Μπορεί οι εικόνες με τα εκατοντάδες νεκρά ψάρια του γλυκού νερού που ξεβράστηκαν στην παραλία του Βόλου να προκάλεσαν έκπληξη στους κατοίκους της πόλης -και όχι μόνο- ωστόσο για τους ειδικούς, αυτές οι εικόνες, είναι αναμενόμενες.
Την εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο έδωσε ο Δημήτρης Κλαουδάτος, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας στο Mega.
Έτσι εξηγούνται τα νεκρά ψάρια
Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Κλαουδάτο, πρόκειται για ψάρια του γλυκού νερού, που δεν αντέχουν την αλατότητα της θάλασσας.
«Τα ψάρια είναι του γλυκού νερού. Απ’ ότι φαίνεται μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που είχαμε πλημμύρισαν οι παρακάρλιες περιοχές, είχαμε μία εκτεταμένη πλημμύρα. Εκεί κατέληξε αριθμός ψαριών από τα παρακείμενα κανάλια και τώρα αυτά τα ψάρια, καθώς αδειάζουν τα ύδατα από το φράγμα της Κάρλας, ένα μέρος αυτών καταλήγει στον Παγασητικό», είπε συγκεκριμένα ο Δ. Κλαουδάτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νεκρά ψάρια δεν υποδεικνύουν ότι τα ύδατα του Παγασητικού δεν είναι καλής ποιότητας, αλλά ο θάνατός τους προήλθε από τη διαφορά αλατότητας.
Με άλλα λόγια, τα ψάρια αυτά δεν μπορούν να προσαρμοστούν και να δεσμεύουν οξυγόνο για τον οργανισμό τους με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.
Τα ψάρια τα οποία έχουν παρατηρηθεί να ξεβράζονται από το κύμα τις απογευματινές κυρίως ώρες, παραμένουν εκεί για μέρες.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μυρίζουν, προκαλώντας τις αντιδράσεις των κατοίκων και των καταστηματαρχών της περιοχής του Βόλου.