημένο το κουμπί του damage control, να αποφεύγει συστηματικά να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να αφήνει αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα που προκύπτουν από τον πύρινο όλεθρο και την εξάπλωση μιας δασικής πυρκαγιάς στον οικιστικό ιστό προετοιμάζει το έδαφος για αυτά που έπονται μεταθέτοντας για κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβριο τη συζήτηση για τις φωτιές στη Βουλή τότε που «η αντιπυρική περίοδος βαίνει προς το τέλος της».

Όλα καλά με τις φωτιές

Με την οργή των κατοίκων της βορειοανατολικής Αττικής να ξεχειλίζει και το πανελλήνιο να θλίβεται και να θυμώνει για την τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης τα βρίσκει (σχεδόν) όλα καλώς καμωμένα «για το κράτος που ήταν παρών» στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική που κατέκαψαν περί τα 100.000 στρέμματα σε μια επική στροφή 360 μοιρών (θυμηθείτε εδώ τι έλεγε για τη ΝΔ το 2009 και την κυβερνητική διαχείριση των πύρινων μετώπων).

«…σε παράλληλο σύμπαν»

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα επιχείρησε να αντιστρέψει όσα είδαν και κατήγγειλαν οι πυροπαθείς, λέγοντας πως δεν μπορεί να πει… ψέματα. «Είδα όλη την επιχείρηση την κρίσιμη με την φωτιά που πέρασε μέσα στην Πεντέλη, στα Μελίσσια και στα Βριλήσσια και έφτασε σχεδόν μέχρι το Χαλάνδρι (…). Μία επιχείρηση που πραγματικά σας μιλάω, πρέπει να είδαμε σε δύο ώρες 50 ρίψεις νερού από ελικόπτερα και δεν ξέρω και πόσα πυροσβεστικά οχήματα. Δεν μπορώ να μετρήσω. Πραγματικά είναι πάνω από 100. Και αστυνομία παντού. Όποιος πραγματικά λέει ότι το κράτος δεν ήταν παρών σε αυτή την επιχείρηση, με συγχωρείτε, πρέπει να ζει σε παράλληλο σύμπαν», είπε.

Στη διυπουργική σύσκεψη ο Άδωνις Γεωργιάδης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης πρόσθεσε πως «ήταν πραγματικά όλο το κράτος εκεί και πιστεύω ότι αποφεύχθηκε διότι η φωτιά ήταν πάρα πολύ επικίνδυνη. Μια πραγματικά τεράστια καταστροφή». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η φωτιά αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια εκατόμβη νεκρών, σε μια τραγωδία», διότι, «έφτασε πάρα πολύ γρήγορα μέσα σε κατοικημένη περιοχή, μέχρι την Αναπαύσεως θα μπορούσαν να εγκλωβιστούν οχήματα, άνθρωποι».

Τι είναι η «micro-mega» φωτιά;

Με τους καπνούς από τη φωτιά να έχουν υποχωρήσει η υφυπουργός Ανάπτυξης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, που απλόχερα μοίραζε λύσεις για τους χτυπημένους από την ακρίβεια Έλληνες τουρίστες πήρε θέση και τις πυρκαγιές.

Σε τηλεοπτική της συνέντευξη, υποστήριξε κατ΄ αρχήν πως «σίγουρα υπήρχε σχέδιο και δεν υπήρξαν θύματα», ενώ εξήγησε ότι «η ανομβρία έχει δημιουργήσει ειδικές συνθήκες για τις mega πυρκαγιές – την προηγούμενη εβδομάδα καιγόταν όλη η κεντρική Ισπανία, οι φωτιές μπήκαν μες το Τολέδο»,

Όταν της επισημάνθηκε, μάλιστα, από τον δημοσιογράφο (SKAI) πως «έχουμε βγάλει πυρομετεωρολόγους εδώ και δυο μέρες που μας λένε ότι δεν πρόκειται για mega πυρκαγιά»,  η κ. Βούλτεψη, ως άλλη… πυρομετεωρολόγος, επέμεινε ότι εκείνη ξέρει καλύτερα: «Αν κάποιος που είναι πολύ ειδικός την λέει mega και εγώ την λέω micro-mega, αυτό δεν παίζει ρόλο. Εγώ την θεωρώ mega, πάντως, με βάση τα δεδομένα», επανέλαβε.

Τράβηξαν την προσοχή οι δηλώσεις της Σοφίας Βούλτεψη

Χαλαρά… στη Ρόδο

Και ενώ τα παραπάνω συμβαίνουν στην Αθήνα, στη Ρόδο, το βράδυ 12ης Αυγούστου που η Αττική καίγεται  ο υφυπουργός Υποδομών Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής της Ανατολικής Αττικής διασκεδάζει με παρέα σε κλαμπ – εστιατόριο στη Ρόδο σε χαλαρή διάθεση. Δεν θεωρεί προφανώς σκόπιμο να γυρίσει στην Αθήνα και να πάει στην εκλογική περιφέρεια του να συνδράμει όπως μπορεί. Ούτε καν να αλλάξει τα σχέδια του στις διακοπές του και να μην πάει σε κλαμπ αρνούμενος την πρόσκληση, «θυσιάζοντας» το βράδυ του έστω σε τηλεφωνήματα που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν κάποιους.

Ο Βασίλης Οικονόμου διασκέδαζε σε κλαμπ στη Ρόδο

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά…

Τα επικοινωνιακά φάλτσα συνεχίστηκαν αυτή τη φορά σε κεντρικό επίπεδο όμως η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το μέγεθος της καταστροφής έπεσε στο κενό. Τα επίσημα στοιχεία για τα κατεστραμμένα κτίρια διαφέρουν από τις εκτιμήσεις και δικαιώνουν τον πρόεδρο πολιτικής προστασίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας που εκτιμούσε πως «τα σπίτια που θα υποστούν ολοσχερή καταστροφή θα ξεπεράσουν τα 100».

Το βράδυ της Τετάρτης (13/08) στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό η εκτίμηση ήταν «πως έχουν υποστεί καταστροφές (με χαρακτηρισμό »πράσινο», »κίτρινο», ή »κόκκινο») λιγότερα από 100 κτίρια, με τα περισσότερα από αυτά να μην είναι οικίες».

Μια ημέρα μετά, υπό το φως της ημέρας, τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στο πεδίο και πραγματοποίησαν ελέγχους και αυτοψίες σε κτιριακές υποδομές σε περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Αττικής.

Τεράστιες οι ζημιές από την πυρκαγιά

Συνολικά, μέχρι τώρα, διενεργήθηκαν 130 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 112 σε κατοικίες, 13 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους. Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 78 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 34 και 44 αντίστοιχα. Το σύνολο των κτιρίων σε αυτές τις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε 92, περιλαμβάνοντας, πέραν των κατοικιών, αποθήκες και λοιπούς χώρους.

Επίσης, 38 κτίρια, κατοικίες και αποθήκες, χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση («πράσινα») με κάποιες -ενδεχομένως- ελαφριές ζημιές.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗΠΑ: 8χρονη έσωσε τον πατέρα της από τα χέρια ληστή – Του επιτέθηκε με ρόπαλο
Επόμενο άρθροΑπαγγέλθηκαν κατηγορίες στους 5 συλληφθέντες για τον θάνατο του «Τσάντλερ» από τα «Φιλαράκια»